Kene vakalarında endişe verici artış!

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığını bulaştıran kenelerin popülasyonunda endişe verici artış yaşandığını belirtti.

Kene vakalarında endişe verici artış!
Kene vakalarında endişe verici artış!
GİRİŞ 13.07.2021 13:47 GÜNCELLEME 13.07.2021 13:47
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Halk sağlığı uzmanı Çetin, kenelerden bulaşan KKKA hastalığının Sivas, Yozgat, Çorum, Tokat, Giresun, Gümüşhane, Bayburt ve Erzincan bölgesinde yoğunlukla görüldüğünü, son zamanlarda ise vakalarda ciddi artış yaşandığını belirtti.

KKKA vakalarında, 2020 yılında 2019'a göre yaklaşık yüzde 30-40 artış olduğuna işaret eden Çetin, "Bu yıl ise geçen yıla oranla bizim verilerimize göre, en az yüzde 40-50 artış var. Şu ana kadar (bu yıl) Sivas'ta 200'e yakın vakamız oldu. İki servisimizin tamamı da dolu durumda. Maalesef 9 vatandaşımız da hayatını kaybetti" dedi.

YOZGAT, TOKAT VE ÇORUM'DA DA VAKA SAYILARI ARTIŞTA 

Çetin, komşu illeri de takip ettiklerini anlatarak, "Buna yakın vaka sayıları Yozgat, Tokat ve Çorum'da var. Ülkenin genelinde özelikle KKKA hastalığının yoğun olarak görüldüğü Çorum, Yozgat, Sivas, Kayseri, Tokat, Erzincan'ın kuzeyi, Gümüşhane ve Giresun'un güney bölgelerinde maalesef kene popülasyonunda çok ciddi artış var." ifadelerini kullandı.

Kenenin domuz, tilki, tavşan gibi yabani hayvanlarda bulunduğunu, bunların kanını emerek KKKA hastalığını yaydığını anlatan Çetin, son zamanlarda yerleşim yerleri yakınlarında yabani hayvanların görülür olmasının riski artırdığını vurguladı.

"AÇIK RENKLİ KIYAFETLER GİYİLMELİ" 

Çetin, Sivas'ta bugüne kadar vakaların yüzde 70-80'inin tarım ve hayvancılıkla uğraşanlarda görüldüğüne dikkati çekti. Vatandaşların açık renkli kıyafetler giymelerini önererek, şunları kaydetti:

"KKKA vaka sayılarında yüzde 30-40 oranında artış oldu. Bu nedenle de ölümlerde bir artış var. Çok dikkat etmek lazım, son iki yıldır tabiattaki kene sayısında çok ciddi bir artış var. Özelikle vahşi hayat ile komşuluğu olan illerimizde, köylerimizde ve yerleşim alanlarında kene popülasyonu geçen yıllara göre 4-5 kat daha arttı. Geniş arazide kene sayısını azaltmak için herhangi bir yöntem yok. Mutlaka ahırlarda hayvanların üzerinde gelen kenelerin o gün ilaçlanarak bertaraf edilmesi gerekiyor. Kenelerin düşmanlarının tabiatta çoğaltılması gerekiyor. Kovid-19 da KKKA da zoonotik bir hastalık. İkisi de hayvanlardan insanlara bulaşıyor. Buna yönelik bilgi birikiminin ve ülkeler arasındaki iş birliğinin mutlaka artırılması gerekiyor."

Normalleşmeyle insanların doğaya yöneldiğini dile getiren Çetin, herkese açık renkli kıyafetler giymelerini önerdi.

Kene ısırırsa bunu yapmayın! Bu hatalar öldürüyorKene ısırırsa bunu yapmayın! Bu hatalar öldürüyor

15 yaşındaki çocuğun ölümünde kene şüphesi15 yaşındaki çocuğun ölümünde kene şüphesi

Enfeksiyon uzmanı uyardı! Kene ısırmaları hayati önem taşıyorEnfeksiyon uzmanı uyardı! Kene ısırmaları hayati önem taşıyor

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • AŞI 2 yıl önce Şikayet Et
    KKKH hastalığı önceden biliniyor bu hastalıkla ilgili aşı henüz yapılmadı yapılmadıysa neden yapılmıyor.
    Cevapla
  • ali 2 yıl önce Şikayet Et
    önce keklik kuşları avlanmasını yasaklansın bu kuşlar keneyle beslenir kşların neslini tükenmesin avcılık yasaklansın.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
AK Partili Çalkın'dan skandal paylaşımda bulunan DEM'li Koçyiğit'e tarihi cevap!
Adli tıp raporları ortaya çıktı! Katilleri başıboş köpekler