ABD'nin sır gibi sakladığı projesi 'C4ISRNET'

ABD 2025 yılı savunma bütçesinde Uzay Kuvvetleri'nin projeleri dikkat çekiyor. Neredeyse tamamında 'çok gizli' ibaresi bulunan çalışmalar arasında 1,5 milyar dolar istenen gizli dev proje 'C4ISRNET' merak uyandırıyor.

GİRİŞ 18.04.2024 00:23 GÜNCELLEME 18.04.2024 09:34
Bu Habere 50 Yorum Yapılmış

ABD Başkanı Joe Biden 895.2 milyar dolarlık 2025 Mali Yılı savunma bütçesini onaylanmak üzere ABD Kongresi'ne gönderdi. Bütçedeki en çarpıcı detay, ABD Uzay Kuvvetleri'nin talep ettiği pay olurken, projelerin neredeyse tamamının 'çok gizli' ibareli olması ise merak uyandırdı. Savunma projeler, içinde 1.5 milyar dolar istenen gizli dev proje 'C4ISRNET'  istihbarat örgütlerinin bile merak konusu olurken, dikkatler ABD'nin uzay programına çevrildi. İddialara göre Kongre üyelerinden bile gizli tutulan bu projeler için Beyaz Saray ve Senato Silahlı Hizmetler Komitesi üyeleri özel olarak bilgilendirildi.

ABD merkezli Northrop Grumman firmasının ürettiği ve silahı insansız hava aracının deniz altı versiyonu olan 'Manta Ray' denizaltı SİHA'sının performansı merak ediliyor.

DENİZALTI SİHA'SI ÜRETİLDİ

Amerikan savunma yayın organlarının Senato ve Pentagon kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre proje kapsamındaki 'gizli' üretimlerin tamamı bugüne kadar denenmemiş, henüz geliştirme aşamasında olan teknolojiler ya da yapımı yeni bitmiş sıra dışı askeri donanım ve araçlardan oluşuyor.

SIRA DIŞI ARAÇLAR

Bilgilere göre bu projeler arasında ABD merkezli Northrop Grumman firmasının ürettiği ve silahı insansız hava aracının deniz altı versiyonu olan 'Manta Ray' denizaltı SİHA'sı, bin adetten fazla üretilmesi planlanan ve gökyüzünde savaş uçaklarından bırakılacak olan yapay zeka kontrolündeki silahlı ve silahsız dronlar, ABD merkezli Saildrone firması tarafından geliştirilen ve deniz üstü ile altındaki tüm araçları algılayıp kategorize edebilen insansız yelkenli aracı, savaş uçaklarının tehdit altındayken kendisini koruyabilmesini sağlayan ve “şuurlu yapay zeka kontrolünde” otomatik savunma kabiliyetine geçebilen EPAWSS sistemi gibi sıra dışı araştırmalar bulunuyor.

NATO'YA DİJİTAL KALKAN

Proje hakkındaki bilgilere küresel savunma devi ABD'li Northrop Grumman'ın resmi internet sitesinden de ulaşılabiliyor. Sitedeki bilgilere göre hava, kara ve denizdeki tüm savaşan personel, araç ve donanımı birbirine bağlamayı amaçlayan teknolojiler geliştiriliyor. Projenin en büyük hedeflerinden birisi de tüm NATO üyesi ülkeleri bir kalkan gibi koruyacak hava gözlem ve kontrol dijital alanı yaratmak. Bu alan ile tüm düşman unsurların eş zamanlı olarak hedef alınması da planlanıyor.

Çılgın projeler kapsamında ABD merkezli Saildrone firması tarafından geliştirilen ve deniz üstü ile altındaki tüm araçları algılayıp kategorize edebilen insansız yelkenli aracı özellikle dikkat çekmekte.

LAZER SİLAHLI UYDULAR

ABD savunma yayın organı Defense News'in elde ettiği bilgilere göre proje kapsamında Birleşik Devletler Uzay Kuvvetleri'nin kendi istihbarat ve askeri uydularını ve bu uyduların yer sistemlerini yapmayı planladığı da ifade edilmekte. Ancak uyduların bugüne kadar yapılmış en küçük uydular olacağı ve bu sayede diğer uyduların frekansına takılmayacak bir eşikte çalışacağı bilgisi de paylaşılmakta. İstenen bütçe talebinin 42.5 milyon dolarlık kısmı ise “deneysel teknolojiye sahip uyduların yapımı” için harcanacak. Bilgilerin büyük kısmı gizli tutulmasına karşın söz konusu uyduların lazer silahları taşıma kapasitesine sahip olacağı iddia ediliyor.

Projeler içinde en çarpıcı olanı ise toplamda 1,5 milyar dolara mal olacak 'C4ISRNET' projesi. 'Command, Control, Communication, Computers, Intelligence, Surveillance and Reconnaissance' (Kumanda, Kontrol, Komünikasyon, Bilgisayar, İstihbarat, Gözlem ve Keşif) açılımına sahip projenin kapsamı ise sır gibi saklı tutuluyor. 

KAYNAK: HABER GLOBAL
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 50
  • Turan 1 hafta önce Şikayet Et
    ABD tüm gizli açık saldırganlığıni sömürgeciliğini müslümanlara karşı NATO ve birleşmiş milletleri kullanıyor şu ana kadar tüm silahlarını kullandı daha doymadılar gelecek yıllarda bu sefer gizli silahlarını kullanacak İsrail bahane silahları deneme amacıyla çok mahsun insanlar yine katledilecek
    Cevapla
  • Meteor 1 hafta önce Şikayet Et
    Amerika gelecek 10 yılda yapacaklarının altyapısını oluşturuyor.
    Cevapla
  • Misak-ı Milli 1 hafta önce Şikayet Et
    Acaba ABD'de silah mı yiyecez diyen tipler varmıdır..
    Cevapla
  • medo 1 hafta önce Şikayet Et
    ABD denen şeytanın esas gücü propagandası, bu bahsettikleri silahların çoğu gerçek bir savaşta, sahada bir işe yaramaz. En teknolojik silahlar bile yeri gelir bir direnişçinin el yapımı bir silahı karşısında pert olur. Esas mesele yürek ve bir dava şuurudur. Ama yine de her şeyi öngörüp önceden A B C planlarımızı yapmamız lazım. Eninde sonunda bu şeytanla karşı karşıya geleceğiz.
    Cevapla
  • Eci 1 hafta önce Şikayet Et
    SİDA de geç
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Pusu kurup öğretmenini bıçakladı! Dehşet anları kamerada...
Son dakika: Bakan 'devrim niteliğinde' deyip duyurdu! Milyonları ilgilendiren hazırlık...