Meyve ve sebzelerde bulunan pestisitler kansere neden oluyor

Genel Cerrahi Bölümü’nden Doç. Dr. Fatma Ümit Malya pestisitlerin meme kanseri için önemli risk oluşturduğunu belirterek organik ürünlerle beslenmenin meme kanseri riskini azalttığını ifade etmiştir.

Meyve ve sebzelerde bulunan pestisitler kansere neden oluyor
Meyve ve sebzelerde bulunan pestisitler kansere neden oluyor
GİRİŞ 06.04.2022 11:26 GÜNCELLEME 06.04.2022 13:01
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Medipol Üniversitesi Sefaköy Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Doç. Dr. Fatma Ümit Malya, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası kapsamında meme kanserine ilişkin önemli uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Fatma Ümit Malya, pestisitlerin meme kanseri için önemli risk oluşturduğunu belirterek, “Her 8 kadından birinin hayatı boyunca meme kanserine yakalanma riski vardır. Yapılan çalışmalara göre, meme kanserinin sadece yüzde 5 ila 10’unun genetik olmasıyla birlikte meme kanseri oluşumunda çevrenin ve kişinin yaşam tarzının önemi oldukça yüksektir. Obezite, hareketsiz yaşam ve alkol kullanımı gibi faktörlerin meme kanseri için büyük risk oluşturduğu vurgulanır. Öte yandan çevre kirliliğine yol açan maddelerin meme kanseri ile olan ilişkisi son dönemde gündeme gelmiştir. Özellikle son dönem yapılan çalışmalarda organik ürünlerle beslenmenin menopoz sonrası meme kanseri riskini azalttığı gösterilmiştir. Buradan hareketle pestisitlerin meme kanseri için fevkalade önemli risk oluşturduğu tartışılmaktadır” diye konuştu. 
 
FASÜLYE, KARPUZ, PATATES VE DOMATESE DİKKAT 

Pestisitlerin tarım sektöründe kullanılan ve ürünlerin zararlı böceklerden korunmasını sağlayan maddeler olduğunu ifade eden Doç. Dr. Malya, “Tarımda en yaygın olarak kullanılan böcek öldürücü organofosfatlar klorpirifos ve asefattır. Ancak bu maddeler sadece bu böceklere değil etraflarında bulunan diğer canlılara da zarar vermektedir. Örneğin kuşlara zarar vererek ölümlerine yol açmakla birlikte havaya da karışır. Amerika’da yapılan bir çalışmada bu maddelere ait izler birçok kişinin idrar analizlerinde saptanmıştır. Tarım çalışanlarının daha fazla pestisitlere maruz kaldığı düşünülse de aslında besinler yoluyla tüm insanlar risk altındadır. Pestisitlerin en yaygın olarak tespit edildiği besinler fasulye, karpuz, patates ve domatestir. Meme kanseri oluşumunda hormonal dengede olan bozulmalar da özellikle kandaki östrojen miktarını arttıran faktörler etkilidir. Pestisitlerin de özellikle endokrin sistemi üzerinde etkilerini belirten çalışmalarda bazı kanser türleriyle ilişkili olabileceğini göstermiştir. Lenfoma, erkekte prostat kanseri ve kadında meme kanseri olarak karşımıza çıkar. Bu sonuçlar deneysel çalışmalar olarak daha belirgin şekilde karşımıza çıksa da son dönemde yapılan epidemiyolojik çalışmalarda insanlar üzerinde de bu etki gözlemlenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü özellikle Birleşmiş Milletler ile beraber dünya genelinde pestisit kullanımını azaltmaya yönelik çalışmalar yürütmektedir” şeklinde konuştu. 
 
SİRKE YERİNE KARBONATLI SUDA BEKLETİN 

Doç. Dr. Fatma Ümit Malya, pestisitlerden korunmak için alınabilecek önlemleri şu şekilde açıkladı: “İlk başta tükettiğimiz gıdaların mümkün oldukça doğal ortamda yetişmiş organik ürünler olmasına özen göstermeliyiz. Bir diğer önemli nokta ise besinlerimizi çok iyi yıkayarak tüketmeliyiz, böylece bu zararlı maddelere maruz kalma ihtimalimizi azaltacaktır. Doğru bilinen yanlışlardan birisi de sebze ve meyveleri sirkeli suda bekletmenin pestisitlerden arındırmada faydalı olacağıdır. Sirkeli su mikroorganizmaları uzaklaştırmada etkili olabilir ancak pestisitlerden arındırmada belirgin bir etkisi bulunmaz. Sirke yerine ise bir tatlı kaşığı karbonatlı suda bekletmek faydalı olabilir. Pestisitlerden kurtulabilmek için meyveler bolca yıkanmalı ve kabuğu soyularak tüketilmelidir, sebzeler ise karbonatlı suda bekletildikten sonra bolca suda yıkanmalıdır."

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 4
  • reis 2 yıl önce Şikayet Et
    Kontrolü devlet yapsın. Ben şu anda 30 tl verip domates alamam.
    Cevapla
  • serdar 2 yıl önce Şikayet Et
    Organik fosforluların büyük bölümü piyasadan kalkmıştır, clorpirifos'da organik fosforluların arasındadır. Muhakkak ki her kimyasalın insan üzerinde olumsuz etkileri vardır. Tarım ilaçları,Eczane de satılan ilaçlar ve veteriner ilaçları bunlara dahildir. Kimse duymasın da ben size birşey söyliyeyim mi? ama kimse duymasın. 1- Beyaz un'a un fabrıkalarında kaçtane katkı maddesi katılıyor? 2.Aliminyüm katkı maddeleri,mutfak araç ve gereçleri ambalaj kaplarının tuzla bir araya geldiği zaman neler oluyor. vücuda girdiğinde oksitlenebiliyor mu? 3.Petrol ürünlerinin etkileri nelerdir, ambalaj kabı,egsoz gazı vs.vs. Bunların tuzlarla etkileşimleri,oksitlenip oksitlenmediği düşünülüyor mu?
    Cevapla
  • Haydar 2 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa Birliği bu kimyasalları yasakliyor. Vatandaşını koruyor. Bizim devletimiz niçin serbest bırakıyor. Devlet bunu yasaklarda sorun ortadan kalkar. Zehirli sebzeleri biz yiyoruz iyileri Avrupa'ya gidiyor.
    Cevapla
  • MUROOO BAfRALIIII 2 yıl önce Şikayet Et
    aynen öyle
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret sonrası MSB'den Irak mesajı: Hazırız!
İBB'nin metro beceriksizliği tam 72 saat sürdü: Seferler normale döndü!