İsrail’in evlerine el koyduğu ailelerin dramı

Kadim Kudüs'ün dışında Şeyh Cerrah Mahallesi’nde evlerinden yurtlarından edilen 20 aile, okul olarak inşa edilen yarı inşaat halindeki bir binada hayatta kalma mücadelesi veriyor.

İsrail’in evlerine el koyduğu ailelerin dramı
İsrail’in evlerine el koyduğu ailelerin dramı
GİRİŞ 30.11.2017 12:46 GÜNCELLEME 30.11.2017 16:40
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Ağırlıklı olarak Türkiye’den gönderilen yardımlarla hayatlarını idame ettiren aileler, bu sayede tüm engellemelere rağmen Kudüs'te kalıyor.

Mutfak olarak kullandıkları alan da dahil iki göz odalardan oluşan yıkık dökük bölmelerde çocukları ile birlikte yaşayan aileler, bir taraftan da işgalci İsrail’in ekonomik ve siyasi baskılarını da göğüslemeye çalışıyor.

Yoksullukla kıyasıya bir yarış halinde olan aileler, İsrail’in yasalarla kılıf uydurarak meşrulaştırılan yöntemlerle evlerinin ele geçirilmesini engellemeye çalışıyor.
Kudüs’ün kadim sahipleri olan aileler evlerinden edilerek şehri terk etmeye zorlanırken, Filistinlilere ait evlere el koymak için İsrail’in “sahipsiz emlaklar kanunu” yasasını kullandığı belirtiliyor. Evlerinden bir an bile ayrılmaya korkan ailelere yardım eli ise Türkiye’deki derneklerden uzanıyor. 

Mirasımız Derneği de, kış şartları bastırmadan ailelere elektrikli battaniye, elektrikli soba ve gıda yardımı yaptı.

Her ay 450 ailenin temel ihtiyaçlarını karşılayan dernek, sıvasız duvarları, tavansız evleri restore ederek de ailelerin asıl sahibi oldukları kentte kalmalarını sağlıyor.

Derneğin yardım için ziyaret ettiği 43 yaşındaki Besime Hanım, yaşadıkları zorlukları anlattı. Besime Hanım, evlerine işgalci İsrail yönetimi tarafından el konulduğunu ve çocukları ile birlikte buraya sığınmak zorunda bırakıldıklarını dile getirdi.

Tüm yaşamış oldukları şeylere rağmen hallerine şükreden Besime Hanım, kendilerine her ay düzenli olarak yardımlar ulaştırıldığını bu sayede hayatlarını devam ettirebildiklerini söyledi.

Bazı evlerde yerlerde halı bile olmaması dikkat çekiyor. Hayli zor şartlarda ancak gönderilen yardımlarla hayatta kalmaya çalışan ailelerin çocukları da perişan durumda...

Yardım yapılan 53 yaşındaki Nura Hanım da hayatlarını idame ettirebilecek az sayıda eşyanın bulunduğu evinde üç kızı ve iki oğlu ile yaşadığını söyledi. Eşinden ayrı olduğunu aktaran Nura Hanım, yardımlar dışında herhangi bir gelirleri olmadığını dile getirdi.

20 senedir aynı dört duvar arasında yaşadığını aktaran Nura Hanım, “Geldiğimizde beton yoktu, yerler hep topraktı. Duvarlar kerpiçtendi. Yapılan yardımlarla duvarları çevirebildik. Her ay verilen yardımlarla hayatımızı iademe ediyoruz” diyerek Kudüslü Müslümanların yaşadıkları zorlukları gözleri dolarak anlattı.

Ziyaret edilen bir diğer isim olan Hibe Hanım, kendilerine sadece Türkiye’nin sahip çıktığını, Türkiye’den gelen yardımların hayatlarını devam ettirebilmeleri için büyük önem taşıdığını aktardı.

Hibe Hanım, 7 ila 10 yaş arasındaki çocukların eğitim gördüğü bir okulun üzerindeki tek göz odada eşi ve 3 çocuğu ile yaşıyor.

Dedelerinin çocukları için yaptırdığı asma odayı gösteren Hibe, “Bu halimize çok şükür” dedi.

Eşinin bir süredir rahatsız olduğunu ve çalışamadığını da ifade eden Hibe Hanım, kocasının önümüzdeki hafta önemli bir operasyon geçireceğini de söyledi.

Hayatın Kudüs’te daha zor olduğunu sözlerine ekleyen Hibe, “Ama sabretmeye çalışıyoruz ve sabrediyoruz. Gördüğünüz gibi küçük de olsa bir halımız var. Çocuklar zaman zaman soğuk yerlere basıyor. Yardımlar sayesinde daha mutluyuz. Allah’a şükrediyoruz. Mirasımız Derneği’ne teşekkür ederim. Sayelerinde daha kolay yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

İşgalci İsrail, Filistinli Müslümanları yıllardır yaşadığı mahalle ve evlerinde çıkararak buralara el koymak için her türlü çalışmayı yürütüyor.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 1
  • Sabir 6 yıl önce Şikayet Et
    Allah sabredenler ile beraberdir
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir!