Dağa çıkışlardaki nedenler araştırıldı

UTSAM ve TÜBİTAK, akademisyenlerin de destek verdiği araştırma ile PKK'lıların profilini çıkardı. Araştırmada 'İnsan niye dağa çıkar' sorusuna yanıt olarak şu tespitlere varıldı:

Dağa çıkışlardaki nedenler araştırıldı
Dağa çıkışlardaki nedenler araştırıldı
GİRİŞ 11.12.2011 09:31 GÜNCELLEME 11.12.2011 09:31
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Soner Arıkanoğlu'nun haberi

Antalya'daki terör sempozyumunda ilk defa açıklanan araştırma, çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Dağa çıkışın sebepleri üzerinde duran çalışmaya göre, ailelerin sadece yüzde 17'si çocuklarının örgüte katılımını engelleyebiliyor. Zoraki evliliklerden kaçarak dağa çıkanların bulunduğuna dikkat çekenlerin oranı yüzde 25. Ankete katılanlar işsizlik olmasa örgüte katılımın azalacağını düşünüyor. Hakkari'de PKK'ya katılımın yüksek olması, yapılmayan operasyonlara bağlanıyor.

Dağda bir yakının ölmesi ise örgüte katılım noktasında gençleri daha fazla motive ediyor. Yüzde 62'lik kesim için dağa çıkışta bir yakınının ölmüş olması etkili. Araştırmaya katılanların üçte ikisinden fazlası, akraba ve arkadaş desteğiyle örgüte katılım olduğunu teyit ediyor.

Terör örgütü PKK, baskıyı artırdığında halk üzerindeki otoritesini daha da sağlamlaştırıyor. Özellikle Hakkâri, dağa çıkışta ön sıralarda yer alıyor.

Polis Akademisi'ne bağlı Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Araştırma Merkezi (UTSAM) ve TÜBİTAK ortak çalışma başlattı. Yanıtı aranan soru: 'İnsanlar neden dağa çıkar' oldu. Çok sayıda akademisyenin de destek verdiği araştırmada önce PKK'nın dağ kadrosunun profili çıkarıldı.

İncelemenin sonuçları şöyle:

4'TE 1'İ KADIN: Dağdaki PKK'lıların yüzde 77'si erkek, yüzde 23'ü kadın. Dağ kadrosunun yarıya yakını, 25-34 yaş aralığında. Yüzde 92'si bekar, yüzde 8'i evli.

ÇOĞU İLKOKUL MEZUNU: Dağdakilerin yüzde 72'si ilkokul, yüzde 16'sı lise, yüzde 12'si üniversite mezunu. Yüzde 87'sinin, dağda akrabası yok.

EVLİLER TESLİM OLUYOR: Teröristlerin yaşıyla teslim olma eğilimleri arasında ters orantı var. Yani dağdakiler henüz yaşları küçükken teslim oluyor. Teslim olma oranının en yüksek olduğu yaş 24. Evlilik de faktör. Bekarların teslim olma oranı yüzde 7 iken, evlilerinki yüzde 19. Dağa çıkma sayısına göre ilk beş il Diyarbakır, Şanlıurfa, Hakkari, Mardin ve Şırnak. Ancak terörist sayısı nüfusla kıyaslandığında sıralama Hakkari, Tunceli, Siirt, Mardin ve Muş oluyor.

Hatalar da yolu açtı aileler çaresiz

ARAŞTIRMANIN ikinci ayağında, Hakkari, Tunceli, Siirt, Batman, Bingöl, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Şırnak ve Van ile en çok göçü alan İstanbul, Mersin, İzmir ve Adana'nın Kürt mahallelerinden 2 bin 63 kişiyle anket yapıldı. Sonuçlar şöyle: 'Zorunlu göç ve köy boşaltmalar örgüte katılımı arttırmıştır' ifadesine yüzde 38,2'si 'katılıyorum', yüzde 28,6'sı 'tamamen katılıyorum' yanıtını verdi. 'Kamu görevlilerinin hataları katılımı artırdı' ifadesine katılım oranı yüksek. Deneklerin yüzde 38'i 'katılıyorum', 26,6'sı 'tamamen katılıyorum' dedi. 'Faili meçhuller katılımı arttırmıştır' ifadesinde yüzde 36,5 katıldı, yüzde 26,1 tamamen katıldı.

- ROJ TV ÖNEMLİ FAKTÖR: Yüzde 40 'ROJ gibi TV'ler örgüte katılımda etkili' ifadesine katıldı.

