İkinci el ilaç vurgunu

Evlerdeki fazla ilaçlar ikinci el sitelerde satılmaya başladı. Ankara Eczacı Odası Başkanı Ercanlı, “İnternette satılanların çoğu sahte” uyarısı yaptı.

İkinci el ilaç vurgunu
İkinci el ilaç vurgunu
GİRİŞ 04.04.2021 07:32 GÜNCELLEME 04.04.2021 09:28
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Son zamanlarda internet sitelerinde yapılan ilaç satışları halkın sağlığını tehlikeye atmaya devam ediyor. İnternetten ilaç satışı aynen sürüyor. İşin daha da ileri boyutlara taşınıp, ‘ikinci el ilaç’ satışı bile yapıldığı görülüyor.
 

Aşı pasaportunda dikkat çeken karar


Bazı vatandaşlar, kendi kullanmadıkları ya da tamamını kullanmadıkları ilaçları, ikinci el alışveriş sitelerinden satışa sunuyor. İnternette satılan ambalajlı ilaçların dahi büyük çoğunluğu sahteyken bir de vatandaşlar tarafından ambalajı açılmış hâlde satılan bu ilaçların kullanımı mağduriyetleri artırıyor.İnsanlar ikinci el ilaçları daha uygun fiyatlı olduğu gerekçesiyle tercih edebiliyor. Uzmanlar bu ilaçların da sahte olabileceğini belirtirken, parası devlet tarafından ödenen bir ilacın dışarıda tekrar satışının yapılmasının çalıntı malın satışıyla eş değer olduğuna dikkat çekiyor. Sağlık Bakanlığı tarafından tespit edilen internet siteleri kapatılsa da bir süre sonra yerine başka siteler açılıyor.

 

ŞEKER, HORMON, KANSER İLAÇLARI

İkinci el ilaç sitelerinde, çok ciddi tedavi gerektiren hastalıklar için kullanılan ilaçlar da satılıyor. İlanlarda, ağrı kesici hapların ve öksürük şuruplarının yanı sıra kanser, hormon, tüp bebek ve kısırlık tedavisinde kullanılan ilaçlar ile insülin iğneleri gibi çeşitli ilaçlar yer alıyor. Ayrıca gebelik sürecinde kullanılan, bebek ve anne sağlığını etkileyen takviyeler de satılıyor. Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, ilaç ve sağlık ürünlerinin de internetten satışının arttığına dikkat çekerek İnternette satılan ürünlerin çoğu sahte ve ikinci el satılanların da sahte olup olmadığı bilinmiyor” dedi. İnternetten ilaç satışının yasa dışı olduğunu vurgulayan Ercanlı, “Ülkemizde neredeyse ilaçların yüzde 90’ı SGK tarafından karşılanıyor. Parası devlet tarafından ödenen bir ilacın başkasına satılması söz konusu olamaz. SGK’ya fatura edilen bir ilacın, bir başkası tarafından satın alınması hırsızlık malını satın almakla aynıdır. İkinci el sitelerde daha çok astım, KOAH, kanser gibi kronik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan ve piyasada bulunma zorluğu çekilen ilaçlar yer alıyor” diye konuştu.

Türkiye Gazetesi

YORUMLAR 5
  • zafer gülten 2 yıl önce Şikayet Et
    eskiden böyle birşey yoktu,ne zaman mülteciler geldi,sizde haberlerde yer verdiniz sanırım...kendi aralarında sağlık ocakları açtılar,yani kayıtsız yabancı doktorların işlettiği ucuz merdiven altı yerler,ve bu ilaç işindede yine mülteci parmağı olması büyük ihtimal.zaten bizim vatandaşların nerdeyse hepsi sigortalı,ikinci el ilaç alıp ne yapsın ,ihtiyacı yok,ama mültecilerin çoğu kayıt dişi sigortasız çalışıyor,kimliği olmıyan bile var,bu ilaçlarıda alan onlardır zaten.
    Cevapla
  • Turk 2 yıl önce Şikayet Et
    2 aydır eczanelerde aradığımız kortizon içeren bazı ilaçları bulamıyoruz yazık günahtır ilaç su ekmek insanlığın en büyük hakkıdır devletin ilaç depolarına el atması lazım.
    Cevapla
  • Asabi 2 yıl önce Şikayet Et
    İlaç eczaneden alınır, bu ne cehalet.
    Cevapla
  • İdris 2 yıl önce Şikayet Et
    Eczacışar ilaçları saklarsa millet nne yapsın ??
    Cevapla
  • mert 2 yıl önce Şikayet Et
    Araç diye baktık ilaç çıktı
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Murat Kurum acil eylem planını açıkladı: 6 ayda 5 yıllık icraat - Gazete manşetleri
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti