Ayak altı yanması nasıl geçer? Ayak tabanı yanmasına ne iyi gelir?

Ayak tabanının yanması her yaştan kişide farklı nedenlerden dolayı görülebilen günlük bir rahatsızlıktır. Daha çok yorgunluktan ve uzun saatler ayakta durmaktan kaynaklı meydana gelen ayak tabını yanması, uzun süre devam etmesi halinde altında doktora başvurulması gerekir. Peki gece ayak yanmasına ne iyi gelir?

Ayak altı yanması nasıl geçer? Ayak tabanı yanmasına ne iyi gelir?
Ayak altı yanması nasıl geçer? Ayak tabanı yanmasına ne iyi gelir?
GİRİŞ 01.11.2021 15:53 GÜNCELLEME 01.11.2021 15:53
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Ayak tabanı yanması, belli bir yaşa ve nedene bağlı olmadan farklı sebeplerden dolayı görülebilen, kişileri huzursuz eden bir rahatsızlıktır. Ayak altının yanması, sinir sisteminde yaşanan tahribattan kaynaklı görüldüğü genel bir kanı olsa da yorgunluk, fazla kilo, yanlış ayakkabı kullanımı gibi nedenlerden ortaya çıkmaktadır. Ancak, tüm bunlar dışında iç organların sağlıksız çalışması ve kan dolaşımı problemlerinden dolayı da ayak tabanı yanabilir. Nedenini doğru şekilde tespit edip, doğru tedavinin uygulanması çok önemlidir.

D vitamini faydaları nelerdir? D Vitamini eksikliği hastalıkları...D vitamini faydaları nelerdir? D Vitamini eksikliği hastalıkları...

Ayak Tabanı Yanması Nedenleri?

Tüm bedenin ağırlığını taşıyan ayaklar, yanlış ayakkabı ve aşırı yüklenme sonucu ağrıyla birlikte yanma başlamaktadır. Ayak yanmasının en temel nedeni yorgunluk olabilir. Bunun dışında beslenme eksiklikleri, enfeksiyon gibi nedenlerden görülebilir. Ayak tabanı yanmasının nedenleri şunlardır:

Sumaklı soğan yiyorsanız dikkat! Grip, nezle ve boğaz ağrısının en büyük düşmanıSumaklı soğan yiyorsanız dikkat! Grip, nezle ve boğaz ağrısının en büyük düşmanı

  • Yoğun çalışma temposuna bağlı yorgunluk

  • Şeker hastalığı

  • Uzun süre ayakta kalma

  • Ayakları sıkan, terleten, sert ayakkabıların tercih edilmesi

  • Kansızlık

  • Mantar ve diğer enfeksiyonlar

  • Sinir sıkışması

  • Kırık ve çatlak

  • Alerjik nedenler

  • Böbrek yetmezliği

Yukarıda sayılan nedenlerin görülmesi durumunda yapılması gereken ilk şey, ayakları rahatlatacak ve ferahlatacak yollara başvurmaktır. Alınan ilk önlemlere rağmen geçmiyorsa doktora başvurulması gerekli görülebilir.

Kekik yağ nasıl kullanılır, faydaları nelerdir? Kekik yağı içilir mi?Kekik yağ nasıl kullanılır, faydaları nelerdir? Kekik yağı içilir mi?

Hamilelikte Ayak Yanması 

Hamilelik süreci boyunca anne adayları farklı birçok sağlık problemleriyle karşılaşmaktadır. Ayak yanması da en sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Anne adayları aldıklarının gün içinde aldıkları vitamin ve mineralleri bebek aldığı için kadınlarda vitamin eksikliğinden kaynaklı bazı semptomlar görülmeye başlar. Hamilelikte ayak yanmasının nedenleri ise hormonlardaki artış, vitamin eksikliği, magnezyum eksikliği, yüksek kan basıncı gibi nedenlerden görülmektedir. 

Ayak Tabanı Yanması Hangi Hastalıkların Habercisidir?

Ayak tabanı genel olarak bakıldığında yanlış ayakkabı ve yorgunluktan dolayı görülür. Ancak, bazı durumlarda riskli hastalıkların da sebep olduğu semptomlar arasında görülür. Bundan dolayı uzun süre geçmeyen ve doğal çözümlere cevap vermeyen taban yanma ve sızlamalarına karşı doktora başvurulması tavsiye edilir. Ayak yanması, diyabet, böbrek hastalıkları ve tiroit hormonlarının salgılanmasında yaşanan sorunlardan kaynaklı ayak yanması görülebilir. 

Ayak Altı Yanmasına Ne İyi Gelir?

