Irak'ın geleceği Musul'da belirlenecek

Dünyanın gözü DAEŞ'in ele geçirdiği Irak'ın petrol zengini kenti Musul'a çevrildi.

GİRİŞ 21.09.2016 10:24 GÜNCELLEME 21.09.2016 10:46
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

 Irak'ta DAİŞ'ten kurtarılan bölgelerin yerel güçlerin hâkimiyetinde tutulmaktadır. Kürt yetkililer Peşmerge güçlerinin DAİŞ'ten kurtardığı bölgelerden çıkmayacağını sürekli ifade etmektedirler. Şii milis gücü Haşed el Şaabi DAİŞ'ten geri aldığı bölgelerden geri çekilmemektedir. Irak'ın tamamı DAİŞ'ten temizlendikten sonra Türkmenler kendi silahlı güçlerini teşkil etmezlerse yaşadıkları coğrafyanın adeta yok olacağı anlamına gelecektir. Özellikle Musul'u kurtarma operasyonunun Türkmenlerin aktif bir şekilde katılıp katılmayacağı kritik bir soru işaretidir. DAİŞ'in Musul'u kontrol ederek nasıl Irak'taki iç dengeleri değiştirdiyse ülkedeki varlığı yok olduktan sonra da ciddi etkileri olacaktır.

TÜRKİYE AKTİF ROL OYNAYACAK

Irak'taki asıl mücadelenin DAİŞ'ten sonra başlayacağından şüphe yoktur. Türkiye'nin Musul operasyonunda aktif rol alması Türkmenleri büyük tehditlere karşı koruyacaktır. Musul tarihsel anlamda Irak devletinin sınırlarını belirleyen bir kent olduğu gibi DAİŞ sonrası da ülkenin geleceğini belirleyecek bir vilayet olacaktır. Özetle Musul operasyonu Türkmenlerin Irak'taki varlığını ve geleceğini belirlemede önemli bir etken olacaktır. DAİŞ bitirildiğinde Irak'taki yerel güçler arasında DAİŞ'ten boşalan bölgelerde güç mücadelesi nedeniyle ciddi bir iç çatışma çıkacağı kuvvetle muhtemeldir.

“MUSUL'DAKİ AŞİRETLER TÜRKİYE'Yİ İSTİYOR”

Musul'un DAİŞ'ten kurtarılması meselesi uzunca bir süredir Türkiye'nin gündeminde.

Irak merkezi yönetimi, İran ve hatta ABD dahil bir dünya güç odağı, Türkiye'nin öncülüğünde yapılacak böyle bir operasyona karşı çıkıyor.

Bununla birlikte, Türkiye'nin elinde hiç kimsenin elinde olmayan başka bir güç var.

2014'te, “Şii milislerin zulmü ile karşılaşmaktansa, bu kenti DAİŞ'e verelim” diye düşünen Musul'daki Sünni aşiretler şimdi,“Kapılarımızı bir tek Türkiye'ye açarız ve Musul'u kurtarma operasyonuna Türkiye katılırsa, ancak o durumda biz de destek veririz” diyorlar.

KAYNAK: YENİŞAFAK
YORUMLAR 15
  • sessiz 7 yıl önce Şikayet Et
    aşiretlerin istemesi önemli değil.Önemli olan yönetim ve derin güçlülerin ne istediğidir.Musul alındıktan sonra ne olacağı önemlidir.Musul alındıktan sonra neler olabileceği ile ilgili hiç bir öngörü yok.Düşünce kuruluşları hiç fikir belirtmiyor.Oysa olasılıkların hepsi değerlendirilmelidir.
    Cevapla
  • Atilla 7 yıl önce Şikayet Et
    Sadece musul değil kerkük te Türkmenlerin peşmerge orayı terketmeli Türkmenlerin egemenliğine verilmeli.Barzaninin komutanları hep pkk destekçisi.
    Cevapla
  • Murat CG 7 yıl önce Şikayet Et
    Ahh Musulum Kerküğüm, gazi sizleri çok istedi ama İngilizler aldırmamak için her türlü oyunu oynadılar (O günkü güçsüz şartlarda alamadık). Ama şimdi karşınızda oyunlara gelmeyen devletine bağlı bir halk, güçlü bir Türkiye ve reis var. YARABBİ sen bu Necip millete tüm dünya mazlumları adına ; güç ver, daha fazla birlik olma şuuru ver. Amin.
    Cevapla
  • fatih 7 yıl önce Şikayet Et
    gazi cok mu istedi güldürme insanları Allahım hükümlerini kaldıran doguya sırtını dönen kimlerdi tarihinizi iyi arastırın uyanın artık
    Cevapla
  • ali haydar 7 yıl önce Şikayet Et
    Musul irak turkmenlerinin sehri
    Cevapla
  • ali 7 yıl önce Şikayet Et
    haşdi şabi mezhepçi bir terör örgütüdür iranın kontrolünde olan bu terör örgütünü amerika destekliyor ne saddam zamanındaki işgal döneminde nede bugün ne amerikaya ne israile silah doğrultmamıştır onların silahları sürekli ya türkiyeye yada bölge halkına doğrudur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
TBMM'de Fransa'ya karşı bildiri! Tezkere kabul edildi...
Üsküdar’da feci olay: Beton pompası apartmanın üzerine devrildi! 2 balkon çöktü