Halsizlik, aşırı terleme ve sırt ağrısı uzamış Covid-19'un habercisi!

Kovid-19 geçiren kişilerin bazılarında geçmeyen sırt ağrıları ve terlemenin olduğu biliniyor. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Uzm. Dr. Betül Mercan bu konuda önemli açıklamalar yaptı. 'Uzamış Kovid' diye adlandırdıkları bu süreçte en belirgin şikayet halsizlik ve güç kaybı olarak biliniyor.

Halsizlik, aşırı terleme ve sırt ağrısı uzamış Covid-19'un habercisi!
Halsizlik, aşırı terleme ve sırt ağrısı uzamış Covid-19'un habercisi!
GİRİŞ 24.12.2020 10:47 GÜNCELLEME 24.12.2020 10:56
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kovid-19 enfeksiyonu geçirdiği halde sırt ağrısı ve terleme şikayetlerinin geçmediği birçok hastada rastlanan bir durum. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Uzm. Dr. Betül Mercan,“Koronayı geçiren bir grup hastada halsizlik, terleme, performans kaybı ve sırt ağrıları gibi şikayetler devam edebiliyor. Uzamış Covid denilen bu süreçte ve PCR pozitif çıkan hastaların tedavisinde hastaların doğru bilgiye sahip olması gerekiyor” dedi.

Kovid-19 enfeksiyonu geçirdiği halde sırt ağrısı ve terlemenin devam edebileceğine dikkat çeken Medipol Mega Üniversite Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Uzm. Dr. Betül Mercan, “Bazı hastalarımızda bu şikayetlere rastlıyoruz ‘Uzamış Covid’ deniyor.  Özellikle halsizlik ve performans kaybı belirgin olabiliyor. Enfeksiyon dönemindeki sitokin salınımına bağlı etkiler olup hastalar arasında değişkenlik gösterebiliyor” açıklamalarını yaptı.



Kovid-19 geçirenler 'Bir daha olmam' demesin

Uzm. Dr. Betül Mercan yaptığı yazılı açıklamada COVİD-19 PCR testleri pozitif olan hastaların tedavi süreçleri hakkında şu bilgileri verdi:

''Hastalığı tekrar geçirme riski var ancak çok düşük bir ihtimal. Çünkü COVID-19 geçirenlerde oluşan bağışıklık yanıtının, birkaç ay ağır hastalıktan koruyacağı düşünülüyor. Ayrıca şu an gündemde şok etkisi yaratan virüs mutasyonu da göz önünde bulundurulursa bu tedbirlerin önemini tekrar vurgulamak istiyorum. Her zaman korunmak ve tedbirli olmakta yarar var. Özellikle covid-19 geçirenler “bir daha olmam” fikriyle bunun rehavetine kapılarak kuralları esnetmemeliler. Maske, mesafe ve hijyen kuralları herkes için geçerliliğini koruyor. Ayrıca ilk aylarda ağır spor yapmaktan kaçınılması gerekiyor. Ağır performans gerektiren işlerde de çalışılmaması iyi olacaktır.” diye konuştu.

İlaç kalp krizine yol açmaz

Şu an bakanlığımızın önerdiği tedavi rehberindeki Favipiravir etkili bir antiviral olarak ilk tercih olduğunun bilgisini veren Mercan, “İlk gün 8 artı 8 devamında 3 artı 3 şeklinde uygulanır. Sadece karaciğer enzimlerini ve üreyi bir miktar yükseltebilir ki bu geçici bir etki. Kalp krizine neden olmaz. Sağlıklı ve düzenli besleniyorsanız vitamin takviyelerine gerek yok. Sadece bu mevsimlerde D vitamini eksikliği olabilir. D vitamini eksikliğinin COVİD de hastalığı ağırlaştırdığına dair yayınlar olduğundan D vitamini desteği alınabilir. Ancak D vitaminini de doktorunuza danışarak alabilirsiniz” dedi.

Stres vücut direncini düşürüyor

COVİD PCR testi pozitif çıkan hastaların vücut direncinin yüksek olması gerektiğini vurgulayan Mercan, “Öncelikle sakin olun, vücut direnciniz çok önemli. Stres vücut direncini olumsuz etkiler. Verilen ilaçları kullanın. Düzenli beslenme, düzenli sıvı alımı, düzenli uyku çok önemli. Negatif duygu veren her türlü olumsuz haberlerden uzak durun. Doktorunuzun verdiği tedaviye ve önerilere uyun ve ek şikayetleriniz oluştuğunda irtibata geçin” tavsiyesinde bulundu.

YORUMLAR 1
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Vay beee terleme ve sırt ağrısı, çok ürkütücü ya
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Arabalarda dijital devrim! Tek tuşla motor gücü değişecek
TCMB'nin faiz indirim kararı için tarih verildi