Güneşin faydaları ve zararları nelerdir? D vitamini kemik gelişimini destekler mi?

Güneş, dünyaya ısı ve ışık veren, yaşamın sürdürülmesini sağlayan en güçlü ve önemli gök cismi. Tüm canlılara hayat veren güneş, elbette ki insan bedeni için de hayati bir öneme sahip. Besin yoluyla tam olarak alınamayan D vitamini, güneş ışıklarıyla alınarak kemik ve kas yapısının güçlenmesini sağlar. D vitamini için hangi saatlerde güneşe çıkılmalı?

Güneşin faydaları ve zararları nelerdir? D vitamini kemik gelişimini destekler mi?
Güneşin faydaları ve zararları nelerdir? D vitamini kemik gelişimini destekler mi?
GİRİŞ 06.09.2022 14:26 GÜNCELLEME 06.09.2022 14:26

Güneşin faydaları ve zararları insan bedeni için hayati bir öneme sahiptir. Güneşsiz kalmak kemik yapısının zayıflamasına neden olduğu gibi çok fazla güneşte kalmak da cilt kanseri gibi ölümcül hastalıklara sebebiyet verir. Bunun için güneşin parıl parıl günümüz aydınlattığı yaz günlerinde güneşten en doğru şekilde istifade etmek gerekir. D vitamini, güneşten alınabilecek en önemli vitamindir. Kemik sağlığını korur, bağışıklığı güçlendirir ve depresyona girme oranını azaltır...

Bebeklerde pişik nasıl geçer? Kantaron yağı pişiğe iyi gelir mi?Bebeklerde pişik nasıl geçer? Kantaron yağı pişiğe iyi gelir mi?

Güneşin Faydaları Nelerdir?

  • Kemik Gelişimi

Güneş, D vitamini sentezleyen en güçlü kaynak olduğu için gelişme çağındaki çocukların daha güçlü bir iskelet sistemine sahip olmasını destekler. Kemik sağlığı için olmazsa olmaz olan D vitamini, menopoz döneminde birçok kadının karşılaştığı kemik erimesine karşı da koruyucu görev üstlenir. 

  • Mutluluk Verir

Güneş ışınlarını vücuda alan kişiler, depresyondan korunur ve daha mutlu hisseder. güneş, mutluluk enerjisi salgıladığı için kişilerin daha enerjik kalmasına yardımcı olur. D vitamini, bilimsel olarak kişilere mutluluk verdiğini kanıtlanmıştır. 

  • Sivilceleri Kurutur

Güneş, başta sivilce olmak üzere siğil ve egzama gibi cilt problemlerinin kaynağını kurutarak cildin daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. 

  • Bağışıklığı Güçlendirir

D vitaminini en iyi şekilde salgılayan güneş, bağışıklık sisteminin güçlenmesini destekleyerek hastalıklara karşı vücut direncini arttırmaktadır. 

Güneşin Zararları Nelerdir? 

Güneş, insan bedeni için nasıl hayati bir öneme sahipse gereğinden fazla güneşlenmek ya da güneşe maruz kalmak aynı şekilde çok ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Güneşin zararları şöyledir:

Güneşten D Vitamini Nasıl Alınır?

  1. Cilt kanserine neden olur. 

  2. Cildin daha çabuk kırıştırır ve kişinin normalden daha yaşlı görünmesine sebep olur.

  3. Çok fazla güneşe maruz kalmak, güneş lekelerine neden olur. 

  4. Göz sağlığını bozar.

D Vitamini Güneşten Nasıl Alınır?

Güneşten direkt olarak D vitaminini almak için arada kıyafet, cam gibi güneş ışınlarını engelleyecek unsurların olamamasına dikkat edilmelidir. Güneş ışınlarının en dik açıda olduğu 11:00-15:00 saatleri arasında 10-15 dakika kadar güneşlenmek, D vitaminini en doğru şekilde almak için yeterli olacaktır. Güneşin en dik açıda olduğu 11:00-15:00 saatleri arası, cilt için en tehlikeli saatler olduğundan sadece diz ve dirseklerin aşağı kısımlarını güneşe tutmak yeterlidir. Bu esnada güneş kreminin kullanılmaması da gerekir. 

Melek Ardıç Haber7.com - Seo Editörü
Haber 7 - Melek Ardıç
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeni bir “Yakup’un keçisi damdan düştü” vakası
PKK/KCK'nin Almanya yapılanması sözde sorumlularından Saim Çakmak İstanbul'da yakalandı