Antibiyotik kullanımı artıyor

Uzmanlar antibiyotik kullanımına dikkat çekti.

Antibiyotik kullanımı artıyor
Antibiyotik kullanımı artıyor
GİRİŞ 25.11.2016 11:48 GÜNCELLEME 25.11.2016 11:48

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Kaya, antibiyotik kullanımına dikkat çekerek, “Yoğun kullanımına karşı mutasyona uğrayarak duyarsızlaşan ve gelişimini sürdüren zararlı bakteriyellerin, hastalık ve sonraki aşamalarda da ölüm yaymaya başlaması kaçınılmaz olacaktır” dedi. 

Doç. Dr. Ertuğrul Kaya, ülkemizde antibiyotik tüketiminin çok fazla olduğuna dikkat çekti.

Antibiyotiklerin, geçmişten bugüne yaklaşık yüz yıldır kullanıldığını belirten Doç. Dr. Kaya, antibiyotik kullanılmasına karşı olmadıklarını, ancak kullanırken akılcı antibiyotik kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Doç. Dr. Ertuğrul Kaya, “Gelişimi tamamlanan antibiyotiklerin piyasaya aynı anda sürülmemesi, belirli aralıklarla değiştirilerek kullanılması antibiyotiklerin işlevini devam ettirmesini sağlayacaktır. Aksi takdirde bu ilaçların yoğun kullanımına karşı mutasyona uğrayarak duyarsızlaşan ve gelişimini sürdüren zararlı bakteriyellerin, hastalık ve sonraki aşamalarda da ölüm yaymaya başlaması kaçınılmaz olacaktır” dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın ilaç kullanımıyla ilgili aldığı kararların yerinde olduğunu belirten Doç. Dr. Ertuğrul Kaya, halkın da bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, hastaların reçetesiz ilaç kullanmamaları ve hekimlerin ilaç kullanımındaki tavsiyelerini dikkate almaları uyarısında bulundu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Galatasaray ve Fenerbahçe'nin gözü dev gelirde!
İsrail'in İran'a saldırı sonrası piyasalarda son durum