TBMM'de kadın rekoru kısa sürdü

TBMM, 7 Haziran’daki “en yüksek kadın temsili” unvanını 5 ay koruyabildi. Meclis’e giren kadın sayısı 96’dan 82’ye düştü.

TBMM'de kadın rekoru kısa sürdü
TBMM'de kadın rekoru kısa sürdü
GİRİŞ 03.11.2015 10:56 GÜNCELLEME 03.11.2015 10:56
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

7 Haziran seçimlerinde 98 vekil ile sağlanan rekor kadın temsili, 1 Kasım'da 82'ye geriledi. Yeni dönemde AK Parti'den 35, CHP'den 21, HDP'den 23 ve MHP'den 3 kadın vekil mecliste yer alacak. AK Partili kadınların 19’u, HDP’lilerin biri başörtülü.

7 Haziran seçimlerinde 41 kadın vekile sahip olan AK Parti, 1 Kasım'da ise 35 kadınla Meclis'te yerini alacak. AK Parti'nin kadın milletvekillerinin aralarında Ayşe Sula Köseoğlu, Fatma Benli, Ayşenur Bahçekapılı'nın da olduğu 10'u hukukçu. Diğer kadın vekiller içinde 3 mimar, 3 eczacı, 5 doktor, 1 öğretmen, 2 mühendis, 3 iletişimci, 8 ekonomist yer alıyor.

AK PARTİ'DEN 19 VEKİL BAŞÖRTÜLÜ

AK Parti'nin kadın adaylarının 19'u ise başörtülü. Meclise girmeyi başaran başörtülü adaylar şunlar: "Hatice Dudu Özkal, Lütfiye Selva Çam, Sena Nur Çelik, Sema Kırcı, Emine Yavuz Gözgeç, Sema Ramazanoğlu, Zehra Taşkesenlioğlu, Ravza Kavakçı Kan, Fatma Betül Kaya, Fatma Benli, Serap Yaşar, Hülya Nergis, Hüsniye Erdoğan, Leyla şahin Usta,Nursel Reyhanlıoğlu, Ayşe Doğan, Ayşe Sula Köseoğlu, Ayşe Keşir, Radiye Sezer Katırcıoğlu."

İLGEZDİ YİNE MECLİSTE

CHP'de ise 21 kadın milletvekili Meclis'te yerini alacak. Adı rezidanslarla anılan Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi'nin eşi Gamze Akkuş İlgezdi, Sivas katliamında babası Şair Metin Altıok'u kaybeden Zeynep Altıok da CHP'nin kadın adayları arasında yer alıyor. 7 Haziran seçimlerinde 32 kadın vekille mecliste temsil edilen HDP, 1 Kasım itibariyle 23 kadın vekille yoluna devam edecek. Yazar Aktivist Hüda Kaya'nın tek başörtülü vekil olarak dikkat çektiği HDP listesinde, 3 hemşire, 6 hukukçu, 1 ressam, 1 arkeolog, 1 gazeteci, 9 aktivist, 1 de mühendis bulunuyor. Kadın vekillerin büyük çoğunluğu KCK'dan yargılandı ve cezaevinde yattı. MHP ise Meclis'e 3 kadın vekil gönderdi. MHPli vekiller arasında Arzu Erdem Tercüman, Zühal Topçu Sosyolog, Deniz Depboylu ise psikolojik danışmanlık yapıyor.

REKORTMEN SPORCU

AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun, meclise giren tek sporcu kadın olma özelliği taşıyor. 7 yaşından 23 yaşına kadar su topu ve yüzme sporlarıyla ilgilenen Karaburun'un Bursa rekorları ve Türkiye dereceleri bulunuyor. Milli takım kampında yer alan 42 yaşındaki Karaburun, 3 yıl üst üste gol kraliçesi de oldu. Uludağ Üniversitesi Tekstil bölümünden mezun olduktan sonra çeşitli firmalarda çalışan Karaburun, geçirdiği bir kaza sonucu 5.5 ay yoğun bakımda solunum cihazına bağlı olarak yaşadı. 19 yıldır omurilik felçlisi olarak yaşamını sürdüren Karaburun, 2006-2014 yılları arasında Sağlık Bakanlığı gözetiminde kök hücre ameliyatı da oldu.

YORUMLAR 1
  • mami 8 yıl önce Şikayet Et
    sesli güldüm :)
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Emekli maaşlarına düzenleme geliyor! Zam oranı için ilk tahmin geldi
Akşener’in çıldırmasının arkasındaki 'zorbalık'