Özgür Özel'e saldırıda yakın koruma fiyaskosu! Neden müdahale edemediler?
CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Sırrı Süreyya Önder için AKM'de düzenlenen tören çıkışında saldırıya uğradığı görüntülerde korumalarının tepki vermekteki yetersizliği dikkat çekti.
Toplumda tanınan önemli kişiler, siyasi liderler ve iş insanları için güvenlik açıkları ve muhtemel tehditler sürekli bir endişe kaynağı. Yakın koruma sınavının son kötü örneği CHP Lideri Özgür Özel oldu.
Özgür Özel, bugün Sırrı Süreyya Önder'in anma törenine katılmak üzere Atatürk Kültür Merkezi'ne (AKM) gitti. Tören sonrasında çıkış yaptığı sırada Özel'e yönelik çirkin bir saldırı gerçekleşti.
Görüntülerde koruma çemberinin tamamlanmaması, saldırganın rahatlıkla CHP Liderine yaklaşıp tokat atması ve sonrasında korumalardaki panik beraberinde pek çok soru işareti oluşturdu.
YAKIN KORUMALARINI ÖZGÜR ÖZEL BİZZAT KENDİSİ SEÇİYOR
Özel'in yakın korumalarını özel güvenlikle beraber bizzat kendisi seçtiği bilgisi göz önüne alındığında çevre güvenliğinin tam olarak kontrol altına alınamaması, saldırganın cenazede protokol alanına kadar sızabilmesi acziyetin bir başka yönünü ortaya koyuyor.
KAMERALARA YANSIDI
Saldırı anında hangi adımların atılacağı, kimin hangi görevleri üstleneceği ve nasıl koordine edileceğinin belli olmadığı panik anları saniye saniye yansıdı.
BİR ANDA PANİKLEDİLER
Görüntüler sonrası birçok kişi benzer yorumda bulunarak; korumaların saldırı anında refleks gösteremediğini ve panikle hareket ettiğini söyledi.
"AYAKTA UYUYORLAR"
Özellikle sosyal medyada yapılan yorumlarda, "Korumalar resmen ayakta uyuyor! Saldırı oluyor, hala havaya bakıyorlar", "Böyle koruma mı olur? Sağ sola koşturmaktan başka yaptıkları bir şey yok" gibi ifadeler dikkat çekti.
SALDIRGANA VATANDAŞLAR MÜDAHALE ETTİ
Saldırı sonrası korumaların değil de vatandaşların provokatörü etkisiz hale getirmesi ayrıca bir tartışma konusu oldu.
Yakın korumada temel güvenlik unsurları;
- Fiziksel farkındalık ve anında müdahale yeteneği koruma operasyonlarının temelidir.
- Koruma ekibi, korunan kişi etrafında konsantrik güvenlik çemberleri oluşturur.
- İç çember, en tecrübeli ve donanımlı personelden oluşur ve korunan kişiye en yakın mesafede konumlanır.
- Dış çemberler, daha geniş güvenlik ağı sağlayarak derinlemesine savunma stratejisi oluşturur.
- Katmanlı savunma sistemi, herhangi bir saldırı girişiminde tehdidin etkisiz hale getirilmesini sağlar.
- Her güvenlik çemberi farklı güvenlik seviyelerini temsil eder ve belirli sorumluluklar taşır.
-
Misafir 48 dakika önce Şikayet Etkamerayı bantlasaydılar keşke çorba içerken dökülecek iribar zedeleyecek diyorlar böyle bir olaya önlem alıp kamerayı bantlamiyorlar garipBeğen Toplam 6 beğeni
-
Ahmet 49 dakika önce Şikayet EtÜstüne çorba dökülmesin diye kamera bantlamayi aldıkları eğitim gereği öğrenmişlerde korumayı ogrenememislerBeğen Toplam 2 beğeni
-
Misafir93 54 dakika önce Şikayet EtKameralara bant yapıştırmakla meşgullerdirBeğen Toplam 1 beğeni
-
Misafir 55 dakika önce Şikayet Etaslında jeymir cihazı kullanılabilirdi. kameraların bantlanmması saldırganı yakalattı.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Efe 24 55 dakika önce Şikayet Etiyi ki kamaraları bantlamamışlar kimin vurduğunu,nasıl vurduğunu, korumaların nasıl uyuduğunu yoksa nasıl görecektik.Beğen Toplam 2 beğeni