Veterinerler için usul ve esaslar

Muayenehane ve poliklinikler il müdürlüğünden ruhsat almadan faaliyete geçemeyecek, il müdürlüğünce çalışma izin belgesi verilmemiş veteriner hekim çalıştırılamayacak.

Veterinerler için usul ve esaslar
Veterinerler için usul ve esaslar
GİRİŞ 15.10.2011 16:36 GÜNCELLEME 15.10.2011 16:36

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, veteriner hekimler tarafından açılmış veya açılacak olan muayenehane ve polikliniklerin sahip olması gereken asgari teknik, hijyen ve sağlık şartları ile bu yerlerin açılma, çalışma ve denetlenmesine ilişkin usul ve esasları belirledi. Buna göre muayenehanesi olan veteriner hekim aynı zamanda başka bir poliklinikte çalışamayacak veya poliklinikte çalışan veteriner hekim ayrıca başka bir yerde muayenehane açamayacak ve görev alamayacak. Muayenehane ve poliklinikler il müdürlüğünden ruhsat almadan faaliyete geçemeyecek, il müdürlüğünce çalışma izin belgesi verilmemiş veteriner hekim çalıştırılamayacak. Eski yönetmelik çerçevesinde açılan ve yeni koşullara uymayan muayenehane ve poliklinikler ise iki yıl içerisinde bu Yönetmelikteki şartlara uygun hale getirilecek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Veteriner Hekim Muayenehane Ve Poliklinik Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Veteriner hekimler tarafından açılmış veya açılacak olan muayenehane ve polikliniklerin sahip olması gereken asgari teknik, hijyen ve sağlık şartları ile bu yerlerin açılma, çalışma ve denetlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen Yönetmelik, veteriner hekimler tarafından açılmış veya açılacak olan muayenehane ve poliklinikleri kapsıyor. Buna göre muayenehane açabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak veya 2527 sayılı Türk Soylu Yabancıların Türkiye'de Meslek ve Sanatlarını Serbestçe Yapabilmelerine, Kamu, Özel Kuruluş veya İşyerlerinde Çalıştırılabilmelerine İlişkin Kanun hükümlerinin sağladığı haklara sahip olmak gerekecek. Türkiye sınırları içindeki veteriner fakültelerinin birinden mezun olmak veya yabancı ülke veteriner fakültelerinden mezun olmuş ise, 6 Kasım 2010 tarihli ve 27751 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği hükümlerine göre, denklik belgesine sahip olma zorunlu olacak. Veteriner hekimlik mesleğinin icrasına engel bir hali bulunmama şartı aranacak. Muayenehane bir veteriner hekim tarafından açabileceği gibi, bazı şartları yerine getirmek şartıyla en fazla üç veteriner hekim tarafından da açılabilecek. Bu şartlar şöyle:

“Muayenehane ruhsatı almış bir veteriner hekim, kendisi sorumlu veteriner hekim olmak şartıyla iki veteriner hekimle iş akdi yapabilir. Muayenehane açan veteriner hekime sorumlu veteriner hekim belgesi, sorumlu veteriner hekim dâhil her veteriner hekime de ayrı ayrı çalışma izin belgesi verilecek. Bir araya gelmiş en fazla üç veteriner hekim, adi ortaklık ya da şirket ortaklarının tamamı veteriner hekim olmak şartıyla şirket kurarak muayenehane ruhsatı alabilecek. Bir veteriner hekime sorumlu veteriner hekim belgesi, sorumlu veteriner hekim dâhil her veteriner hekime de ayrı ayrı çalışma izin belgesi verilecek.

-KISITLAMALAR-

Bu Yönetmelik kapsamında olan muayenehane ve polikliniklere yönelik bazı kısıtlamalara gidildi. Bu kısıtlamalar şöyle sıralandı:

“-Muayenehane ve poliklinikler il müdürlüğünden ruhsat almadan faaliyete geçemezler.

-İl müdürlüğünce çalışma izin belgesi verilmemiş veteriner hekim çalıştırılamaz.

-Muayenehane ve polikliniklerde il müdürlüğünce yardımcı sağlık hizmetleri personeli çalışma izin belgesi verilmemiş veteriner sağlık teknisyeni ve veteriner sağlık teknikeri gibi personel çalıştırılamaz.

-Muayenehane ve poliklinikte görevli olan veteriner hekim veya yardımcı sağlık hizmetleri personeli başka bir muayenehane veya poliklinikte çalışamaz.

-Muayenehanesi olan veteriner hekim aynı zamanda başka bir poliklinikte çalışamaz veya poliklinikte çalışan veteriner hekim ayrıca başka bir yerde muayenehane açamaz ve çalışamaz.

-Muayenehane ve polikliniklerde, veteriner hekim dışında şirket ortağı olamaz.

-Muayenehane ve polikliniklerde, şirketin faaliyet alanına giren diğer işler poliklinik bünyesinde yapılamaz.

-Muayenehane ve polikliniklerin dış cephesinde, bu Yönetmelikte belirtilen tabelalardan başka bir tabela ve ibareler kullanılamaz.

-Muayenehane ve poliklinikler dışında, ilgili mevzuatta olmayan her nevi isim altında iş yeri açılamaz.

-Muayenehane ve polikliniklerde ruhsatta verilen isim dışında başka bir isim kullanılamaz.

-Muayenehane ve polikliniklerde geçici veya sürekli olarak satış, barınma ve eğitim amacıyla hayvan barındırılamaz.

-Muayenehane ve polikliniklerde veteriner hekimliği hizmetleri dışında başka bir faaliyette bulunulamaz.

-Muayenehane ve poliklinikler başka bir işyerinin içinde kurulamaz.

-Veteriner hekim dışında kişi ve kuruluşlar tarafından, muayenehane veya poliklinik açılamaz.”

-MÜLKİ İDARE AMİRİNE BİR DİLEKÇEYLE BAŞVURULACAK-

Muayenehane açmak isteyen ve gerekli şartları haiz olan veteriner hekim veya veteriner hekimlerin bulundukları yerdeki mülki idari amirliğine dilekçeyle birlikte vermesi gerekecek diğer belgeler şunlar olacak:

“Diploma veya mezuniyet belgesinin aslı veya ilgili kurum onaylı sureti, varsa ihtisasını gösteren belgenin aslı veya ilgili kurum onaylı sureti, T.C. kimlik numarası beyanı, ikişer adet fotoğraf, muayenehaneye ait bölümleri ve ne amaçla kullanıldığını gösterir, teknik resim kurallarına göre hazırlanmış bir adet plan örneği ve muayenehanenin adresi, bağlı bulundukları bölge veteriner hekimler odasından alınan, bulundukları yıla ait oda kayıt belgesi.”

-TEK VEYA BÖLÜNMÜŞ VETERİNER HEKİM ODASI BULUNACAK-

Açılacak olan muayenehanelerde aranacak asgari ve teknik şartlar da belirlendi. Buna göre hayvan sahipleri ile görüşmelerin yapıldığı, büro malzemeleriyle donanımlı ve her veteriner hekim için asgari 6 metrekarelik alan olacak şekilde tek veya bölünmüş veteriner hekim odası bulunacak.

-MUAYENEHANE YETERİNCE AYDINLIK VE HAVADAR OLACAK-

Muayenehanenin zemini düz, kolay temizlenebilir ve dezenfekte edilebilir bir malzemeden, duvarlar açık renkli malzeme ile kaplı olacak. Duvarlara veteriner hekimlik mesleğini ilgilendiren konuların dışında resim ve broşür asılamayacak, asılı olan broşür ve resimler görünümü bozacak şekil ve sıklıkta olamayacak. Muayenehane içerisi yeteri kadar aydınlık ve havadar tutulacak. Veteriner hekim odasında veteriner hekim diploması, muayenehane ruhsatı, veteriner hekim çalışma izin belgesi, sorumlu veteriner hekim belgesi, varsa ihtisasını gösteren belge, suni tohumlama belgesi, bölge veteriner hekimler odasının o yıla ait asgari ücret tarifesinden az olmamak üzere belirlenip asılmış ücret tarifesi, varsa ilaç bulundurma ve satma ruhsatı, hasta sahipleri tarafından görülebilecek bir yere asılacak. Yangın ve patlamalara karşı yangın söndürme cihazı bulundurulacak.

-POLİKLİNİK AÇMA ŞARTLARI-

Yönetmelikle poliklinik açma şartları da belirlendi. Bu çerçevede bir veteriner hekim, kendisi sorumlu veteriner hekim olmak şartıyla en az üç veteriner hekimle iş akdi yapabilecek. Polikliniği açan veteriner hekime sorumlu veteriner hekim belgesi, her veteriner hekime de ayrı ayrı çalışma izin belgesi verilecek. Bir araya gelmiş en az dört veteriner hekim, adi ortaklık ya da şirket ortaklarının tamamı veteriner hekim olmak şartıyla şirket kurarak poliklinik ruhsatı alabilecek. Ortaklardan bir veteriner hekime sorumlu veteriner hekim belgesi, sorumlu veteriner hekim dâhil her veteriner hekime de ayrı ayrı çalışma izin belgesi verilecek. Bu hükümlere göre bir araya gelerek poliklinik açacak veteriner hekimlerin, aşağıdaki şartları taşıması gerekecek. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak veya 2527 sayılı Kanun hükümlerinin sağladığı haklara sahip olacak. Her poliklinikte bir sorumlu yönetici bulunacak. Şirket kurarak bir araya gelen veteriner hekimlerin açmış olduğu polikliniklerde, şirket müdürü aynı zamanda polikliniğin sorumlu yöneticisi görevini üstlenebilecek.

