Kan testi ile kanser teşhisi mümkün mü?

Gün geçtikçe yeni gelişmelerin yaşandığı kanser hastalığının teşhisinde yeni bir yöntem daha geliştiriliyor.

Kan testi ile kanser teşhisi mümkün mü?
Kan testi ile kanser teşhisi mümkün mü?
GİRİŞ 25.06.2016 16:35 GÜNCELLEME 25.06.2016 16:35

Kanser hastalıklarında önemli gelişmelerin paylaşıldığı, Amerikan Klinik Onkoloji Derneği’nce (American Society of Clinical Oncology-ASCO ) bu yıl 52’ncisi düzenlenen bir kongre gerçekleştirildi. Kongre sonrası, alınan kararlar ve gelişmeler, Türk Tıbbi Onkoloji Derneği’nce düzenlenen Best Of ASCO’da hekimlere aktarıldı.

“UZUN SÜRELİ HORMONEL TEDAVİ, MEME KANSERİNDEKİ BAŞARIYI ARTTIRMAKTADIR”

Kongre sırasında ortaya çıkan 4 ana başlığı sıralayan Prof. Dr. Özet, meme kanserinde uzun süreli hormonel tedavinin kanserdeki başarıyı arttırdığı söyleyerek, “Bu kongre sırasında önlemli çalışmaların sunulduğu bir bölüm var. Bu bölümde başlıca 4 çalışma sunuldu.

Bu çalışmalardan bir tanesinde özellikle meme kanserli hastalarda uzun süreli hormonel tedavinin daha yararlı olabileceğine ilişkin veriler paylaşıldı. Uzun süreli hormanal tedavilerin uygulanması antik hestrejonik tedavilerin verilmesi meme kanserindeki başarıyı arttırmaktadır. Diğer bir çalışma da yaşlılardaki beyin tümörü tedavisinde önemli çalışmalar sunuldu. Bu çalışma da yine yaşlılarda daha kısa sürelikemoterapi ile beraber radyoterapi uygulamalarının da yine gençlerde uygulamalarında başarılı ve tedavi şansını arttırdığı yine gözlendi. Bunun yanında yine çalışma, çocukluk çağındaki tümörlerde uygulanan tedavinin önemi, burada da tedavinin başarısının arttığı gösterildi” şeklinde konuştu.

“SİGARA TOPLUMDAN UZAKLAŞTIRILMALI”

Kanser oluşmasında sigaranın önemli rol oynadığını ifade eden Özet, “Önlemeyle ilgili olanları biz biliyoruz, kanserin ülkemizde önlenmesine yönelik en önemli yapılabilecek şey sigaranın toplumdan uzaklaştırılması tamamen yok edilmesi. Alkolün azaltılması, obezitenin önlenmesi eforun ve yürüyüş sporunun arttırılması, yeme içme alışkanlıklarımızın düzeltilmesi ki bunlar kanserin görülmesinde belirli oranda azalmayayol açacaktır biliyoruz” diye konuştu.

“DAHA KOLAY BİR ŞEKİLDE HASTAYI DEĞERLENDİRMEKTEYİZ”

Kandan kanser teşhisi yapılmasının kanser tanısını ve tedavisi açısından faydasını aktaran Özet, “Kan da dediğimiz bir bölgede bir tümöral oluşum ortaya çıktığında bu ilerleyen süreçte burada ortaya çıkan tümoral dokuya ait hücreler kana geçmekte. Bunun yanında tümöre ait olan çeşitli materyaller, bunların gösterilmiş olması önem taşımakta. Bu şekilde uygulamalar yapıldığında, bu materyallerin dolaşan kanda gösterilmesi aslında hastaları yoran biopsi olarak adlandırdığımız işlemlerden uzak tutmakta. Hastaya acı veren bu tip biopsi yapılmamakta.

Daha kolay bir şekilde hastayı değerlendirmekteyiz. Tanıya ulaşabilmektedir. Bu yönden bu yöntem önem taşımaktadır. Bu giderek yaygınlaşan bir yöntem, henüz standart değil. Ancak gelecek dönemde yaygın olarak birçok yöntemin yerini alacak gibi görünüyor” dedi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!