Ispanağa rakip sebze! Demir deposu pancar yaprağı pek çok hastalığa şifa oluyor

Pancar genellikle pek çok farklı şekilde tüketilebilirken yaprağı pancarın kendisinden daha faydalı olmasına rağmen yeterince önemsenmiyor. Pancar yapraklarında pancardan kat kat fazla protein, fosfor, çinko, B vitamini, magnezyum, potasyum, bakır ve manganez bulunur. Düzenli tüketimde pancar yaprağının doğal ilaç yerine geçtiği ve insan sağlığına sayısız faydasının olduğu biliniyor.

Ispanağa rakip sebze! Demir deposu pancar yaprağı pek çok hastalığa şifa oluyor
Ispanağa rakip sebze! Demir deposu pancar yaprağı pek çok hastalığa şifa oluyor
GİRİŞ 21.01.2021 21:00 GÜNCELLEME 21.01.2021 21:02
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Pancar yaprağı içeriğinde bulunan pek çok vitamin ve mineral sayesinde pancarın kendisinden daha yararlı bir sebzedir. Salatası yapılarak çiğ tüketilebildiği gibi, kavurması ve sarması yapılarak sağlıklı bir öğün yerine de geçebilir. Sayısız faydaları sayesinde pek çok hastalığı önler ve hızlıca bir iyileşme sağlayabilir.



Pancar yapraklarının faydaları

-Pancar yaprakları uzmanların yaptıkları araştırmalar sonucu kemiklerde oluşabilen osteoporozun önlenmesine yardımcı olarak, daha güçlü kemik sağlığı için kalsiyum etkisi verebilir. 
-Alzheimer hastalığıyla savaşmada etkin rol oynuyor.
-Pancar yaprağı içeriğinde bulunan yoğun demir sayesinde ıspanağa rakip olabilecek düzeyde bir sebzedir.
-A vitamini açısından zenginliği sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkiye sahiptir.
-Ayrıca pancar yaprağı içerisinde bulunan A vitamininin beta karotenin kanseri önleyici etkisi ile kalp damar hastalıklarını önlediği de bilinmektedir.
-Buna ek olarak içeriğinde bulunan A vitamini sayesinde gece körlüğü riskini aza indirir. Dolayısıyla gece körlüğü yaşayanlar pancar yaprağını güvenle tüketebilirler.


-Pancar yaprağının cilde faydaları da sayısızdır. İçeriğindeki yoğun vitaminli bileşenler sayesinde cildin daha genç görünmesini ve sağlıklı olmasını sağlar. Ayrıca yapraklarda bulunan folat antienflamatuar özellikler, kırışıklıkların görünürlüğünü azaltabilir.
-Lifli yapısı sayesinde sindirim sisteminin sağlıklı şekilde çalışmasını sağlar. İçeriğindeki lif kabızlığı önleyerek sağlıklı şekilde kilo verimine yardımcı olur. Bu etkisi sayesinde kilo verme maksadıyla diyet yapan kişilerin tüketmesi gereken besinlerdendir.
-Pancar yaprağını haşlayarak tükettiğinizde içeriğindeki yararlı bileşenleri suya salar ve bu sayede mide ekşimelerine iyi gelir.
-Pancar yaprağı düşük yağ ve kalori değeri sayesinde diyet yapanların veya fazla kilolarını vermek amacıyla beslenmesine dikkat eden kişilerin tüketebileceği bir besindir.



Pancar yaprağı nasıl tüketilir?

-Pancar yaprağını tüketmenin en sağlıklı yolu çiğ olarak tüketmektir. Ayrıca çiğ olarak salatası da yapılabiliyor. Bu şekilde tüketildiğinde faydaları 2 katına çıkacaktır.
-Pancar yaprağı tüketmenin bir diğer sağlıklı yolu da kavurarak yemektir. Pancar yaprağını haşlamak yerine kavurarak yerseniz içeriğindeki vitaminlerden daha fazla faydalanırsınız. Limon ve tuz ekleyerek servis edebilirsiniz.
-Pancar yaprağına soğan, sarımsak ve baharat ekleyerek müthiş faydalı bir sote yapabilirsiniz. 
-Özellikle kırmızı pancar yapraklarını ince ince kesip yağlayarak fırına atabilirsiniz. Böylece hem sağlıklı hem lezzetli cipsler elde edebilirsiniz.
-Kırmızı pancar yapraklarından sağlıklı içecek yapmak isterseniz smoothie yaparak da değerlendirebilirsiniz.


Pancar yaprağı salatası

Malzemeler

Pancar yaprağı
5 diş sarımsak
Zeytinyağı
Limon
Tuz

Yapılışı

Pancar yaprakları doğranarak güzelce yıkanır. Doğranmış pancarlar sirkeli suda bekletildikten sonra tekrar durulanır ve biraz diri kalacak şekilde haşlanır. Ardından süzülerek servis tabağına alınan pancar yapraklarının üzerine zeytinyağı, limon, dövülmüş sarımsak ve tuzla hazırlanan sos dökülüp karıştırılarak servis edilir.



Pancar yaprağı sarması

Malzemeler

-Yarım kilo şeker pancarı yaprağı
-1 su bardağı pirinç
-1 su bardağı bulgur
-1 adet büyük boy soğan
-1 yemek kaşığı salça
-Tuz
-Karabiber
-Pul biber
-Nane
-Maydanoz

Yapılışı

İlk olarak pancar yapraklarını yıkayarak sıcak suda haşlayın. Ardından ayrı bir tencerede küp küp doğranmış soğanı salça ile kavurun. Üzerine yıkanmış pirinç ve bulguru ekleyin. Son olarak tüm baharatlarını da ekleyerek hepsini bir 10 dakika kadar kavurun. Hazırladığınız iç harcı ile haşlanan yaprakları tek tek sarın. Tencereye dizdikten sonra üzerine 2 su bardağı ılık su koyup ocağın küçük gözünde en kısık ayarda pişmeye bırakın. Piştikten sonra servis edebilirsiniz.



Pancar yaprağı kavurması

Malzemeler

-1 kg pancar yaprağı
-1 büyük soğan
-5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
-Tuz
-Koyu kıvamda ezilmiş yoğurt

Yapılışı

Pancar yaprakları genişçe bir kapta suda bekletilir. Üzerini geçecek kadar su ve birkaç damla sirke koyulur. Bu suda en fazla 40 dakika beklettikten sonra süzerek birkaç kez daha yıkanır. Ardından süzgece alınarak suyu süzdürüp iyice doğranır. Ayrı bir yerde tencereye zeytinyağı alınır. Hafif kızdırılan zeytinyağı üzerine pancar yaprakları koyularak suyunu bırakana kadar açık ateşte suyunu çektikten sonra kısık ateşte pişmeye bırakılır. Rengi biraz değişmeye başladığında yemeklik doğranmış soğan ve tuz da eklenerek son bir kez karıştırılır ve kapağı kapatılarak ocaktan alınır.


 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 3
  • Coşkun 3 yıl önce Şikayet Et
    Pezük o pezük
    Cevapla
  • Kamil 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne demiri ya demirmi yicez
    Cevapla
  • Kayserili 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok güldüm Allah iyiliğini versin
    Cevapla
DİĞER HABERLER
ROKETSAN yeni lazer silahını test etti! İşte o anlar...
Yeni görüntülere ulaşıldı! Pasaport kontrolü sırasında dikkat çeken ayrıntı