Reflüye dikkat! Tedavi edilmezse solunum hastalıklarına neden oluyor

Çocuk Gastroenterolojisi Uzmanı Prof. Dr. Şamil Hızlı yetişkinler arasında yaygın olarak görülen mideden ağıza olan reflünün çocuklarda hatta bebeklerde dahi görülebildiğine dikkat çekti.

Reflüye dikkat! Tedavi edilmezse solunum hastalıklarına neden oluyor
Reflüye dikkat! Tedavi edilmezse solunum hastalıklarına neden oluyor
GİRİŞ 09.07.2021 09:36 GÜNCELLEME 09.07.2021 09:36

Yetişkinler arasında yaygın olarak görülen mideden ağıza olan reflünün, çocuklarda hatta bebeklerde saptanabildiğini belirten Medicana International Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıklarından Çocuk Gastroenterolojisi Uzmanı Prof. Dr. Şamil Hızlı, uzun süre devam eden reflü bebeklerde ve çocuklarda başını geriye atarak uyuma, huzursuz uyuma, sürekli uyanma, terleme, dişlerini gıcırdatma, tekrarlayan üst solunum yolu, kulak iltihabı, kulakta su toplanması, geniz etinde büyüme, tekrarlayan sinüzite neden olabileceğini belirtti. Tanı konulup gerekli tedavi yapılmaz ise kalıcı akciğer sorunları ve gelişim geriliği gibi problemlere neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Hızlı, geniz eti ameliyatı, kulağa tüp konulması gibi işlemlere gereksinim doğurabileceğini  söyledi. 

Bu hastalıklara sahipseniz güneş alerjisi riskiniz daha fazla!Bu hastalıklara sahipseniz güneş alerjisi riskiniz daha fazla!

   
BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA REFLÜ BELİRTİLERİ

Prof. Dr. Şamil Hızlı, bebeklerin beslenirken hızlı hareket edilerek hava yutturulması ve mide kapağının basıncının yeterli olmaması nedeniyle gazı çıkarken mide içeriği olan asiti ve beslenme sonrası fazla gelen besini bazen ağızdan dışarı çıkaracak şekilde bazen de yemek borusu ve ağız içinde kalacak şekilde çıkardığını, sıklıkla karşılaşılan bu durumun  halk arasında kusma olarak adlandırılsa da aslında hafif ten ağıra devam bir çok farklı düzeyinin olduğunu daha çok tükürme, yüzünü buruşturma,  gibi bir davranış olduğunu ve bebeğin bu davranışının devam edegeldiğini  bu durumun bazen istenmeyen etkiler ortaya çıktıktan sonra tanı aldığını ve tedavide geç kalındığını  açıkladı. Hızlı, reflü bebeklerde bulantı, kusma ve bu ikisine eşlik eden kilo almama, tekrarlayan kulak iltihabı gece sık uyanma, aşırı terleme, sabah ağız kokusu olması, dişlerini gıcırdatma, iştahsızlık, yemeyi reddetme, sofrada uzun süre kalma, ağız içinde gıdayı bekletme  gibi bulgulara da  yol açabildiğini, bu ve buna benzer belirtileri olan bebeklerin ve çocukların mutlaka mideden ağıza gelen reflü açısından değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Reflünün fark edilmez ve normal çıkarma ile karıştırılırsa bebeğin kilo alımında ve büyüme-gelişiminde ciddi aksaklıklar olabildiğini ve cerrahiye giden kulak ve geniz eti sorunları olabildiğini vurguladı. 

ÇOCUKLARDAKİ REFLÜ YETİŞKİNLERDEKİNE BENZİYOR

Çocuklarda reflü ise yetişkinlerdekine benzer belirtilere yol açtığını belirten Hızlı, bu belirtiler mide ekşimesi, ağıza acı su gelmesi, sofrada uzun kalma, yemek yemeyi reddetme, abur cuburla öğünü geçiştirme, göğüste yanma, karın ağrısı, ses kısıklığı, sinüzit, farenjit, baş ağrıları olarak sayılabilir ifadelerinde bulundu. Tedavi edilmeyen reflü, çocuklarda solunum yolu ve büyüme ile  ilgili problemlere neden olabildiğini dolayısıyla reflü belirtileri gösteren çocukların bir uzman tarafından görülüp tanı konulduktan sonra ilaç ile tedavi ettirilmesinin cerrahiye ihtiyaç duyulmadan tedavi edilmesini sağlayacağını bu durumun çok sık bir tablo olduğunun altını çizdi.

Huzursuz bağırsak sendromunun nedeni geçmiş travmalar olabilir!Huzursuz bağırsak sendromunun nedeni geçmiş travmalar olabilir!

   
BESLENME SONRASI EN AZ 30 DAKİKA DİK POZİSYONDA DURMALI

Prof. Dr. Şamil Hızlı, bebeklerde ve çocuklarda reflü tedavisi için ilacın yanında öncelikle yaşam tarzı değişikliğine ihtiyaç olduğunu söyledi. Bebeklerde reflü belirtilerinin hafiflemesi için bazı noktalara dikkat etmek gerekir: Bebek az az sık sık beslenmesi, kucakta tutulurken mideye baskı yapılmaması, beslendikten sonra en az 30 dakika boyunca dik pozisyonda tutulmalı, hemen yatırılmamalıdır. Biberonla beslenen bebeklerde biberon emziğinin sütle dolu olmasına dikkat edilmelidir.  Beslenmeden sonra bebeğin gazı çıkarılmalıdır. Yatış pozisyonun ayarlanması ve giysi seçiminin de bu duruma göre yapılması önerilerinde bulundu. 
   
SAĞLIKSIZ GIDALARDAN UZAK DURULMALI

Prof. Dr. Şamil Hızlı, çocuğunuzun kakaolu, yağlı yiyecekler, nane şekeri, çikolata, kafeinli içecekler, narenciye meyveler gibi gıdaları tüketmesinin önüne geçilmesi gerektiğinin altını çizdi. Ana öğünlerde çocuğa küçük porsiyonlarda yemek servis edilmeli böylece çocuğun aşırı yemesi engellenebileceği önerisinde bulundu. Reflü şikayetlerinin yaşam tarzı değişikleri ile kontrol altına alınamadığı bebek ve çocuklarda diğer tedavi yöntemlerine geçilmesi gerektiğini öneren Prof. Dr. Şamil Hızlı, reflü tedavisinde hangi yöntemin kullanılacağına çocuğun genel durumuna bakarak karar verileceğini ifade etti. Reflü belirtileri daha hafif olan çocuklarda ilaç tedavisi yeterli olurken gelişimi ve beslenmesi ciddi derecede bozulmuş çocuklarda cerrahi yöntemlerin tercih edilebileceğini belirtti. 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Adli tıp raporları ortaya çıktı! Katilleri başıboş köpekler
Erdoğan sinyali vermişti! Cezası 10 katına çıkıyor