Ayva yaprağı çayı faydaları nelerdir? Ayva yaprağı çayı neye iyi gelir?

Solunum yolu hastalıklarından korunmak için kış aylarında farklı farklı bitki çayları tüketilir. Ayva yaprağı çayı da mevsim değişikliklerinden sıkça görülen grip ve nezle gibi hastalıklara karşı koruyucu etkiye sahip olmasının yanında hastalığın tedavi sürecini hızlandırır. Peki şiddetli öksürüğe karşı ayva yaprağı çayı nasıl kullanılır?

Ayva yaprağı çayı faydaları nelerdir?  Ayva yaprağı çayı neye iyi gelir?
Ayva yaprağı çayı faydaları nelerdir? Ayva yaprağı çayı neye iyi gelir?
GİRİŞ 24.01.2022 14:14 GÜNCELLEME 25.01.2022 11:24

Her gıda doğru ve ölçülü şekilde tüketildiğinde kişinin bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korumaktadır. Ayva da içerdiği besin değerleri sayesinde vücudun ihtiyacı olan vitamin-mineralleri karşılamasının yanında bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlık gibi kış aylarında sıkça görülen mevsimsel hastalıklardan korumaktadır. Ayva, sadece meyve olarak tüketilmesinin yanında çekirdeklerinin ve yapraklarının da farklı kullanım olanakları bulunmaktadır. Çekirdekli cilt bakımında kullanılırken yaprakları çay olarak hazırlanıp tüketilmektedir. Ayva yapraklarıyla hazırlanan çay, günde 1-2 fincan kadar içildiğinde kuru öksürük ve boğaz ağrısını büyük oranda azalttığı görülmektedir. 

Ayvanın faydaları neler? Ayvanın içinde hangi vitaminler var?

Ayva Yaprağı Çayının Faydaları Nelerdir?

Mevsim geçişlerinde, sıcaklıkların aniden değişmesi sonucu meydana gelen solunum yolu hastalıklarına karşı vücut direncini arttıran ayva yaprağı çayı, gün içinde 1-2 fincan içilmesi halinde enerji vererek vücut kırgınlığını almaktadır. Özellikle kuru öksürükten kaynaklı boğaz ağrısına iyi gelen ayva yaprağı çayı, zencefil ve tarçın gibi baharatlarla karıştırıldığında daha etkili sonuçlar görülmektedir. Ayva yaprağı çayının faydaları şöyledir:

  • Ayva yaprağı çayı, grip, nezle, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanıldığında hastalığın daha çabuk geçmesine yardımcı olur. 

  • Yüksek ateş, kuru öksürük ve boğaz ağrısı gibi semptomların geçmesini hızlandırarak şiddetli öksürüğün hafiflemesini sağlamaktadır. 

  • Ayva yaprağı çayı hazırlanıp biraz soğumasını bekledikten sonra kaynardan biraz daha ılık halde içildiğinde boğazları yumuşatarak boğaz ağrısını dindirir. 

  • İçerdiği A, B ve C Vitaminleri sayesinde vücudun ihtiyacı olan günlük vitamin ihtiyacını büyük oranda karşılamaktadır. 

  • Güçlü antioksidan kaynağı olması sayesinde vücudu toksin, iltihap ve enfeksiyonlardan arındırarak mikrobik hastalıklardan korumaktadır. 

  • Hazmı kolaylaştırarak mide rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. 

  • Bağırsak sağlığını koruyan ayva yaprağı çayı, sindirim sistemini düzenleyerek bağırsak sağlığını korumaktadır. 

  • Şiddetli ishali durmasına yardımcı olan ayva yaprağı çayı, vücudun ani ve hızlı sıvı kaybını önlemektedir. 

  • Yoğun çalışma temposundan kaynaklı meydana gelen yorgunluk ve halsizliğe iyi gelmektedir.

  • Kan şekerini düzenleyerek ani acıkmaları ve buna bağlı olarak kontrolsüz yemek yemeği engellemektedir. 

  • Demir eksikliğine iyi gelmektedir. Anemi hastalığına karşı ilaç niyetine tüketilmektedir. 

  • Ayva yaprağı çayı, sağlıksız beslenme ve vitamin eksikliğinden kaynaklı görülen ağız yaralarının tedavisinde de kullanılmaktadır.

Zeytin yaprağı faydaları nelerdir? Zeytin yaprağı çayı tansiyona iyi gelir mi?

Ayva Yaprağı Çayı Cilt Bakımında Nasıl Kullanılır?

Sağlıklı beslenmek, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini arttırmaktadır. Bununla birlikte sağlıklı ve dengeli beslenmek, cilt sağlığını da korumaktadır ve özellikle cildin yağ-nem dengesini sağlamaktadır. Ayva yaprağı çayı, düzenli olarak içildiğinde cildin daha sağlıklı ve dinamik görünmesine yardımcı olmaktadır. Ayva yaprağı çayı, kolajen artışını desteklediği için cilt kırışıklıkları önlemektedir. Ayva yaprağı çayını içerek tüketmenin yanında tonik olarak da kullanılması tavsiye edilmektedir.

Temiz bir pamuğa demlenmiş ve soğumuş ayva yaprağı çayını döktükten sonra tüm yüz temizlenir. Ayva yaprağı çayı ya da diğer ürünlerle cildi toniklerken dikkat edilmesi gereken en önemli şey, sivilceli bölgelere değmeden yapılmalıdır. Pamuk, sivilceli bölgelere sürüldükten sonra diğer bölgelere sürülmesi, sivilcelerin yüzün farklı yerlere yayılmasına neden olacaktır. Ayva yaprağı, tonik olarak kullanılmasının ardından yüzün yıkanmaması tavsiye edilir. Yüzde uzun süre kalan ayva yaprağı çayı, hücre yenilemesini sürdürerek cilt sağlığını korumaktadır. 

Sivilce izi nasıl geçer? Sivilce patlatmak zararlı mı? Sivilce izlerine doğal tedavi yöntemi...

Ayva Yaprağı Çayı Nasıl Hazırlanır?

 1 litre kaynamış suyun içerisine 20 adet ayva yaprakları eklenir ve 15 dakika demlenmesi beklenir. Ayva yaprağı ateşte direkt olarak kaynatılmaz. Tarçın, zencefil, zerdeçal gibi baharatlar eklenerek aroması ve etkisi güçlendirilebilir. Çay demler gibi altta su kaynarken üstte başka bir demlikte yavaş yavaş demlenmesi beklenir.

Ayva Yaprağı Nasıl Kurutulur?

Sonbahar mevsiminde toplanan ayva yaprakları direkt olarak güneşin altında kurutulmaz. Gölge ve serin bir yerde kendi halinde kurutulmaya bırakılan ayva yaprakları, temiz bir tepsi veya örtü üzerine konularak 3-4 gün kadar kuruması için bekletilir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Emekli maaşlarına düzenleme geliyor! Zam oranı için ilk tahmin geldi
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması