Aralıklı oruç diyetinin faydaları nelerdir? Bedeni güçlendiren aralıklı otu nasıl yapılır?

Aralıklı oruç, son günlerde herkesin uygulamaya başladığı sağlıklı olan diyetlerden biridir. Vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olan ve birçok hastalığa karşı koruyucu olan aralıklı oruç diyeti, kronik hastalığı olmayan kişilerin haftada 1-2 kez yapması tavsiye edilmektedir. Peki aralıklı oruç nasıl uygulanır?

Aralıklı oruç diyetinin faydaları nelerdir? Bedeni güçlendiren aralıklı otu nasıl yapılır?
Aralıklı oruç diyetinin faydaları nelerdir? Bedeni güçlendiren aralıklı otu nasıl yapılır?
GİRİŞ 02.01.2022 15:51 GÜNCELLEME 02.01.2022 15:51

Aralıklı oruç, son yıllarda popüler olan ve herkesçe uygulanmaya başlayan bir diyettir. Günün büyük bir kısmında yemek yemeyerek sadece şekersiz ve asitsiz içeceklerin tüketildiği diyet, kişinin bünyesine göre farklı versiyonlarla uygulanabilmektedir. Vücut uzun süre besin alamayınca ihtiyaç duyduğu enerjiyi vücutta depolanan yağlardan almaya başlar ve yağ yakımını hızlandırarak zayıflamayı sağlamaktadır. Aralıklı oruçla alakalı birçok uzman, kalp ve damar hastalıklarına iyi geldiğini, yüksek tansiyonu ve kolesterolü düşürdüğünü, metabolizmayı hızlandırdığını ve iltihaplanmaları azalttığını vurgulamaktadır. Aralıklı oruçta vücut uzun süre besin alamayacağından dolayı her bünyede farklı reaksiyonlara neden olabilir. Bundan dolayı aralıklı oruç yapacak olan kişilerin bünyelerine uygun doğru listeyi oluşturmaya dikkat etmesi gerekmektedir. 

Okaliptüs burun tıkanıklığına iyi gelir mi? En keskin balgam söktürücü okaliptüs yağı nasıl kullanılır?Okaliptüs burun tıkanıklığına iyi gelir mi? En keskin balgam söktürücü okaliptüs yağı nasıl kullanılır?

Aralıklı Oruç Diyeti Nasıl Uygulanır?

Aralıklı oruç, dini oruçtan farklı olarak oruç tutulan süre içinde yemek yeme dışında şekersiz ve asitsiz içeceklerin tüketilmesine izin verilmektedir. Kadınların 12-14 saat kadar, erkeklerin 14-16 saate kadar yemek yememeleri uygun görülmektedir. Gün içinde aç kalınan süre dışında ise kalorisi düşük ve daha sağlıklı besinlerin tüketilmesi, un, tuz, nişasta, şeker, yağdan uzak durulması daha sağlıklı ve hızlı sonuçların alınması bakımından önerilmektedir.

Yemekten önce limonlu su içmenin faydaları nelerdir? Limon suyu zayıflatır mı? Yemekten önce limonlu su içmenin faydaları nelerdir? Limon suyu zayıflatır mı?

Aralıklı oruç, istenilen zamanda istenildiği kadar uygulanabilir. Ancak doktorlar 5/2 şeklinde uygulanmasıdır. Yani haftanın herhangi 2 günü aralıklı oruç diğer 5 günü sağlıklı ve dikkatli beslenerek geçirilmesidir. Haftanın 2 ya da 3 günü uygulanan aralıklı oruç diyeti art arda günlerde uygulanmak zorunda değildir. Haftanın farklı günlerinde aralıklı orucun tutulabildiği belirtilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken unsur ise oruç dışında geçirilen günlerde de sağlıklı beslenmeye gayret ederek zararlı ve özellikle de ambalajlı ürünlerden uzak durmaya çalışmaktadır. 

