GENAR'ın son seçim anketinde partilerin oy oranı

GENAR,1 Kasım erken seçimlerine yönelik yaptığı son seçim anketinin sonuçlarını açıkladı. İşte partilerin son oy durumu:

GENAR'ın son seçim anketinde partilerin oy oranı
GENAR'ın son seçim anketinde partilerin oy oranı
GİRİŞ 19.10.2015 12:40 GÜNCELLEME 19.10.2015 16:00
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Seçime iki hafta kala kamuoyu araştırma şirketlerinin Ekim ayının ilk haftasında elde ettiği sonuçlar netleşmeye başladı. Ancak araştırma şirketlerinin uzmanları, Ankara Katliamı sonrasında seçmenin tercihlerinde bazı değişimler yaşanabileceğini öngörüyor.

GENAR araştırma şirketinin sahibi İhsan Aktaş da şimdiye kadar yaptıkları araştırmalara göre, 1 Kasım'da, 7 Haziran'dakiyle kıyaslandığında çok büyük oy değişimlerinin olmayacağını belirtiyor. 1 Kasım'ın asıl kritik sorusunun tek başına iktidar mı koalisyon mu olduğunu ifade eden Aktaş, "HDP potansiyelini koruyor. CHP de yine öyle. Dolayısıyla bu sorunun yanıtı Türk milliyetçisi seçmenin AK Parti-MHP tercihinde ortaya çıkacak. Bir kaç puanlık oy kayması ile hükümetin karakteri belirlenecek" dedi.

GENAR SEÇİM ANKETİ SONUCU AK PARTİ CHP MHP HDP OY ORANLARI

Aktaş, "Seçime 15 yaklaşık iki hafta kala AK Parti yüzde 43-44 CHP 25-26 MHP 13-14 HDP 12-13 bandında gözükmektedir. Bir önceki seçimin aksine bu seçimde küçük partiler iyice erimiş durumdalar." dedi ve partilerin son durumunu açıkladı.

1 KASIM ERKEN SEÇİMLERİ KARARSIZ OY ORANI YÜZDE 6-7

Kararsız seçmenin durumuna da dikkat çeken İhsan Aktaş, "Karasız seçmen meselesi araştırmaların yapılma şekline göre değişiklik gösteriyor. Telefonla yapılan anketlerde kararsız sayısı daha yüksek oranda çıkmaktadır. Yüz yüze yapılan anketlerde ise daha düşüktür. Araştırmalarda oy kullanmaya gideceğini söyleyen seçmen sayısı oldukça yüksektir fakat bu tutumun sandığa yansıması araştırmalar kadar olmuyor. İki seçim arasında kararsız seçmen sayısı çok yüksek bir orana sahip gözükmemektedir yine de 'kararsız', 'cevap yok' vb. toplamı yüzde 6-7 civarındadır. Bu oran bu seçim için oldukça kıymetlidir çünkü bir puan, partilerin kaderini değiştirecek etkiye sahiptir. Seçimden tek başına iktidar mı yoksa koalisyon mu çıkacağı bir iki puanla belirlenecektir." tespitinde bulundu.

İşte GENAR'ın son araştırmasında durum ve İhsan Aktaş'ın öngörüleri:

"ÇOK BÜYÜK OY DEĞİŞİMLERİ BEKLEMİYORUZ"

7 Haziran seçimlerinden bu güne parti oylarında çok köklü bir değişiklik olmadı. İki seçim arasında toplamda 5-6 puanlık bir oy hareketliliği yaşanacak gibi duruyor. 7 Haziran seçimlerinde ülkenin büyük partilerinden ziyade milliyetçi iki partisi konuşuldu ve oy hareketliliği HDP ve MHP'ye doğru idi.

Bu seçimde merkez partileri, AK Parti ve CHP, oy artırma eğiliminde gözüküyor. Seçimlerde muhalefet partileri sözünü söylemiş, muhalefetini yapmış, gereken etkiyi oluşturmuştu.