- YAKINI ÖLEN ÇIKTI: 'Aile veya akrabadan birinin dağda öldürülmesi, o kişinin katılımında etkili olmakta' ifadesine yüzde 62'den fazla destek var. 'Bölgede iş imkanları ve refah düzeyi artsa örgüte katılım azalır mı?' sorusuna yüzde 53,8 'evet' dedi. 'Anne-babalar çocuklarının katılımını engelleyebiliyorlar mı?' sorusuna yüzde 71,5'i 'hayır' yanıtı verdi.

- TÖRE DE FAKTÖR: 'Bazı kızlar zorla evlendirilmektense örgüte katılmayı tercih ediyorlar mı?' sorusuna 24,4 'evet', yüzde 19,3 'hayır' yanıtı var. Geri kalanlar yanıtsız veya fikri yok.

PKK aç kaldı

TERÖR örgütünde açlık krizi. TSK'nın son operasyonlarında sığınaklardaki tonlarca erzak ele geçirildi, teröristler kış şartlarında dağda aç kaldı. Örgüt üyeleri üçer, beşer gruplar halinde teslim olurken durum telsiz konuşmalarına da yansıdı. Teröristlerin Kandil ve Kuzey Irak'a 'açız yardım edin' mesajı gönderdiği, 'başınızın çaresine bakın' yanıtı geldiği tespit edildi. Aç kalan teröristler erzak için köylere iniyor, güvenlik güçleri teyakkuzda.

AKŞAM

YORUMLAR 8
  • Demirci Kawazaki 13 yıl önce Şikayet Et
    Dağa çıkma nedenleri. Dağa çıkma nedenleri arasında nedense ankete katılanların belirtmekte çekindiği kısımlar mevcut Mesela dağa satılan çocuk başı 5000 ila 15000 dolar alınması gibi Mesela aylık 150 dolar alınması gibi Mesela zaten dağa gönderilmek için çocuk yapılması gibi Şimdi soruyorum size bir adamın 6 karısı 40 çocuğu var bu adam bu kadınlara bu çocuklara nasıl bakıyor ??? yada bakamayacağı kesinken ( iş yok arazi yok hayvan yok para yok ) neden bu kadar çok çocuk yapıyor ??? 6 kadını almak için binlerce lira başlık parasını buluyorda neden devletten yardım alıyor ? cevap verin ondan sonra bilimsel açıklamalarınızı sıralarsınız
    Cevapla
  • MİLLİYETCİ 13 yıl önce Şikayet Et
    SUÇLULAR KİM. Benim görüşüm şu arkadaşlar şimdiye kadar geçmişteki ülkeyi yönetenler doğudaki yaşayan insanları beleşe yaşamayı öğretmişler herşey devletten bedava doğuda kime sorarsanız sorun size hepsi aynı cevabı verirler oda şu kelime DEVLET bize bakmıyor bize devletmi bakıyor idarecilerin hataları oralara iş istihdamı yapmayıp insanları bedavacı yapmış şimdiden sonra işimiz çok zor onları kazanmak ama yinede çaba göstereceğiz bakın TÜRKİYEDEKİ yaşayan tüm insanlar kardeşlerim dünyadaki çok ülkeler bize düşmanken bizde birbirimize kardeş olalım ve sımsıkı dünyaya karşı dik duralım İNŞAALAH temennim. (DÜNYANIN ÇEKİNDİĞİ TÜÜÜÜÜÜÜÜRKİYEEEEEEEEEEEEEEE)
    Cevapla
  • tayfun kurt 13 yıl önce Şikayet Et
    BENDE İŞSİZİM. İşsizlik birinci sırada ise, bende dağa çıkayım bana iş versinler o zaman. Benim de bir işim yok
    Cevapla
  • metin yaman 13 yıl önce Şikayet Et
    Türkler neden dağlara çıkmıyor ?. Türkiye'de her kes eziliyor, Araplar eziliyor, Çerkezler eziliyor, Türkler eziliyor bu arada Kürtler de eziliyor. Ancak Türkler halim selim oldukları için eyvallah ediyorlar dağlara çıkmıyorlar.
    Cevapla
  • Necmettin Yavuzlar 13 yıl önce Şikayet Et
    Insan dogasi. Terorden once bolgede eskiyalik vardi, kan davalari var asiretler arasinda surtusmeler vardi, herkes olmasa da bolge insaninin bir kisminin dogasinda var bu..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Okan Buruk böyle istedi, Galatasaray'da hesap karıştı: 19 milyon Euro'luk zarar kapıda
Süreç komisyonu TBMM'de toplandı: Kurtulmuş'tan 'pazarlık' açıklaması!