Üreticilere şap hastalığı uyarısı!

Düziçi Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü şap hastalığına karşı alınacak önlemler hakkında vatandaşlara bilgilendirme yaptı.

Üreticilere şap hastalığı uyarısı!
Üreticilere şap hastalığı uyarısı!
GİRİŞ 29.03.2016 14:37 GÜNCELLEME 29.03.2016 14:37

Düziçi Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, şap hastalığının belirtileri, bulaşma yolları ve hastalığa karşı alınacak önlemler hakkında bilgi verdi. Yapılan açıklamada hastalığın sığırlarda ve koyunlarda hemen hemen aynı belirtiler ile görüldüğü ve insanlara da hayvanlardan bulaştığı söylendi.

Hastalığın belirtileri

Sığırlarda yüksek ateş, titreme, donuk cansız bakışlar, salyalı ve şapırtılı ağız, dil ve dudaklarda yaralar, diş etlerinde hassasiyet ve içi dolu kabarcıklar, hassa ve ızdıraplı ayaklar, ağır vakalarda tırnak düşmesi, süt veriminde azalma ve buzağılar da ölüm olarak görülür.

Koyunlarda ise sığırlarda görülenlere ek olarak, durgunluk, halsizlik, aniden oluşan topallık, sürüden ayrı yatma isteği, kuzularda ölüm olarak görülür.
Hastalığın insanlardaki belirtileri ise hasta hayvanın sütünü içen çocuklar yada yetişkinlerde ağız, göz ve parmaklarda su keseleri meydana gelir.

Hayvanların aşılanması gerekir

Hastalığın bulaşma şekli direk temasla, et süt, dışkı, idrar, saman, salya, burun akıntısı, solunum havası, ayak lezyonu döküntüleri, hava yolu ve araçlarla bulaşır.
Hastalığa karşı alınacak önlemler ise hayvanlarda aşılama olması gerekir, ahıra bakıcıdan başka kimsenin girmemesi, bakıcının da özel elbise ve çizmeyle girmesi gerekir, sağım önce ve sonrası malzemelerin yıkanması gerekir, hastalığın olduğu yerlerden hayvan alınmaması gerekir, ölü hayvanların yakılması veya çukura gömülmesi ve üstlerine kireç dökülmesi gerekir. Kullanılan malzemelerin 80 derecede kaynatılması gerekir.

Bu bilgiler ışığında şap hastalığı görülen vakaların hastalığın yayılmaması için tedavi edilmek üzere İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne veya ilçede görev yapan veteriner hekimlere bildirilmesi gerektiği bildirildi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Sahil Güvenlik ekiplerinin teleferikte mahsur kalanları kurtarma görüntülerine ulaşıldı
Olay açıklamalar! "Galatasaray, Mehmet Ağar, Ahmet Çakar..."