Gözde katarakt nasıl anlaşılır?

Katarakt’ın tanımı nedir? Katarakt’ın sebepleri nelerdir? Gözdeki bozuklukla katarakt arasındaki farkı bir hasta nasıl anlayabilir? Op. Dr Sezgin Yıldızbaş, kanatarkt rahatsızlığı ile soruları yanıtladı.

Gözde katarakt nasıl anlaşılır?
Gözde katarakt nasıl anlaşılır?
GİRİŞ 06.02.2007 13:09 GÜNCELLEME 25.08.2020 16:19
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Radyo 7’de hafta içi her gün 07.00–09.00 saatleri arasında yayınlanan Mehmet Can ve Selda Atalay’ın sunduğu “7 Gün 7 Sabah” programına bu sabah Op. Dr Sezgin Yıldızbaş konuk oldu. Bir göz hastalığı olan ve yaşlılık belirtisi olarak tanımlanan, şeker hastalarında daha erken yaşlarda görülen katarakt hakkında bilgiler verdi.

 

 

 

 

 

Katarakt’ın tanımı nedir?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En kısa tarifi gözde optik bir sistem vardır. Optik sistemin bir organı da göz içi merceğidir. Bu saydam şeffaf dokunun birçok faktörle zaman içerisinde matlaşması ve fonksiyonunu görmemesi hastalığını katarakt olarak tarif ediliyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

Katarakt’ın sebebi nelerdir?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En büyük neden yaş faktörüdür. Yaşa bağlı değişimler, yaşla beraber göz içi merceğinin matlaşmasıdır. Bunun dışında çok değişken nedenler olabilir, mesela; gen faktörü, trafik kazası, elektrik çarpması gibi… Katarakt, insanların doğduğu günden öldüğü yaşa kadar her hangi bir dönemde başına gelebilecek bir rahatsızlıktır.

 

 

 

 

 

 

 

Gözdeki bozuklukla katarakt arasındaki farkı bir hasta nasıl anlayabilir?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toplumumuzda muayene olmaya karşı bir direnç vardır. Doktora gitme oranımız zayıftır. Aslında insanların 30 yaşından sonra en az iki yılda bir göz doktoruna gitmesi en doğrusudur.  Kişi “ben televizyonu iyi göremiyorum, her yer pulsu bulanık” diyorsa net görememe, bulanık görme, sisli görme gibi şikâyetler oluyorsa göz doktoruna gidilip muayene edilmesi gerekir.

 

 

 

 

 

 

 

Kataraktın çeşitleri var mıdır?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kataraktın çeşitleri vardır. Fakat hasta açısından pek bir önem ifade etmez. Çünkü tıbbi anlamında kataraktın yerleşimine ve şekline göre değişir. Tabiî ki çocuk kataraktıyla yetişkin kataraktı arasında mutlaka farklar var. Ama genel anlamda katarak göz merceğin ufalması ve niteliğini kaybetmesidir. Kataraktın şeklinin cerrahi bir tanımı vardır. Sonuçta cerrahiden başka çözüm olmadığı için hastanın katarak olarak bilmesi yeterli.

 

 

 

 

 

 

 

Katarak ameliyatı zor mudur? Ameliyat için gecikilmesi risk oluşturur mu?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teşhis konulmuşsa bunun tedavisi ameliyattır. Görme kaybının kişinin hayatını nasıl etkilediği de önemlidir. Kataraktın seviyesi ve hayatını ne kadar etkilediği gibi faktörlerin incelemesi gerekir.

 

 

 

 

 

 

 

Katarakt ameliyatlarında başarı oranı nedir?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Katarakt ameliyatı cerrahi bir müdahaledir. Katarakt cerrahisi ülkemizde de dünya standartlarında başarıyla geçekleştirilmektedir. Fakat bir kural var yüzde yüz kavramı yoktur. Mutlaka küçük de olsa bir etkisi vardır. Konu hasta ve doktor arasında görüşülerek hasta bilgilendirilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Başarılı geçen bir ameliyat sonrasında iyileşme süresi için ne kadar zaman gereklidir?

 

 

 

 

 

 

 

Ameliyat sonrası ilk gün dinlenmek gerekebilir. Büro işi anlamında ikinci gün işe dönülebilir. Üç gün sonra temizliğini ( yüz yıkama, banyo) yapılabilir. Bir hafta sonra sağlıklı bir şekilde normal hayata dönülür.

 

 

 

 

 

(Radyo7)

 

YORUMLAR 1
  • kader 5 yıl önce Şikayet Et
    cok sagolun odevime yardimci oldunuzz sagolun
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Devlet Bahçeli'den İmamoğlu'na: Hamas’a terör örgütü demek, Gazze’ye sırt dönmektir
Tokat'ta erkek öğrencilere peçe takıp etek giydirdiler! MEB soruşturma başlattı