Metin Kaplan davası sil baştan

Yasa dışı ''Anadolu Federe İslam Devleti/İslami Cemaat ve Cemiyetler Birliği (AFİD/İCCB)'' yöneticisi Metin Kaplan'ın, Yargıtay 9. Ceza Dairesince bozulmasının ardından yeniden yargılanmasına başlandı.

Metin Kaplan davası sil baştan
Metin Kaplan davası sil baştan
GİRİŞ 12.05.2010 16:15 GÜNCELLEME 12.05.2010 16:15

Yasa dışı ''Anadolu Federe İslam Devleti/İslami Cemaat ve Cemiyetler Birliği (AFİD/İCCB)'' yöneticisi Metin Kaplan'ın, ''anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etmek'' suçundan çarptırıldığı müebbet hapis cezasının Yargıtay 9. Ceza Dairesince bozulmasının ardından yeniden yargılanmasına başlandı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Kaplan ile avukatları katıldı.

Mahkeme Heyeti Başkanı Erkan Canak, Kaplan ve avukatlarına, Yargıtay 9. Ceza Dairesinin bozma kararı hakkındaki görüşlerini sordu. Kaplan ve avukatları Mustafa Halit Çelik ve İsmet Koç da Yargıtayın bozma ilamına uyulmasını istedi.

Cumhuriyet Savcısı Mustafa Çavuşoğlu da usul ve yasaya uygun olan bozma ilamına uyulması yönünde görüş bildirdi.

Mahkeme Heyeti de Yargıtayın bozma ilamına uyulmasına oy birliğiyle karar verdiğini açıkladı.

Esas hakkındaki mütalaası sorulan Cumhuriyet savcısı Çavuşoğlu, 26 Eylül 2009 tarihindeki duruşmada verilen mütalaayı içerik olarak tekrar ettiklerini ifade ederek, Yargıtay 9. Ağır Ceza Mahkemesinin bozma kararı doğrultusunda sanığın 10 ile 15 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılmasına karar verilmesini istedi.

Avukat Çelik de mütalaya katılmadıklarını, esas hakkında savunmalarını hazırlamak için süre talep ettiklerini belirterek, ''Suçun vasıf ve mahiyeti değişmiştir. Müvekkilimin ilk tutuklanmasına karar verildiği tarihteki sevk maddesi değişmiştir. Bu hususa göre mahkemenin tutukluluk halinin değerlendirmesini talep ediyoruz. Müvekkilimin daha önceki celselerde verdiğimiz raporlar da göz önüne alınarak cezası infaz edilmiştir. Kendisi, kanserden ameliyat olmuştur. Müvekkilimin tahliyesini talep ediyorum'' dedi.

Avukatlarının beyanlarına katıldığını söyleyen Metin Kaplan, adliye içerisindeki nezarethaneyi eleştirerek, ''Tuvaletlere yine sabun konmamış. Çöp bidonu koysunlar. Bunlar tabii işin latifesi. Demek ki Ankara'da da yargıçlar varmış. Bizim eylemle ilgimiz yok, hiddetle ilgimiz yok'' dedi.

Savunmasını yapmak için süre talep eden Kaplan, tutuklu bulunduğu sürenin göz önüne alınarak tahliyesine ve beraatına karar verilmesini istedi.

Kaplan'ın tutukluluk halinin devamına hükmeden mahkeme heyeti, sanık ve avukatlarının esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için duruşmayı erteledi.

-YARGITAY 2 KEZ BOZDU-

Almanya'nın sınır dışı ettiği Metin Kaplan, 13 Ekim 2004'te Türkiye'ye getirildi. Aynı gün, hakkındaki davanın görüldüğü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine çıkarılan Kaplan'a, kaldırılan İstanbul, Erzurum ve Adana DGM'lerde açılan ve birleştirilen 13 ayrı davanın iddianameleri okundu.

Uçakla Anıtkabir'e yönelik saldırı ve Fatih Camisi'nin işgal hazırlığının da aralarında bulunduğu 13 ayrı suçlamaya ilişkin Kaplan hakkında düzenlenen iddianamelerde, sanığın, müebbet ağır hapsini öngören ''Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs'' suçu ile ''bu suça fer'i iştirak'', ''yasa dışı örgüte üye olmak'' ve ''halkı kanunlara uymamaya tahrik'' suçlarından cezalandırılması isteniyordu.

İlk yargılamada Kaplan, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince, 20 Haziran 2005 tarihli duruşmada, lehine olduğu gerekçesiyle eski TCK'nın 146. maddesinin 1. fıkrası uyarınca, ''anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılmıştı.

Kaplan'ın, duruşmalardaki tavrından pişmanlık göstermediğinin anlaşıldığını belirten mahkeme heyeti, sanığın, eski TCK'nın cezada indirimi öngören 59. maddesinden yararlanmasına takdiren yer olmadığını hükme bağlamıştı.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyanın gittiği Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Kaplan hakkındaki kararı, usul eksikliği bulunduğu, eksik soruşturma yapıldığı ve yeni Türk Ceza Kanunundaki hak mahrumiyetlerine ilişkin hükümlerin dikkate alınması gerektiği görüşüyle bozmuştu.

Davanın görüldüğü mahkeme tarafından yapılan yargılamanın ardından Kaplan ''anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etmek'' suçundan müebbet hapse çarptırılmıştı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi bu kez de Kaplan'ın suç oluşturan eylemlerinin ''silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek'' kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine işaret ederek, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin ''suç vasfında yanılgıya düşerek'' karar verdiğini belirtmişti.

Yargıtay, Kaplan'ın eylemlerinin 5237 sayılı yeni TCK'nin 314/1. maddesinde düzenlenen ''silahlı örgüt kurmak veya yönetmek'' suçundan cezalandırılması gerektiğini belirterek, yerel mahkemenin kararını bozmuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Belçika'nın VRT televizyonu, Eurovision yayını sırasında İsrail’i protesto etti
Rusya'da çarpıcı anlar! İki komutan Rusya Devlet Başkanı Putin'i selamlamadı