23 yaşındaki Filistinli gazeteciden İngiliz SKY News'e canlı yayında ayar

23 yaşındaki Filistinli gazeteci ve aktivist Yara Eid canlı yayında bağlandığı İngiliz SKY News'in savaşın başladığı günden bu yana sürdürdüğü "mazlum İsrail" algısına ve soru soran muhabire adeta gazetecilik dersi verdi.

GİRİŞ 22.10.2023 17:19 GÜNCELLEME 22.10.2023 17:19
Bu Habere 66 Yorum Yapılmış

İsrail’in Gazze saldırılarında ölenlerin sayısı 266 artarak 4 bin 651'e yükselirken yaşamını yitirenlerin 1873’ünü çocuklar oluşturuyor. Saldırılarda 18 gazeteci de öldürüldü. Hastane, cami, okul ayırt etmeksizin bomba yağdıran İsrail'e Batı medyası/sosyal medya adeta kalkan olup İsrail'i "Mazlum" göstermeye çalışırken Filistin davasını Hamas üzerinden hiçe indirgemeye çalışıyor.

MEDYANIN KULLANDIĞI DİL

23 yaşındaki Filistinli gazeteci ve aktivist Yara Eid bağlandığı İngiliz SKY News'te medyanın kullandığı dil ve algı operasyonu hakkında çarpıcı ifadeler kullandı.

Eid ,konuşmasına "Hamas'ın İsrail'e saldırı başlatmasının üzerinden 2 hafta geçti. Şu ana kadar 1400 insan öldürüldü. Filistinli yetkililere göre de 4000'den fazla kişi öldü." diyen SKY News sunucusunu şu sözlerle eleştirdi;

"YAKIN AİLEMDEN 30 KİŞİYİ KAYBETTİM"

Yakın ailemden 30 kişiyi kaybettim. Sivillerdi ve silahlı bir grubun üyesi de değillerdi. Bunlardan 17'si daha çocuktu. En yakın arkadaşım, aynı zamanda gazeteciydi, 7 Ekim'de İsrailliler tarafından Gazze sınırında öldürüldü. Sınırda haber yapıyordu ve üzerinde PRESS medya yeleği ve kaskı vardı.

Medyada siyonist karartma: Önce Guardian ardından BBC! 'Faşizan sansür'Medyada siyonist karartma: Önce Guardian ardından BBC! 'Faşizan sansür'

Filistinli muhabir canlı yayında savaş suçunu ifşa edince BBC yayını kestiFilistinli muhabir canlı yayında savaş suçunu ifşa edince BBC yayını kesti

"FİLİSTİNLİLER DURDUK YERE ÖLMEDI. ÖLDÜRÜLDÜLER"

Siz ilk konuştuğunuzda '1400 İsrailli öldürüldü' dediniz. "4000'den fazla da Filistinli öldü" dediniz. Bence dilin kullanımı çok önemli. Gazeteci olarak neler yaşandığına dair ahlaki bir sorumluluğumuz var. Filistinliler durduk yere ölmedi. Öldürüldüler. Bir soykırımın kurbanı oldular ve bu 75 yıldır sürüyor.

BU "HAMAS-İSRAİL SAVAŞI" DEĞİL

Ayrıca bu "Hamas-İsrail Savaşı" dediniz. Böyle etiketlemek çok yanıltıcı. Bu sanki iki eşit güç algısı veriyor ancak İsrail işgalci güç. Aynı zamanda Gazze'de milyonlarca insanın canını koruma sorumluluğu var. Fakat görüyoruz ki ölenlerin 1700'ü çocuk! Yani bu savaş Hamas'a karşı değil.

Açıkça görüyoruz ki TV'ye çıkan birçok İsrailli isim bunun Gazze'deki sivil Filistinlilere karşı yapılığını söylüyor. Hamas'ın olmadığı bir yer düşünelim, Batı Şeria gibi, Filistinliler öldürülüyor. Açıkça görüyoruz ki TV'ye çıkan birçok İsrailli isim bunun Gazze'deki sivil Filistinlilere karşı yapılığını söylüyor. Hamas'ın olmadığı bir yer düşünelim, Batı Şeria gibi, Filistinliler öldürülüyor, arazilerine el konuluyor, soykırıma uğruyor ve sebepsiz hapse atılıyorlar. 5200'den fazla Filistinli İsrail hapishanelerinde. Bunların 170'i de çocuk.