Maydanoz sapı faydaları nelerdir? Maydanoz kürü nasıl hazırlanır?Maydanoz sapı faydaları nelerdir? Maydanoz kürü nasıl hazırlanır?

Aralıklı oruç diyetine başlarken genellikle tavsiye edilen uygulama akşam yemeğini en geç saat 17-18:00 gibi yedikten sonra yatana kadar hiçbir şey yememek ve sabah kahvaltısını normalden daha geç bir vakitte yaparak bu döngüde devam etmektir. Kişinin bünyesinin dayandığı kadar devam etmesi hem daha sağlıklı yaşamasını hem de çabucak zayıflamasını sağlamaktadır. 

Aralıklı Oruç Diyetinin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Aralıklı oruç, birçok bilim insanı tarafından onaylanan ve uygulaması tavsiye edilen diyettir. Aralıklı oruç ne kadar uygulanırsa vücuttan toksinlerin arınması o kadar artmaktadır. Vücudun toksinlerden arınması durumunda ise organların daha sağlıklı ve düzenli çalışması sağlanmaktadır.

Aronia meyvesi faydaları nelerdir? Aronya nedir ve hangi hastalıklara iyi gelir?Aronia meyvesi faydaları nelerdir? Aronya nedir ve hangi hastalıklara iyi gelir?

Özellikle kalp ve damar hastalıkları, kötü kolesterol, iltihapların sökülmesi, metabolizmanın hızlanması ve kilo kontrolünü sağlamaktadır. Aralıklı oruç haftanın 2 ya da 3 günü uygulanması kişinin sağlığı tavsiye edilen süredir. Fazlası vücut direncinin zayıflamasına neden olduğundan çok fazla tavsiye edilmemektedir. 

Aralıklı Oruç Metotları

1- 16/8 – 14/10 Metotları: Günün 16 saati ya da 14 saati hiçbir şey yemeden geçirmek aç kalınan sürenin sonunda çok ağır olmadan normal bir öğüne yer verilmesidir. Akşam yemeğini 18:00 gibi yiyen birinin bütün akşam hiçbir şey yemeden geçirmesi ve sabah kahvaltısını 10-11:00 gibi yapması tavsiye edilmektedir. 

2- Ye Dur Ye: Haftanın 1 ya da 2 günü 24 saat boyunca oruçlu kalmak, çok az ve yavaş yemek yeme diyetidir. Sabah 10’da yemek yedikten sonra akşam 10’a kadar hiçbir şey yemeden geçirmek ve akşam 10’da hafif bir şeyler yedikten sonra yine sabah 10’a kadar hiçbir şey yememektir. Haftanın 1-2 günü uygulaması önerilen bu diyetin artarda uygulanması önerilmemektedir. Ye dur ye diyetinde gün içinde bol su ve şekersiz, asitsiz içeceklerin tüketilmesine için verilmektedir.

3- 5:2 Metodu: Haftanın 5 günü gayet sağlıklı, ambalajlı ürünlerden ve işlenmiş gıdalardan uzak beslenmeli, diğer 2 günü ise şekersiz, yağsız ve unsuz gıdalarla 500 kalori alarak uygulanan diyettir. 

Ada çayı faydaları nelerdir? Ada çayı nasıl demlenir? Ada çayı zararları...Ada çayı faydaları nelerdir? Ada çayı nasıl demlenir? Ada çayı zararları...

Aralıklı Oruç Diyetini Kimler Uygulamamalı

  1. İlaç tedavisi gören kişiler

  2. Tansiyonu düşük kişiler

  3. Hamile ve emziren anneler

  4. Regl düzensizliği yaşayan kişiler

  5. Diyabet hastaları

  6. Yeme bozukluğu olanlar ve çok zayıf kişilerin aralıklı orucu tutmaları önerilmemektedir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tokat'taki deprem kameralara böyle yansıdı
Milli muharip uçak KAAN, ANKA-3 ve İHA’lar birlikte uçacak