Ömer Çelik'ten önemli Rusya açıklaması

Rusya krizine ilişkin kritik değerlendirmelerde bulunan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik​, "Siyasi ve askeri tüm diyalog kanalları açıktır" dedi.

Ömer Çelik'ten önemli Rusya açıklaması
Ömer Çelik'ten önemli Rusya açıklaması
GİRİŞ 04.12.2015 18:18 GÜNCELLEME 04.12.2015 18:18
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Adana İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında yeni kurulan hükümetin Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'yı tebrik etti.

Basın mensuplarının Rusya krizi ile ilgili sorularını yanıtlayan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Buradaki tablo nettir. 2012'de uçağımız düşürüldü biliyorsunuz. Ondan sonra angajman kuralları yayınladı Türkiye. Geçtiğimiz 3-4 Ekim'de Rus uçaklarının Türk hava sahasını ihlal etmesi neticesinde bu kuralları yeniledik. Burada sanki bu angajman kuralları bilinmiyormuş da böyle bir sonuç ortaya çıkmış gibi bir şeyler değerlendiriliyor.

Açık ve net şekilde söylemek isterim, 3-4 Ekim'deki angajman kurallarının yenilenmesinden sonra bu kuralların neler içerdiğini, Rus tarafına da diğer taraflara da açık bir biçimde Türkiye anlattı. Herkes bunların ne içerdiğini biliyor. Ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne daimi emir verildi. Hava sahasının ihlali halinde bu vur emri silahlı kuvvetlere daimi emir olarak verildi. Bir de şunu unutmamak gerekiyor. Deniyor ki 'Yunanistan'da da oluyor. Daha önce Ruslarla da Karadeniz'de oldu.'

Suriye savaş bölgesidir. Suriye'den Türkiye'ye dönük bir tehdit vardır. Bunun neticesinde geçmişte uçağımız düşürülmüştür. Kendi topraklarımıza çeşitli saldırılar olmuştur. Bu angajman kuralları, her egemen devletin kendi vatan savunması açısından ortaya koyduğu kurallardır. Rusya, düşmanımız ve hasmımız değildir. Rusya ile stratejik ortaklığımız var. Dost ülke olarak görüyoruz. Çok eskiye dayanan ilişkilerimiz var. İnsani ilişkilerimiz var. Turizm açısından en önemli misafirlerimiz, ev sahibi gördüğümüz misafirlerimiz Ruslar. Enerji ilişkilerimiz çok yoğun. Suriye konusunda anlaşamıyoruz.

Diğer meseleleri parantezde tutarak yürütmeyi becerdik. Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ifade etti. Siyasi ve askeri tüm diyalog kanalları açıktır. Dolayısıyla bunun Rusya'da bir iç politika malzemesi yapılmaması lazım. Biz Rus hükümetiyle kendimizi düşman, hasım görmüyoruz. Bu uçağın Rus uçağı olarak düşürülmesi diye bir şey söz konusu değil. Kimliği bilinmeden düşürülmüştür, angajman kuralları çerçevesinde. Üzüntü verici bir tablo ortaya çıkmıştır ama özür dileyeceği bir mesele değildir çünkü angajman kuralları çerçevesinde hareket etmiştir. Egemen bir devlet olarak gereğini yapmıştır. Siyasi ve askeri diyalogla çözülebileceğini düşünüyoruz. Zaten halkları rencide edici bir takım yaptırımların ortaya koyulması demek doğru olmaz. Duygusal davranıldığını düşünüyoruz.

Her zaman B, C planı vardır Türkiye'nin. Türkiye kendi yolunu bulabilecek bir ülkedir bu durumlarda ama temennimiz krizin siyasi, askeri diyalog kanalları tam işletilerek çözülmesidir. Dün Dışişleri Bakanımız'ın Rus Dışişleri Bakanı Lavrov ile yaptığı görüşme de yeni bir aşama olabilir. Dolayısıyla bu çerçevenin üstünde çok fazla polemik konusu yapılacak mevzu değil”
dedi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 1
  • yalanci 8 yıl önce Şikayet Et
    simdiye kadar en yapici konusan kisi-bravo
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Süper Lig'de 34. haftanın VAR kayıtları yayınlandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özel'i AK Parti Genel Merkezi'nde kabul edecek