2019'da Adana’da 2024'te Van’da! Tek fark: ‘Provokasyon’

Terör suçu nedeniyle seçilme hakkı yargı kararıyla düşen DEM Parti’li Abdullah Zeydan üzerinden provokasyon girişiminde bulunulurken, benzer kararın MHP aleyhine de verildiği ortaya çıktı.

GİRİŞ 03.04.2024 12:23 GÜNCELLEME 03.04.2024 13:51
Bu Habere 75 Yorum Yapılmış
  • Haber7 - ÖZEL - Dilan CAN 

Yerel seçimlerde Van Büyükşehir Belediye başkanlığı için yarışan DEM Parti adayı Abdullah Zeydan’ın seçilme yeterliliğinin olmadığı kararı dolayısıyla mazbatasının verilmemesi gündemdeyken, bu kararın art niyetli olmayıp tamamen hukuki temellere dayandığını yakın geçmişteki MHP örneği tescilledi.

 

ZEYDAN OLAYINI BAŞLATAN HUKUKİ SÜREÇ BÖYLE İŞLEDİ

“PKK sizi tükürüğüyle boğar” sözü ve katıldığı eylemden dolayı 2016 yılında Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla “örgüte yardım” suçundan 5 yıl, “örgüt propagandası yapmak” suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan Abdullah Zeydan’la ilgili yargı süreci devam ediyordu.

Zeydan hakkında 2016’da verilen toplamda 8 yıllık hapis cezası Yargıtay tarafından bozulmuştu. Fakat Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay’ın kararına karşı çıkarak Zeydan’ın 8 yıllık cezasını yinelemişti. Daha sonra Zeydan’ın cezaevinde kaldığı süre göz önünde bulundurularak serbest bırakılmasına karar verilmişti. Zeydan'ın yasaklı haklarının mahkeme tarafından iade edilmesinin ardından, Yüksek Seçim Kurulu, Zeydan’ın belediye başkan adaylığı başvurusunu kabul etmişti.

Fakat savcılık, 29 Mart tarihinde Zeydan’la ilgili hakların iadesi kararına itiraz etmiş ve mahkeme de itirazı yerinde bulmuştu. Bu durumda Zeydan’ın memnu hakları tekrar yürürlüğe girdi. Mahkemenin kararı üzerine Van İl Seçim Kurulu, Zeydan'ın seçilme yeterliliğinin olmadığına hükmederek, mazbatanın en çok oy alan ikinci sıradaki aday olan AK Partili Abdulahat Arvas’a verilmesine karar verdi.

 

DEM Parti’li Abdullah Zeydan’ın seçilme yeterliliği olmadığı kararı sonrası başta CHP olmak üzere çeşitli siyasi oluşumlar “demokrasiye darbe” şeklinde söylemlerde bulundu. DEM Parti ve diğer PKK’ya müzahir oluşumlar ise halka sokağa çıkma çağrılarında bulundu. Van’ın yanı sıra Hakkari, Siirt, Şırnak, Batman, İzmir ve İstanbul’un çeşitli bölgelerinde şiddet eylemlerinde bulunuldu.

Van Büyükşehir Belediyesi seçimlerinden galip ayrılan DEM Partili Zeydan’la ilgili verilen hukuki kararın art niyetli olmadığı, benzer kararın Adana’nın Kozan ilçesinde MHP adayı Nihat Atlı için de verilerek uygulandığı kaydedildi.

Bakan Yerlikaya duyurdu! PKK'yı öven ve güvenlik güçlerine saldıran 89 kişi gözaltındaBakan Yerlikaya duyurdu! PKK'yı öven ve güvenlik güçlerine saldıran 89 kişi gözaltında

MHP’Lİ BAŞKAN SEÇİLDİ, MAZBATA SP’Lİ ADAYA VERİLDİ

Adana’nın Kozan İlçesi’nde 31 Mart 2019 ‘da yapılan seçimlerde en yüksek oyu alarak belediye başkanlığını kazandığı bildirilen ancak daha sonra yapılan itiraz üzerine sabıka kaydının seçim tarihinde silinmemiş olması nedeniyle başkanlığı iptal edilen MHP adayı Nihat Atlı’nın yerine, seçimde ikinci en çok oyu alan Saadet Partisi adayı Kazım Özgan Yüksek seçim Kurulu tarafından belediye başkanlığına getirildiği ortaya çıktı.

