Makineyle atılan imza, gerçeğinden ayırt edilebilir

Kaos Belgesi'yle ilgili soruşturmayı 'sulandırma' çalışmaları yeni bir boyut kazandı. Söz konusu kesim şimdi de 'ıslak imza makinesiyle' Dursun Çiçek'in imzasının birebir taklit edildiği" iddia ediyor.

Makineyle atılan imza, gerçeğinden ayırt edilebilir
Makineyle atılan imza, gerçeğinden ayırt edilebilir
GİRİŞ 30.10.2009 09:02 GÜNCELLEME 30.10.2009 09:02
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Daha önce 'belgenin fotokopi, imzanın montaj olduğunu' savunanlar, Adli Tıp Kurumu'nun 'belge gerçek' raporunun ardından söylemlerini değiştirdi. Söz konusu kesim şimdi de 'ıslak imza makinesiyle' Dursun Çiçek'in imzasının birebir taklit edildiği" iddia ediyor.

Ancak Amerikalı tescilli belge inceleme ve sahtecilik uzmanı Katherine Koppenhaver, 'autopen' teknolojisini kullanan matbu imza makinalarının bastığı ıslak mürekkepli imzalarla kağıda doğrudan elle atılan imzaların birbirinden iki gözlü mikroskoplar ve güçlü aydınlatma metoduyla tefrik edilebildiğini söyledi.Amerika'da sayıları sadece birkaç yüzden ibaret olan belge inceleme uzmanlarından Koppenhaver'e göre, elle atılan imza ile matbu imza arasındaki temel fark imza kağıda geçerken uygulanan basınç.

Autopen teknolojisini kullanan aletlerle basılan mürekkepli imzalarda kağıda hep eşit oranda basınç uygulandığını söyleyen Koppenhaver, 'Oysa bir insan eliyle imza atarken harflerin yukarı kısımlarına daha az, aşağı kısımlarına daha fazla basınç uygular. Çünkü kaslarımız böyle çalışır. Dolayısıyla imzaya baktığınızda harflerin üst taraflarının genelde daha ince ve açık renkli, aşağı taraflarının ise daha kalın ve koyu olduğu görürsünüz. Mevcut autopen teknolojisinde bu etki elde edilemiyor' dedi.

Koppenhaver'a göre bir imzanın autopen teknolojisiyle üretilip üretilmediğini anlamanın yolu, ilgili kişinin kendi eliyle kalemle attığı herhangi başka bir imzayı bulmak ve makinayla atıldığı iddia edilen imzayla basınç özelliklerini karşılaştırmak. Koppenhaver, bu amaçla iki gözlü mikroskoplar ve güçlü ışıklandırma metodları kullandıklarını söyledi.

Autopen teknoolojisiyle ilgili yoğun araştırmaları olduğunu bildiren Baltimore'lu Katherine Koppenhaver, kişilerin imza atarken kağıda uyguladıkları farklı basınçları da taklid edebilen bir teknolojinin henüz geliştirilmediğini kaydediyor.
 

KAYNAK: ZAMAN
YORUMLAR 2
  • kamil gündüz 15 yıl önce Şikayet Et
    ıslak imza makinası. bu idda diyer bulgular deliller olmasa belki acaba dedirdir tamam ıslak imza makinası inanalımda denizden barajlardan göllerden cıkan ıslak bombalar nediyeceksiniz onuda ıslak bomba makinasımı yaptı pardon dilim sürştü bomba deyil boruları diyecektim bu borular ne asker itiraf ediyor 40 cuval evrak yaktık bunuda ıslatın makina deyin umut kitap evine bomba pardon boru atanda o adi makina ne makina ama bende katılıyorum size ama gülmekten katıltım aglanacak halimize
    Cevapla
  • Erdemli 15 yıl önce Şikayet Et
    Allah rızası için.. Bu iktidar geldiğinde çok güzel düşüncelerim vardı.Çiçeklerim vardı soldu tabiri.Ya allah aşkına bari şu ergenekon olayında samimi olunda adam gibi medyada çafçaflatmadan suçluları çıkarın ondan sonrada cümbür cemaat gerekeni yapalım,Gerekliyse bu ordunun eğitim sistemini yapısınıdeğiştirelim.Bu nedir ya yıllardır darbe.Yeterartık ben süpergüç bir türkiye istiyorum.İsteyen bugücün içinde gülgibi yaşar istemeyende içerde kaynayıp gider.Pkk diye diye sorun ettik kendimize.Bu millet bunları tükürüğü ile boğar.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kerem zor anda sahneye çıktı! Şampiyonluk umutlarını son haftaya taşıdı
Son dakika: Ateşkes ilan edilmişti! Gerilim yeniden tırmandı! Bölgede peş peşe patlamalar