-ÜRÜN SATIŞI YAPILABİLECEK-

Muayenehane veya poliklinik ruhsatı olan veteriner hekimler; muayenehane ve poliklinikte istenilen asgari teknik, hijyen ve sağlık şartlarının sağlanması koşuluyla veteriner sağlık ürünü, veteriner biyolojik ürünler ile karma yem, mineral yem ve yemlik preparat gibi ürünler için Bakanlıkça belirtilen mevzuat hükümleri doğrultusunda işlem yapabilecek. Diğer konulardaki mevzuat hükümlerinde istenilen şartlar, bu Yönetmelik şartlarına ilave olarak yerine getirilecek. Hayvanlara yönelik olan her çeşit malzeme satışı, muayenehane veya polikliniklerde ayrı bir bölümde yapılabilecek. Bu bölüm, muayenehane veya polikliniğin tüm alanının yüzde 25’inden fazla alana sahip olamayacak. Bu bölümlere hasta giriş ve çıkışına izin verilmeyecek. Satışı yapılan ürünlerin muayenehane veya polikliniğin bölümlerinde teşhiri yapılamayacak.

-SORUMLULUK VE BİLDİRİM-

Muayenehane ve poliklinikte çalışan tüm veteriner hekimler meslekleriyle ilgili olarak ihbarı mecburi hastalıkları resmî makamlara bildirmekten, faaliyetleri ile ilgili her türlü bilgi, belge ve sonuçları istenen sürede ve eksiksiz olarak il veya ilçe müdürlüklerine bildirmekten, gerekli kayıtları tutmak ve bunlarla ilgili defterleri bulundurmaktan sorumlu olacak. Muayenehane ve polikliniklerin tanıtımı için işyerlerine açıklayıcı ve tanıtıcı tabela asılabilecek. Tabelalarda, ilgili kanunlar uyarınca kazanılan unvanlar kullanılabilecek. Muayenehane ve poliklinikler yılda en az bir defa, asgari teknik, hijyenik ve sağlık şartları yönünden denetlenecek. Muayenehane ve poliklinikler, meslek icrası yönünden kayıtlı oldukları bölge veteriner hekimleri odası tarafından, 6343 sayılı Kanun ve 13 Eylül 2006 tarihli ve Türk Veteriner Hekimleri Birliği Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Uygulama Yönetmeliği kapsamında denetime tabi tutulacak. Ruhsatlı olan muayenehane ve polikliniklerde, il müdürlüğünün izni olmadan herhangi bir değişiklik ve ilave yapılamayacak.

-2 YIL UYUM SÜRESİ-

Bu yönetmelikle 18 Haziran 2001 tarihli ve Veteriner Hekim Muayenehane ve Poliklinik Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı. Yürürlükten kaldırılan yönetmelik çerçevesinde ruhsatlı muayenehanesi ya da polikliniği olup bu Yönetmelik hükümlerine uymayan veteriner hekimler, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde muayenehanelerini veya polikliniklerini bu Yönetmelikteki muayenehane veya poliklinik şartlarına uygun hale getirecek. Mülki idari amire müracaat edip muayenehane veya poliklinik ruhsatı almak zorunda olacak. Verilen süre içerisinde muayenehane ve polikliniklerini bu Yönetmelik hükümlerine uygun hâle getirerek başvuruda bulunmayanların ruhsatları il müdürlüğünce iptal edilecek. Yönetmelik bugünden itibaren yürürlüğe girecek.

-HAYVAN SAĞLIĞI KABİN AÇILIŞINDA DEĞİŞİKLİK-

Bu arada Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Hayvan Sağlığı Kabini Açılış, Çalışma Ve Denetlenme Usul Ve Esaslarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre 8 Mart 2007 tarihli Hayvan Sağlığı Kabini Açılış, Çalışma ve Denetlenme Usul ve Esaslarına Dair Yönetmeliğin “yasaklar”la ilgili 13. maddesi bugünden itibaren yürürlükten kaldırıldı.

KAYNAK: ANKA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Rus askerin drona tüfek fırlattığı anlar kamerada: Çaresizliğin görüntüsü
Demirözler suç örgütü elebaşı ve kırmızı bültenle aranan 2 kişi Rusya'dan getirildi