İşte hastane saldırısının medya ayağı! BBC-Deutsche Welle İşte hastane saldırısının medya ayağı! BBC-Deutsche Welle

New York Times İsrail'i aklamak için 3 kez başlık değiştirdiNew York Times İsrail'i aklamak için 3 kez başlık değiştirdi

BBC hedef gösterdi İsrail hastane vurdu! Hastane saldırısında 'BBC' şüphesiBBC hedef gösterdi İsrail hastane vurdu! Hastane saldırısında "BBC" şüphesi

"KONUYU 7 EKİM'E İNDİRGEMEYİN"

Yani "Ne olduysa 7 Ekim'de oldu" gibisinden verilemez. Yaşananlar 75 yıllık işgal ve Filistinlilerin soykırımıdır. Bir gazeteci olarak ne olduysa olduğu gibi vermen lazım.  Özür dilerim ama yine konuyu 7 Ekim'le sınırlı tutmanız algıyı çarpıtıyor. Hadi 2021'den, 2014'ten, Filistinlilere ve Gazze'ye yapılan baskıdan konuşalım.

Şahsen ben. Haydi Gazze'den konuşmayalım. 4 büyük baskı ve zulüm dönemi yaşadım. Ki zaten bu yüzden Gazze'yi terk etti. Daha 14 yaşımdayken insanların paramparça oluşuna şahit oldum. Sadece son 7 yılımı yaşadığım travmayı atlatabilmek için tedavi gördüm. "Hamas saldırdı" diyerek gerçeği çarpıtıyorsunuz. Neler yaşandığını söylemeniz lazım. 7 Ekim'e indirgeyemezsiniz olayı. Neden diğer saldırılardan bahsetmiyorsunuz? Mescid-i Aksa'da namaz kılanlara saldırı, kadınların kaçırılıp hapishanede tecavüz edilmesi. Bunca zamandır Batı Şeria'da katledilen Filistinliler. Neden onları sormuyorsun bana?

KAYNAK: HABER7
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 66
  • konuk 6 ay önce Şikayet Et
    Aynı dertleri Allah sizin de başınıza versin de görün, Kuzey, Güney Amerika bir zamanlar birbirini öldürüyordu. Avrupa birbirini kesiyordu.
    Cevapla
  • Misafir 6 ay önce Şikayet Et
    Bizim Batılı srviciler işte Batılının medeniyeti medeniyet demokrassi sadece onlara başkalarına sadece ölüm. Getiriyor
    Cevapla
  • Bünyamin 6 ay önce Şikayet Et
    Siyonistler virüs gibi ABD ve Batı medyasını, yönetimini, modasını, sanatını, kuruluşlarını, ekonomisini, bankalarını, politikasını ele geçirmiş. Hitlerin torunlarım bile artık siyonist.
    Cevapla
  • Murat 6 ay önce Şikayet Et
    Yüce Rabbimiz siyonist ve haçlı küffarların acımasızlığı ve kudurmuşluğunu bize gösteriyor lakin bizde de insaf kalmamış. rahat yatak yorgan keyif peşinde keyfimiz kaçmasın diye duymuyor ve görmüyoruz korkunç müslüman filistin soykırımını. Kahhar ve Muzill olan Rabbim artık gereğini misliyle yapacaktır, inşaallah. ve amin
    Cevapla
  • Vatandaş 6 ay önce Şikayet Et
    Bu vahşilere nasıl hitap edecez bilemedim, hayvanlarda bile merhamet var.bu mikropların yokedilmesi şart.yoksa insanlık bir felakete dogru gidecek...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
2024'te Türkiye'de en çok satılan lüks otomobiller
Bakanlıktan Ankara İl Emniyet Müdürlüğü açıklaması: Müfettiş görevlendirildi