Karayemişin faydaları nelerdir? Karayemiş şekere iyi gelir mi?

Halk arasında Gürcü kirazı ya da Laz üzümü olarak bilinen karayemiş, vişne-kiraz meyvelerinin daha koyu renkli halidir. Şeker oranı diğer meyvelere göre daha az olan karayemiş, şeker hastalığına iyi geldiği bilinmektedir. Peki antioksidan kaynağı kuruyemişin faydaları nelerdir? Kuruyemiş hangi hastalıklara iyi gelir?

Karayemişin faydaları nelerdir? Karayemiş şekere iyi gelir mi?
Karayemişin faydaları nelerdir? Karayemiş şekere iyi gelir mi?
GİRİŞ 16.07.2021 13:18 GÜNCELLEME 16.07.2021 13:18

Halk arasında çok bilinmeyen karayemiş, daha çok Karadeniz bölgesinde yetiştirilir. Yoğun bir aromaya sahip olan karayemiş, vişneye göre daha acı bir tada sahiptir. mevsim yapraklı kalan karayemiş, salkım salkım meyveler vermektedir. Güçlü bir antioksidan kaynağı olan kuruyemiş, düzenli tüketildiğinde sindirim sisteminin düzenlenmesinden bağışıklığın güçlenmesine kadar pek çok faydası bulunur. 

Karayemişin Faydaları Nelerdir?

Doğanın şifa deposu meyvelerinden biri olan karayemiş, nemli ve yağmurlu bölgelerde yetişen ve vişneye benzeyen bir meyvedir. Zengin minerallere sahip olan karayemiş, kansızlığa iyi geldiği gibi şeker oranı düşük olduğundan şeker hastalıkları için oldukça yararlıdır. İşte karayemişin faydaları şöyledir:

  • Karayemiş, içerdiği mineraller sayesinde kemik ve kasa yapısının güçlenmesini sağlar. Özellikle gelişme çağındaki çocukların ölçülü miktarda karayemiş tüketmeleri daha güçlü bir iskelet sistemine sahip olmalarına yardımcı olur. 

  • Kadınların menopoz dönemlerinde sıkça görülen kemik erimesi hastalığına karşı karayemiş tüketilmesi tavsiye edilir. 

  • Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olan karayemiş kabızlıktan kaynaklı şişkinliğe iyi gelerek kilo vermeye yardımcı olur. 

  • Sindirim sisteminin hızla çalışmasını sağlayan karayemiş, bağırsak sağlığını korumaktadır. 

  • İçerdiği zengin besin değerleri sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olarak hastalıklara olan direnci arttırmaktadır. 

  • Güçlü bir idrar söktürücü olan karayemiş, iltihap ve enfeksiyonun vücuttan atılmasını sağlar.

  • Egzama ve sedef gibi cilt hastalıklarının kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur

  • Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelen karayemiş, kalp krizi riskini azaltır. 

Karayemiş Nasıl Tüketilir?

Taze meyve olarak tüketilebilen karayemiş aynı zamanda kuru meyve olarak tüketilebilir. Karadeniz bölgesinde yaşayan kişilerin kolaylıkla temin edebileceği karayemiş, farklı bölgelerde yaşayanların da manav ve marketlerden temin edebilmesi mümkündür. 

Karayemiş Nasıl Kurutulur?

Toplanan kuruyemişler yıkanıp ayıklandıktan sonra temiz bir çarşaf veya tepsiye serilerek güneşin altında kurutulabilir. Kurutulmuş karayemiş, kış boyu sağlıklı bir atıştırmalık olarak tüketilebilir. 

Karayemişin Fiyatı?

Oldukça ucuz bir meyve olan karayemişin kilogram fiyatı 10-15 TL arasındadır. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Özgür Özel'in 23 Nisan çocuğuna koltuk tembihi!
ABD ve dünyada gözaltılara rağmen Filistin'e destek gösterileri sürüyor