Irak'taki Türk işçileri DAEŞ kaçırdı

Haber7 yazarı Taha Dağlı Irak'taki kaçırılan Türk işçilerini terör örgütü DAEŞ'in kaçırdığını yazdı.

Irak'taki Türk işçileri DAEŞ kaçırdı
Irak'taki Türk işçileri DAEŞ kaçırdı
GİRİŞ 03.09.2015 08:43 GÜNCELLEME 03.09.2015 08:50
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Haber7 yazarı Taha Dağlı bugünkü köşe yazısında Irak'ın Bağdat şehrinde kaçırılan Türk işçileri yazdı. İşçilerin kaçırılma nedenlerini sıralayan Dağlı, bunun basit bir kaçırma operasyonu olmadığının altını çizerken işçileri kaçıran DAEŞ'in Türkiye'yi bu savaşa çekmek için piyon olarak kullanıldığını ifade etti.

İşte Taha Dağlı'nın o yazısı:

Irak’ın başkenti Bağdat’ta 18 Türk vatandaşının kaçırılması akıllara DAEŞ’i getirdi.

Askeri üniformalı, maskeli en az 10 kişi, 3’ü mühendis, 14’ü işçi, 1’i ise muhasebeci olan 18 Türk’ü, Mukteda Sadr’ın kontrolündeki şantiyeyi basarak kaçırdı.

NEDEN TÜRKLER HEDEF ALINDI?

Olay Bağdat’ın Sadr semtinde meydana geldi. Türk firması o bölgede bir Stadyum inşa ediyor, 18 Türk çalışan ise inşaatta görev yapıyordu. Şantiyede Iraklı çalışanlar da vardı ancak saldırganlar Iraklıları değil direk Türkleri hedef aldı.

Öncelikle eylemin yapıldığı yer Bağdat’ın Sadr semti yani Şii lider Mukteda Sadr’a bağlı bir bölge.

SADR DAEŞ'LE ÇATIŞIYOR

Mukteda Sadr, 2003’teki Irak işgalinden itibaren gündemde olan bir isimdi. Özellikle işgal sürecinde Mehdi Ordusuyla sık sık Batı medyasında yer buluyordu. Amerikan işgalinin hemen sonrasında Mukteda Sadr’ın kurduğu Mehdi Ordusu o dönem 50 bin kişiden oluşan bir silahlı güce sahipti.

Direniş örgütü Amerikan Ordusu ardından El Kaide ile çatışmalara girdi. Şimdi ise Mukteda Sadr’a bağlı silahlı grupların DAEŞ teröristleriyle çatıştıkları biliniyor.

Şİİ OLMASINA RAĞMEN MALİKİ MUHALİFİYDİ

Türk şantiyesinin bulunduğu Sadr semti, Mukteda Sadr’ın kontrolünde ve Bağdat’ın merkezine 5 kilometre mesafede bulunuyor.

Mukteda Sadr, Irak’ın eski Başbakanı Nuri Maliki’ye muhalif bir isimdi, Şii olmasına rağmen Maliki’nin İran kontrolünde kalmasına tepkiliydi.

Hatta Maliki’nin Erbil’le yaşadığı problemli süreçte Mukteda Sadr, Barzani’nin yanında durmuştu.

Maliki’nin görevden ayrılmasıyla Başbakan yine bir Şii olan Haydar el İbadi geldi. Ancak geçtiğimiz hafta Mukteda Sadr, yandaşlarına bir çağrı yaparak 28 Ağustos Cuma günü hükümet karşıtı protestolar için “sokağa çıkın” talimatı verdi.

Geçen Cuma Bağdat’ta özellikle de Sadr bölgesinde binlerce Sadr yanlısı hükümet karşıtı gösteriler düzenledi.

Bu arada Irak’ta yıllardır devam eden Şii-Sünni ve Kürtler arasındaki görüş ayrılıklarının Şii liderler Mukteda Sadr ve Sistani arasında da mevcut olduğu bilinmekte.

Tüm mezhepsel denklemlerde Mukteda Sadr’ın kendisine daha farklı bir konuma oturttuğu da bir gerçek.

İşte bu noktada Sadr’ın hakim olduğu bölgede, Sadr’ın adını taşıyan bir Stadyumun inşaatını üstlenen Türk firmasının Türk çalışanları kaçırılıyor.

NEDEN Mİ DAEŞ YAPMIŞTIR?

Akıllara DAEŞ terör örgütü geliyor çünkü DAEŞ’in böyle bir saldırganlığı yapması için bir çok nedeni var. Kaldı ki geçen yıl Musul’da Türkiye’ye yönelik daha büyük çaplı bir eyleme imza atmışlardı. Şu an ise Türkiye’nin DAEŞ’le mücadelede önemli rolü ve faaliyetleri devam ediyor.

TÜRKİYE'Yİ SAVAŞ ÇEKMEK İSTİYORLAR

Aynı şekilde Sadr güçlerinin DAEŞ’e yönelik çatışmalarını da düşünecek olursak terör örgütü ve onu kullanan güçlerin değişik mesajlar göndermeye çalıştıklarını da söyleyebiliriz.

DAEŞ’in böyle bir eylemi yapmasında Türkiye’yi bölgeye çekmek isteyen güçlerin de parmağı olabilir. Çünkü DAEŞ terör örgütü Ortadoğu’da Batılı olsun İran kaynaklı olsun bir çok güce taşeron olarak farklı terör hizmetleri sağlamakta.

YORUMLAR 4
  • alperen 8 yıl önce Şikayet Et
    İşid Türk işçilerini kaçırarak başına büyük belayı alıdı.Türkiye bu işid belasını gördüğü yerde mutlaka ezmelidir.
    Cevapla
  • adnan 8 yıl önce Şikayet Et
    ben geçen yıl orda çalışıyordum hill ve nurol un santiyesi
    Cevapla
  • ali 8 yıl önce Şikayet Et
    Kahrol abd İsrail suud
    Cevapla
  • temel candan 8 yıl önce Şikayet Et
    kahrol iran
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yapay et gerçeği ortaya çıktı
AK Parti'den 'Mehmet Şimşek' açıklaması: 'Desteğimiz tamdır'