Nihat Atlı’nın yasaklanmış hakların geri bırakılması kararının 4 Nisan 2019 tarihli olduğu, bu karanın Atlı’ya 31 Mart’taki seçimlere katılma hakkı vermediği, bu kararın kesinleştiği 5 Nisan tarihinden sonra yapılacak seçimlere katılma hakkı tanıdığı vurgulandı. Bu nedenle Nihat Atlı’nın başkanlığını düşüren İl Seçim Kurulu kararında şöyle denilmişti:

“Kozan Belediye Başkan aday listelerinin ilan edildiği seçim takvimi sürecinde Saadet Partisi tarafından Nihat Atlı’nın seçilme yeterliliğine itiraz edilmediği anlaşıldığından 5393 sayılı yasanın 45’inci maddesi uyarınca idari makamlarca çözülmek suretiyle belediye meclisince doldurulmasına, Yüksek Seçim Kurulu’na itirazı olanaklı olmak üzere karar verildi.”

DEM Partililer Van’da sokakları karıştırdı! Ortalığı yakıp yıktılar…DEM Partililer Van’da sokakları karıştırdı! Ortalığı yakıp yıktılar…

DEM PARTİLİLER VAN’I KARIŞTIRDI

Van Büyükşehir Belediyesi’ni kazanan DEM Partili Abdullah Zeydan’ın terör propagandası yaptığı için iptal edilen başkanlık olayının bir benzerini, 2019 yerel seçimlerinde Kozan’da MHP adayı Nihat Atlı’nın da yaşamasına rağmen herhangi bir provakatif eylem gerçekleşmemesi dikkat çekti.

2019 yerel seçimlerinde Kozan’da MHP’den Saadet’e geçmesi ile sokaklarda eylem gerçekleşmemiş ‘halkın iradesi hiçe sayılıyor’ gibi provakatif sözler ile algı kampanyası yürütülmezken, Van’da terör propagandası nedeniyle başkanlığı iptal edilen Zeydan’a sözde destek amacıyla terör örgütü PKK’dan vatandaşlara ‘sokağa çıkın’ çağrısı geldi.

Bunun üzerine İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, terör örgütü PKK'yı övücü ve destekleyici slogan atan ve güvenlik güçlerine taşla saldıran 89 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

KAYNAK: HABER7
Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 75
  • Ertuğrul 3 hafta önce Şikayet Et
    Sandığa gitmeyerek geçersiz oy vererek veya muhalefete tepki oyu verenler PKK ya siz sattınız vebali uzerinize
    Cevapla
  • Misafir 3 hafta önce Şikayet Et
    Elazığ Palu da da 2019 aynısı oldu
    Cevapla
  • Misafir 3 hafta önce Şikayet Et
    artık bir yerden başla sayın cumhurbaşkanım
    Cevapla
  • Vatandaş 3 hafta önce Şikayet Et
    Yüksek seçim kurulu neden seçimden önce bu adam seçime giremez girse bile başkanlığı kabul edilemez açıklama yapmadı. Buda bir çelişki var. Yada yüksek seçim kurulu başkanı da fitne için bunlarla birlikte heretmi ediyor.
    Cevapla
  • Bursalı 16 3 hafta önce Şikayet Et
    Atatürk'ün partisi bunlarla nasıl da olur iş tutar demekki Atatürk'ten eser kalmamış
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bedeni eridi, azmi sapasağlam... Ebu Ubeyde’de 200 günde büyük değişim
'Benim bebeğim terörist' diyen anne sosyal medyada viral oldu