Cevap ve düzeltmedir

.

Cevap ve düzeltmedir
Cevap ve düzeltmedir
GİRİŞ 10.05.2024 17:35 GÜNCELLEME 31.05.2024 10:10
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

www.haber7.com internet sitesinde 10.05.2024 tarihinde "CHP'li avukat başkandan anayasaya aykırı karar? O görüntülerle ne yapacağı merak konusu..." başlıklı bir habere yer verilmiş ve haber içeriğinde, "Tuzla Belediye Başkanı Av. Eren Ali Bingöl, belediye personeline mesai giriş ve çıkışlarında özel hayatın gizliliği ve kişisel verilerin korunmasına aykırı olan 'parmak izi - yüz tanıma' zorunluluğu getirdi... Tuzla Belediyesi'nde yaşanan skandalla 'özel izin muafiyetinin' kalkması tepki çekti. CHP'li başkanın bir hukukçu olmasına rağmen kanunlara aykırı hareket etmesi tepki toplarken biyometrik verilerin nerede nasıl kullanılacağı ise merak konusu olarak kalmaya devam ediyor..." şeklinde iddia ve söylemlere yer verilmiştir.

Gerek haber başlığı gerekse haber içeriği incelendiğinde, parmak izi-yüz tanıma uygulaması ve izin muafiyetinin anayasaya aykırı başlatıldığı, "özel izin muafiyetinin kaldırılması" hususunun da hukuka aykırı bir uygulama olduğu şeklinde gerçek dışı bir algı yaratılmıştır.

Ancak düzeltilmesi gereken gerçek şudur ki; Tuzla Belediyesi'nde parmak izi-yüz tanıma sistemi, yeni belediye başkanı Av. Eren Ali Bingöl tarafından başlatılan bir uygulama değildir. Yeni yönetim döneminde ilk kez uygulanmaya başlanmış gibi yapılan haberin gerçeğe aykırı olduğu açık olup kamuoyunu yanlış yönlendirmektedir.

Şöyle ki Tuzla Belediyesi'nde personelin mesai başlangıç ve bitiş saatinde gerek parmak izi ve gerekse yüz tanıma sistemi ile kontrol edilmesi eski Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı döneminde getirilmiş ve yalnızca personelin mesai başlangıç ve bitiş saatlerinde kullanılması yönünde yaygın bir uygulamadır. Yeni dönemde personel değişimleri nedeniyle muafiyet ve güncelleme denetleme amacını taşıyan bir geleneğin, bu uygulama yeni başlatılıyormuş ve tüm çalışanlar görüntüleniyor gibi haberleştirilmesi tamamen art niyetli olup gerçeği yansıtmamaktadır.

Yapılan bildirim tüm personelin çalışma koşullarında eşitlik ve adalet dengesini sağlamaya yöneliktir.

Ayrıca yargı kararı gereği parmak izi-yüz tanımı kullanılmayıp mesai başlangıç ve bitiş saatinde ıslak imza ile beyanını gerçekleştiren personelle ilgili uygulama da devam etmektedir. Tüm personelle mevcut sistem yerine kart sistemiyle mesai düzenlemesi yapılmasına yönelik çalışmalara da başlanılmıştır.

Tekzibe konu haber konunun özü ve amacı araştırılmadan yayımlanmıştır. Halkı ve kamuoyunu yanlış yönlendiren ve bilgi kirliliği oluşturan bu haberin gerçekle bağdaşmayan nitelikte olduğu açıktır. Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur.

 

KAYNAK: HABER7
Dilan Dundar Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Dundar

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.