Ayak yanmasının geçmesi için doğru ayakkabının tercih edilmesi, yoğun bir günün ardından ayakların soğuk su ile yıkanması ve ayak bakımının yapılmasının yanında bazı doğal çözümler bulunmaktadır. 

1- Elma Sirkesi: Tabanların yanmasına en doğal çözümlerden biri olan elma sirkesi, düzenli olarak uygulandığında ayaklardaki yanmayı büyük oranda azaltmaktadır. Akşamları yatmadan 1-2 saat önce dinlenirken 1 bardak elma sirkesi 3 litre su ile karıştırarak 20 dakika kadar ayaklar suyun içinde dinlendirilir. 

2- Epsom Tuzu: Doğal ağrı kesici olarak kullanılan epsom tuzu, ayak tabanı yanmalarına da oldukça etkilidir. 2-3 litre suyun içine 1 bardak kadar epsom tuzu eklenir ve 15 dakika kadar ayaklar içerisinde bekletilir. Bu işlem haftada 3-4 kez düzenli olarak yapılırsa kısa sürede ayakların yanması geçecektir. 

3- Buzlu Su: Gün içinde yaşanan yoğun tempo, ayakların daha çok ağrı yanmasına neden olabilir. Bunun için en doğal çözümlerden biri buzlu soğuk suyun içerisinde ayakların 15-20 dakika kadar bekletilmesidir. Ayaklardaki yanma hissi buzlu suyla birlikte kısa sürede geçerek kişinin rahatlamasını sağlayacaktır. 

4- Zeytinyağı: yanan ayak tabanlarına zeytinyağı ile masaj yapmak ayaklardaki yanma hissini hafifletmektedir. Gün sonunda yaklaşık 10 dakika kadar ayaklara masaj yapılması tavsiye edilmektedir. 

5- Taze Nane: Soğuk suyun içerisine atılan nane yaprakları ayaklara ferahlık vererek rahatlatmaktadır. Mümkünse ayaklar suyun içindeyken birkaç dakika masaj yapmak tabanların daha da rahatlamasını sağlayacaktır. 

YORUMLAR 7
  • zafer gülten 3 yıl önce Şikayet Et
    ufak topuk dikenlerinin meydana getirdiği hafif iltihaplarda neden olabiliyor.
    Cevapla
  • Muro 3 yıl önce Şikayet Et
    Bende de bi ara vardi oyle birseyki surekli degil sanki kan vicudunu dolaniyo ayaga gelince yaniyo biber acisi gibi kisa sureli ama tekrar tekrar oluyo dedigim gibi kan ayaklara gelince oluuo ben oyle hissettim sonra netten arastirdim kan verin deniliyordu kizilaya kan verdim rahatladim kesildi yanma
    Cevapla
  • tunctunc 3 yıl önce Şikayet Et
    aagide$lee en dogrusu cok ce$itli sebeblerden dolayi oldugu icin yukarda yazilmi$tir.Bende azda olsa $eker hastaligi varmi$ ve tabanlarda az yanma hissi var.Böbreklerimde bir tane ta$ vardi ama düzeldi.Bence GEC olmadan en iyisi bir doktora gidin asla asla asla karari siz vermeyin yanli$ tedavide ayaginizdan olursunuz.Unutmayin amerikada bir apandisit ameliyati 35 bin Dolar..Bir di$ cekimi 6 bin Dolar.Bizde saglik hizlmetleri bedava..En iyi yol göstereniniz DOKTORDUR..
    Cevapla
  • Kadir 3 yıl önce Şikayet Et
    Muhittin Amerika’yı savunmaya geçmişsin sırf. Hükümetin hizmetleri övülüyo diye hadi cevap ver korona tedavisi Amerika’da kaç para bilgin olsun Türkiye’de BEDAVA hadi anlat Amerika’yı hahahaha
    Cevapla
  • Muhittin 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben Amerika’da yaşıyorum Bahsettiğin Ameliyatlar bedava.Kime Çalışıyorsun Haciii
    Cevapla
  • Konyalı 3 yıl önce Şikayet Et
    Ayak tabanlarınız yanıyorsa, vücudunuzda fazla kan vardır. Hemen bi kızılay kan merkezine gidin ve kan verin. inşaallah rahatlatacaktır. Tecrübeyle sabittir. (Bu tavsiyeyi İbrahim Saraçoğlunun bir videosundan öğrenmiştim.)
    Cevapla
  • Sero başkan 3 yıl önce Şikayet Et
    Vücutta kan yok ki kan versin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Alçakça anlaşmayı duyurdu!
Başkan Erdoğan'dan dev operasyon sinyali: Sınırımız komple garanti altına alınacak