Yeni Asya yazarı İlhan tutuklandı

17 Ağustos depremini ilâhî ikaz olarak yorumladığı için kesinleşen cezası bulunan Yeni Asya yazarı Cevher İlhan dün gözaltına alındı, bugün cezaevine gönderildi.

Yeni Asya yazarı İlhan tutuklandı
Yeni Asya yazarı İlhan tutuklandı
GİRİŞ 14.01.2005 14:00 GÜNCELLEME 29.01.2021 10:23

Yeni Asya gazetesinden yapılan basın açıklamasında yazarlarının kurban bayramı öncesi tutuklanması kınandı. Söz konusu açıklamalarda şu ifadelere yer verildi:
YAZARIMIZ CEZAEVİNDE

AB kapısındaki Türkiye’de gazeteciye hapis utancı

 

Dün akşam gözaltına alınan Yeni Asya yazarı Cevher İlhan, bugün öğlenden sonra Ankara Ulucanlar Cezaevine götürüldü. İlhan’ın 17 Ağustos depremini ilâhî ikaz olarak yorumlayan yazılarından dolayı kesinleşmiş hapis cezası bulunuyordu.

Gazetemiz yazarı Cevher İlhan, 17 Ağustos depremini “ilâhî ikaz” olarak yorumlayan ve 28 Şubat uygulamalarını eleştiren yazıları sebebiyle Türk Ceza Kanununun (TCK) 312/2. maddesine istinaden daha önce verilen hapis cezasının infazı gerekçesiyle Kurban Bayramı öncesinde cezaevine konuldu.

Uzun seneler Yeni Asya gazetesinin Ankara Temsilciliğini de yapan İlhan, 19 Ağustos 1999 tarihli “Öyle Bir Musibetten Çekininiz ki”, 20 Ağustos 1999 tarihli “Zelzele Sualleri”,  22 Ağustos 1999 tarihli “Derin Deprem” ve 23 Ağustos tarihli 1999 “Enkaz ve Pişkinlik” ile “Başörtüsü ve Deprem” yazılarından dolayı TCK’ 312/2. maddesine istinaden İstanbul 3 No’lu DGM tarafından 11. 03. 2002 tarihinde hükmedilen ve Yargıtay 8. Ceza Dairesi tarafından onaylanan hapis cezasının infazı gerekçesiyle dün akşam saatlerinde Ankara’daki evinde gözaltına alındı. Cevher İlhan’ın bugün öğle saatlarinden sonra Ankara-Ulucanlar Cezaevine konuldu.

Vahim bir hukuk skandalı

Yazarımız Cevher İlhan'ın, cezanın infazı için tutuklanmasını değerlendiren Yeni Asya'nın avukatı Ömer Faruk Uysal, bunun vahim bir hukuk skandalı olduğunu söyledi.

Uysal şöyle konuştu: 'Müvekkil Cevher İlhan'ın 312. maddenin eski şekliyle mahkum olduğu cezasının infazı AB sürecinde bir hukuk skandalıdır. Ciddi bir yol kazasıdır. Çünkü ceza Kanununun en temel prensibi suçda ve cezada kanuniliktir.

Yine buna göre ceza kanununda sanık lehine bir değişiklik yapılmışsa--ki son TCK değişikliği de bu olmuştur-- bu lehe olan kanun derhal uygulanır. Ve asla infaz edilemez. Burada İlhan, aslında beraat edeceği bir suçtan dolayı infaz yapılmak isteniyor. Beraat olmasa bile muhakkak yeni kanuna göre yeniden yargılanması gerekiyor. Bu süreçler tamamlanmadan yapılan infaz anayasaya, insan haklarına ve hem eski, hem de yeni ceza kanununun temel prensiplerine açıkça aykırıdır. Vahim bir hukuk skandalıdır.

28 Şubat sürecinde gazetemizin sahibi Mehmet Kutlular'ın cezası infaz edilirken 312. madde değişikliği sebebiyle infaz derhal durdurulmuş ve özgürlüğüne kavuşmuştur Mehmet Kutlular. Ve bunu, uygulamaları çok eleştirilen Nuh Mete Yüksel yapmıştır. Aynı şekilde bir başka müvekkile Emine Şenlikoğlu'nun 312. maddenin eski şekline göre verilen mahkumiyet kararı müracaatımız üzerine infaz savcılığınca ilgili DGM'ye iade edilmiştir. Yani her halukârda 312 değişikliği nazara alınarak Cevher İlhan'ın yeniden yargılanması, mahkûm olur ve bu da kesinleşirse infazı mümkündür. Aksi taktirde infazı hiçbir şekilde mümkün değildir.

28 Şubat'ın etkin olduğu günlerde bile böyle bir uygulama yapılmamıştır.

Mahkumiyet kararı veren Devlet Güvenlik Mahkemeleri kaldırılmış, ayrıca eski kanundaki 312. madde ağır cezalık olmaktan çıkarılmış. Asliye cezalık bir suç haline gelmiştir. Yani cezası azaltılmıştır. Suçun vasıf ve mahiyeti, tanımı, unsurları tamamen sanık lehine değiştirilmiş. İfade özgürlüğü genişletilmiş. Mahkumiyet zorlaştırılmıştır. Düşünce özgürlüğü genişletilmiştir. Aslında lehe derhal uygulanması ve resen uygulanması, savcılıkların ve mahkemelerin yapılacağı bir iş olmasına rağmen bizim bu konudaki haklı müracaatlarımız dikkate alınmamış ve reddedilmiştir. Adalet bakanlığını bu skandala el koymaya çağırıyoruz.'

Öte yandan İlhan’ın avukatı Mehmet Ali Aslan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurararak infazın ertelenmesini ve yeni kanunun tatbikini istedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özgür Özel'i bugün kabul edecek
Büyükekşi'yi gönderecek imza sayısına ulaşıldı!