Omicron varyantında hastaneye yatış oranı belli oldu: Diğerlerine göre daha düşük

Güney Afrika'da ortaya çıkan ve dünyada büyük kaygıya yol açan Omicron varyantıyla ilgili önemli bir çalışma tamamlandı. Omicron varyantı önceki varyantlara göre daha düşük bir hastaneye yatış oranına sahip

Omicron varyantında hastaneye yatış oranı belli oldu: Diğerlerine göre daha düşük
Omicron varyantında hastaneye yatış oranı belli oldu: Diğerlerine göre daha düşük
GİRİŞ 27.12.2021 11:14 GÜNCELLEME 27.12.2021 11:19

İskoçya’da yapılan çalışmada, 1 Kasım ile 14 Aralık tarihleri arasında varyantın hastaneye yatış oranı ve aşı etkinliğini belirlemek için Erken Pandemi Değerlendirme ve İyileştirilmiş Takip (EAVE II) sistemi kullanıldı.

3. doz aşı kimlere yapılacak? Sinovac olanlara 4. doz aşı hakkı...3. doz aşı kimlere yapılacak? Sinovac olanlara 4. doz aşı hakkı...

VERİLER İYİMSER ANCAK İHTİYATLI BAKILMALI

Veriler, Delta’ya kıyasla Omicron varyantı bulaşan çift doz aşılı kişilerdeki hastaneye yatış oranının 3’te 2 oranında düşük olduğunu gösterdi. Bu da Omicron ile enfekte olan birçok insanın hastalığı daha hafif geçireceği anlamına geliyor. Olumlu bir veri olsa da, verilerin az sayıda, risk grubuna kıyasla genç kişilerin yer aldığı bir gruptan elde edildiği unutulmamalı. İngiltere’deki Imperial College London’da yapılan bir başka çalışmadan elde edilen veriler de, İskoçya’daki çalışma kadar olmasa da olumlu. Bu çalışmada da Omicron ile enfekte olan hastalarda hastaneye yatış oranının %20-25 daha düşük olduğu, ancak bağışıklığın azalmasının bu olumlu etkiyi azaltabileceği belirlendi.

HASTAENEYE YATIŞ RİSKİ DÜŞTÜ

Çalışma ekibinde yer alan, Imperial College London’dan Prof. Neil Ferguson, “Çalışmamız, Delta’ya kıyasla Omicron varyantının hastaneye yatış riskinin düşmesiyle ilişkili olduğunu gösterdi. Ancak aşıların etkinliğinin Omicron varyantına karşı düşüyor olması, bu olumlu etkiyi dengeliyor gibi görünüyor. Omicron varyantının yüksek bulaşıcılığı göz önünde bulundurulduğunda, son haftalarda olduğu şekilde vakaların artmaya devam etmesi söz konusu olabilir” diye konuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ukrayna, Kırım'daki Rus S-400 sistemlerini vurdu
Keskin nişancı Gazze'de işgalci İsrail askerini böyle öldürdü