Kış hastalıklarına karşı korumasız kalmayın!

Kış mevsiminde soğuk havaya bağlı oluşan hastalıkları insanlar genelde önemsemiyor ve daha da ileri taşınmasına sebep olabiliyor. Bu aylarda insanlar en çok grip, nezle, faranjit ve soğuk algınlığı gibi solunum yolu hastalıklarına maruz kalıyor. Bitki Araştırmacısı Dr. Muammer Yıldız bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklardan korunmak için yapılması gerekenleri anlattı.

Kış hastalıklarına karşı korumasız kalmayın!
Kış hastalıklarına karşı korumasız kalmayın!
GİRİŞ 25.12.2020 16:15 GÜNCELLEME 25.12.2020 17:08

Kış aylarında, soğuk havaya bağlı olarak oluşan hastalıkların insanlar tarafından önemsenmemesinin, hastalığın daha ileri evrelere taşınmasına ve tekrarlanmasına sebep olabiliyor. Kış aylarında insanların en çok nezle, grip, faranjit, larenjit, sinüzit, orta kulak iltihabı, bronşit, zatürre gibi hastalıkların şikayetleri artıyor. Bitki Araştırmacısı Dr. Muammer Yıldız, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklara karşı korunmak için nelerin yapılması gerektiğini anlattı.

Koronavirüsün etkisini azaltıyor! Akdeniz diyeti hangi besinleri içeriyor?


Bana bulaşmaz demeyin!

Kış mevsiminde oluşan enfeksiyonlar en çok çocukları, yaşlıları, hamileleri ve kronik hastalıkları olanları etkilemektedir. Kış mevsiminde soğuk havaya uyum sağlamak için vücut daha fazla enerji harcar ve bu enerji ihtiyacı karşılanmadığında da vücut direnci düşer, enfeksiyonlara yatkın hale gelir. Çoğunlukla kış aylarında görülen enfeksiyon virüslerinin bulaşması, hastalığı taşıyan kişilerin öksürmesi ya da hapşırması ile havaya yayılan mikropları, sağlıklı insanların solumasıyla ya da mikropların olduğu eşyalara temas edilmesinin ardından, daha sonra elin gözlere ve yüze sürülmesi ile olmaktadır. Aynı zamanda virüsler, kapı kolları, bilgisayar klavyeleri, telefon gibi ortak kullanılabilecek eşyalar ile bulaşabilir. Belirtilerin başlamasından önceki 24 saat ve sonraki beş gün kişinin bulaştırıcılığı vardır. Enfeksiyona bağlı hastalıkların belirtileri arasında ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırık, öksürük, baş ağrısı, kaslarda ve eklemlerde ağrı ve halsizlik sayılabilir. Genellikle 1-2 hafta içinde iyileşme görülür. Ancak yaşlılarda, diyabetlilerde, altta yatan böbreğe, kalbe ya da solunum sistemine ait kronik hastalığı olan kişilerde daha ağır seyredebilir. Bunun yanında zatürre gibi hastalıklara da zemin hazırlayabilir.

Kış hastalıklarından korunmak için neler yapılabilir?

KOAH, astım, bronşit gibi kronik hastalığı olan kişiler kış aylarına girerken mutlaka hekimlerine başvurarak, genel kontrollerini yaptırmalıdır. Kirli ve soğuk ortamlarda uzun süre kalınmamalıdır. Enfeksiyonu olan kişilerle yakın temastan kaçınılmalıdır. Kapalı ve kalabalık mekanlardan uzak durulmalıdır. Soğuktan korunmak için hava sıcaklığına uygun kıyafetler giyilmelidir. Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en iyi yolu ellerin sık yıkanması ve yakın solunum temasından kaçınmaktır. Çoğu zaman 1-2 hafta içinde yatak istirahati ve bol sıvı alımıyla geçen grip çocuk, yaşlı ve bağışıklık sistemi düşük kişilerde dikkat edilmezse hayati tehlikelere yol açabiliyor. Gripten korunmak için bağışıklığı güçlendirmek ve bazı kişisel önlemlerin alınması gerekiyor. Fitoterapist Dr. Muammer Yıldız bu konuda yapılması gerekenleri sıraladı;

-Sık el yıkama alışkanlığı temas yoluyla bulaşan virüslere karşı en iyi korunma yöntemidir. Hapşırdığınızda ağzınızı elinizle kapatırsanız dokunduğunuz eşyalarda virüsler saatlerce hatta günlerce canlı kalabilir. Grip mevsiminde kalabalık ortamlardan ve hastalanmış kişilerle yakın temastan kaçının. İşiniz gereği tokalaşmak zorundaysanız ilk fırsatta ellerinizi yıkayın.

-Bol vitamin alın. Vitaminleri ilaç olarak almak yerine koyu yeşil, kırmızı ve sarı renkteki meyve ve sebzeler tüketerek sağlayın. Özellikle turunçgiller, domates, kivi, brokoli, maydanoz gibi C vitamini kaynaklarını sofranızdan eksik etmeyin.

-Sıcak tavuk suyu çorba hem sıvı hem de protein alımı için gayet faydalıdır. Çorbanın sıcaklığı burun ve boğaz şikayetlerini azaltır.

-Her gün bir kase kaymağı alınmış yoğurt tüketin. Yoğurt yemenin soğuk algınlığını yüzde 25 oranında azalttığı bazı çalışmalarda gösterilmiştir.



-Sigara ve alkol kullanıyorsanız bırakın. Bilimsel araştırmalar sigara kullananların daha sık soğuk algınlığına ve gribe yakalandıklarını göstermektedir.

-Stres ve aşırı yorgunluk bağışıklık sistemini zayıflatan faktörlerdir.
 

Kış mevsiminde artıyor! Sedef hastalığı kimlerde görülür?


-Egzersiz, vücut ısısını artırarak terlemeyle birlikte vücut sıvılarınızı tazeler ve toksinlerinizi atmanızı sağlar. Düzenli egzersiz yapanlarda soğuk algınlığı ve grip daha az görülür.

-Günde en az 8 bardak su için. Özellikle hastalandığınızda ılık su, zencefil, bal, limon, tarçın, adaçayı, ıhlamur, ekinezya çayı gibi içecekleri tercih edin. Süt ve sütlü içecekler vücut salgılarında koyulaşmaya neden olacağı için soğuk algınlığı veya grip durumunda içmeyin.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hababam Sınıfı'nın efsane sahnesi gerçek oldu!
TOKİ, 33 ilde arsa satışı yapacak