Soğuk havalarda migren ataklarına dikkat!

Günümüz modern çağın en sinsi hastalıklarından biri olan migren pek çok kişide görülen çok yaygın bir hastalık. Nedeni tam olarak bilinemediği ve kesin tedavisinin henüz olmadığı migren özellikle soğuk havalarda artışa geçiyor

Soğuk havalarda migren ataklarına dikkat!
Soğuk havalarda migren ataklarına dikkat!
GİRİŞ 22.12.2021 09:41 GÜNCELLEME 22.12.2021 09:45

Migren modern çağın en sinsi hastalıklarından biri. Çocuklar dahil milyonlarca kişi, bu hastalıkla yaşıyor. Üstelik neden olduğu tam bilinemiyor ve kesin tedavisi henüz yok. Bazı cerrahi ve aşı çalışmalarının başarılı sonuçlar verdiği bilinse de etkilediği kitle açısından migren halen büyük bir sorun. Migreni olan kişi, özel ve sosyal yaşamını bazı durumlarda bu rahatsızlığa karşı düzenlemek zorunda dahi kalabiliyor. Sorun bu denli önemliyken, migren hastalarının soğuk havalarda da dikkatli olması gerekiyor, çünkü soğuk hava ve rüzgar, migren ataklarını tetikliyor. Kışın neden migren ağrısı çekeriz, ağrı yaşamamak için neler yapmak gerekir? 

Her gün 5 mandalina tüketmenin faydaları! Mandalina gaz yapar mı?Her gün 5 mandalina tüketmenin faydaları! Mandalina gaz yapar mı?

SOĞUK HAVA MİGRENİ TETİKLİYOR

Migren kış aylarında çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Örneğin, soğuğa duyarlı kişilerde, soğuk yiyecek ve içecekler tüketildiğinde, soğuk suya dalındığında, ıslak saçla soğuğa maruz kalındığında hemen gelişebilir. Bu baş ağrısı genellikle şiddetli, saplanıcı, şakak ve alın bölgesinde olabilir. Genelde tek tarafta yoğunlaşan, göze doğru inen, şakak ve ensede görülen baş ağrılarıdır. Bazı kişilerde bu ağrılara bulantı ve kusma eşlik edebilir. Ayrıca kokudan, ışıktan ve sesten de rahatsız olunabilir. Hatta bazı kronik hastalarda migren başlangıcından hemen önce görme kaybı dahi olabilir. Soğuk uyarısı ortadan kalktığında ise, baş ağrısı birkaç dakika içinde düzelebilir, bu tür baş ağrıları tedavi gerektirmez. Kışın solunum yolu enfeksiyonları arttığından enfeksiyonlara bağlı baş ağrılarından şikayetler görülür. Migren, bir gün ile üç gün arası kadar devam edebilir. Eğer baş ağrıları daha uzun sürüyor ise mutlaka doktora gitmek gerekir.

MİGREN HASTALARI SOĞUK HAVALARDA ATAK YAŞAMAMAK İÇİN NE YAPMALI?

Kış aylarında soğuk ve rüzgarlı saatlerde dışarda olmaktan kaçınılmalı. Çıkmak zorunda kalınırsa muhakkak kişi kendini şapka, atkı, bere veya benzeri şeylerle korumalı. Ayrıca ani ısı değişimlerinden de kaçınmak gerekir. Örneğin, tüm gün dışarda vakit geçirdiniz ve soğuğa, rüzgara maruz kaldınız. Direkt olarak sıcak bir ortamın içinde bulunmayın. Geçişi yavaş yapın. Tansiyon dengeleyici ayranı ve suyu bol bol tüketin. Alkol migren ağrılarını tetikler, içki kullanmayın. Bunun yanı sıra düzenli uyuyun, hafif ve sağlıklı beslenin. Haftada en az üç gün çok tempolu olmayan egzersizler yapmak da migren ağrısını önlemenizde etkili olacaktır

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…