Sinüzit nasıl geçer? Kronik, akut, alerjik, ilerlemiş sinüzit ağrısının belirtileri ve tedavisi

Sinüzit, solunum yolu rahatsızlığıdır ve görüldüğü kişilerde yaşam kalitesini ciddi şekilde olumsuz etkilemektedir. Yüz kemikleri arasındaki boşlukların iltihapla dolmasıyla meydana gelen sinüzit, burun tıkanıklığı, kronik öksürük ve nefes almada güçlük gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Peki akut sinüzit neden olur? İşte sinüzit belirtileri ve tedavisi yöntemleri...

Sinüzit nasıl geçer? Kronik, akut, alerjik, ilerlemiş sinüzit ağrısının belirtileri ve tedavisi
Sinüzit nasıl geçer? Kronik, akut, alerjik, ilerlemiş sinüzit ağrısının belirtileri ve tedavisi
GİRİŞ 29.09.2020 12:51 GÜNCELLEME 29.09.2020 12:54

Sinüzit, yüz kemikleri arasındaki boşlukların soğuk algınlık, grip ve nezle gibi nedenlerden dolayı iltihaplarla dolmasıyla meydana gelen hastalıktır. Burun tıkanıklığı ve baş ağrısıyla kişinin rahatsız ve huzursuz olmasına neden olan sinüzit hem doğal doğal yollarla hem de doktor kontrolünde tedavi edilebilir. Birçok kişide farklı nedenlerden görülen sinüzit genellikle enfeksiyondan kaynaklı meydana gelmektedir.

Yüz kemikleri arasındaki boşlukların - sinüslerin iltihapla dolması sonucu kişinin nefes alma kalitesinde ciddi düşüşler başlayarak gece uykuları sık sık bölünür ve göz çevresinde basınç ve zonklama hissetmeye başlayarak görülmektedir. Bu belirtilerin gülmesi ile yapılan ilk müdahale genellikle tuzlu su ile burun içini yıkama tavsiye edilmektedir. Sinüzit ağrılarının hafiflemesi ve daha rahat nefes almaya yardımcı olan bu yöntem 2-3 gün boyunca uygulanması tavsiye edilmektedir. 

SİNÜZİT NEDEN OLUR?

Sinüzit birçok nedenden dolayı oluşmaktadır. Uzun süreli burun tıkanıklığı gibi semptomları olan sinüzit, alerjik nedenlerden görülürken geniz eti, burun kemiği eğriliği, uzun süre su altında yüzme, geniz ve buruna yabancı bir cismin kaçması, bağışık sistemi zayıflığı, enfeksiyon ve sümkürmelerden kaynaklı görülmektedir. Çocuklarda sinüzit görülme nedenleri ise burunlarında büyüyen geni eti sinüzitin görülme nedeni olarak kabul edilir. Sinüzitin neyden kaynaklı olduğunu doktor kontrolünde tespit ederek doğru tedavi yöntemlerinin izlenmesi gerekmektedir. 

SİNÜİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Birçok Kişide yukarıda belirtilen nedenlere bağlı olarak görülen sinüzit, kişinin yaşam kalitesini bozacak şekilde belirtiler göstermektedir. Gece uykudan uyanma, kuru öksürük, nefes darlığı gibi belirtileri bulunmaktadır. Baş ve göz ağrısı nadiren görülen belirtileri arasında olsa da kısmen görülmektedir. Genel olarak sinüzit belirtileri şöyledir:

- Koyu renkli burun akıntısı

- Göz çevresinde basınç hissi

- Uzun süre geçmeyen baş ağrısı

- Burun tıkanıklığı buna bağlı olarak geceleri horlama

- Geceleri inatçı öksürük

- Boğazda yanma hissi

- Kötü nefes kokusu ve mide bulantısı

- İlerleyen evrelerde yüksek ateş

- Davranış değişikliği

AKUT SİNÜZİT NEDİR?

Akut sinüzit, grip, nezle gibi üst solunum yolu hastalıklarına bağlı olarak görülmektedir. Yüksek ateş ve koyu renkte burun akıntısı, boğa ağrısı, kronik öksürük gibi semptomlar görülür. Akut sinüzit belli bir hastalıktan dolayı meydana geldiği için doktor kontrolünde iltihapların kurutulması için doğru ve düzenli ilaç tedavisinin uygulanması gerekir. 

KRONİK SİNÜZİT NEDİR?

Sinüzit ve sinüzit belirtilerinin 12 hafta sürmesi durumuna kronik sinüzit denmektedir. 12 haftadan fazla süren burun akıntısı, nefes alamama ve yüzde basınç semptomları görülmektedir. Kronik sinüzit solunum yolu rahatsızlıklarından ziyade daha çok burun kemiği eğrileri ve genizde et olması gibi nedenlerden görülmektedir. 

SİNÜZİT NASIL GEÇER?

Sinüzit herkeste görülme ihtimali olan solunum yolu hastalıklardandır. Sinüzit semptomlarının görülmeye başlamasıyla kişi doktora gitmeden önce ilk adım olarak doğal yollara başvurabilir. 

1- Tuzlu Su: Ilık su ve tuzu karıştırarak burun içi iyice temizlenir. Biraz genze doğru da çekilerek daha rahat nefes almayı ve burun tıkanıklığını açmada etkili olmaktadır. Tuzlu su karışı her gün tekrarlanabilir. 

2- Uçucu Yağlar: Özellikle okaliptüs ve nane yağı gibi kısmen keskin kokulara sahip olan yağlarla alın, burun, göz ve kulak çevresine masaj yaparak sinüslerin açılması sağlanabilir. 

3- Zencefil: Zencefilli ıhlamur çayı içerek sinüslerin açılmasını sağlanabilir. Ayrıca zencefil, süt ile karıştırılıp alın ve göz çevresine masaj yaparak uygulamak da sinüzitin iyileşmesine etkili olmaktadır. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Süper Lig'de haftanın VAR kayıtları açıklandı
Ünlü yorumcu canlı yayında yere yığıldı!