AK PARTİ: ADAY VE VAAT DEĞİŞİMİ OLUMLU

1 Kasım seçimlerinde sadece AK Parti'nin kendini değiştirme şansı vardı ki, adaylarda ve seçim beyannamesinde bu değişiklikleri yaptığını hissettirdi. Ve yapılan araştırmalarda aday değişiklikleri ile ekonomik vaatlerin olumlu karşılandığı gözükmektedir.

CHP: OYLARINDA ÇOK BÜYÜK BİR DEĞİŞİKLİK YOK

CHP yine bu seçimde olumlu kampanya geleneğini sürdürmektedir. CHP'yi çerçeveleyen sosyolojik sınır sebebiyle oylarında çok köklü bir degişiklik gözükmemektedir. CHP bu olumlu siyaset ve kampanya kültürünü bir kaç seçim daha devam ettirirse, sosyolojisini aşan bir sonuca ulaşabilir.

MHP: OY ORANINDA BELİRGİN DÜŞÜŞ VAR

MHP bu seçimin belirgin bir şekilde düşüş yaşayan partisi olarak görünüyor. Koalisyon ve çözümden yana olmayan tutumunu telafi etmek için seçimden sonra"HDP hariç herkesle koalisyon yaparım" söylemiyle bu dezavantajını ortadan kaldırmaya çalışıyor.

HDP: OY ORANINI KORUYOR GİBİ

HDP bir önceki seçimde almış olduğu %13 oyu korumak için amansız bir bilgilendirme kampanyası yürütmektedir. Bu çabası zaman zaman 'kara propagandaya' kadar varmaktadır. Büyük oranda çözüm sürecine destek olarak verilen oylar sonrasında PKK'nın terörü şehir içlerine kadar sokması bölgede ciddi iç tartışmalar ve gerilimler oluşturmaktadır. Halka anlamsız gelen ve ne için olduğu anlaşılmayan çatışma durumunu kapatmak için HDP sürekli iktidarı ve devleti töhmet altında tutarak bir kampanya yürütmektedir. Bugüne kadar bu kampanya stratejisinde başarılı da oldular.

MİLLİYETÇİ OYLAR HÜKÜMETİ BELİRLER

Seçimin kaderini milliyetçi Türk seçmenin tutumu belirleyecektir. HDP'ye oy veren Kürt seçmen bir seçim daha oylarını HDP'de tutacak gibi duruyor. CHP'de köklü bir artış gözükmüyor. Milliyetçi Türk seçmen bu seçimin kaderini değiştirecek seçmendir. Tek başına iktidar ve koalisyonlu bir Türkiye tercihinin anahtarı bu seçmen kitlesinin elindedir.

YORUMLAR 25
  • mehtap 8 yıl önce Şikayet Et
    AKP tek başına iktidar olamazsa bu ülke on yıl geriler
    Cevapla
  • Ūlkūcū 8 yıl önce Şikayet Et
    Milliyetci ve ūlkūcūler ak partiyi iktidar yapacak.insallah.şūphem yok.
    Cevapla
  • kurtkaya 8 yıl önce Şikayet Et
    milleyetçi ve TÜRK seçmen belirleyecekse sorun yok. Türklükten hazzetmeyenlere milliyetçiliği ayaklarının altına alanlara Milliyetçiyim diyen oy vermez heralde.
    Cevapla
  • Fedaii 8 yıl önce Şikayet Et
    İt ulur bu kervan yürür hedefimiz 2023 büyük islam devleti
    Cevapla
  • halil 8 yıl önce Şikayet Et
    leyleğin ömrü laklakla,kurbağanınıki vakvakla geçermiş.
    Cevapla
  • Murat 8 yıl önce Şikayet Et
    Cumhuriyetin 100. yılı Chp iktidarda olacak.
    Cevapla
  • Abdullah Said 8 yıl önce Şikayet Et
    Eğer Ermenici parti meclise giremezse Ak parti 2002 günlerindeki milletvekili sayısına yaklaşır. Eğer HDP kadar dalavereci olsalar doğuda da batıda da süpürürler. Hayırlısı olsun. Milletin alnında burnunun sürtmesi yazılı ise 7 hazirana benzer sonuçlar çıkabilir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
44 ile sarı kodlu uyarı: Göz gözü görmeyecek
Türkiye'nin kanser haritasını TÜİK açıkladı