Fazla tuz tüketiminin zararları! Günlük tüketilmesi gereken tuz oranı

Fazla tuz tüketimi insan hayatına sağlığına zarar verecek çok sayıda nedeni ortaya çıkarıyor. Bu noktada tuz tüketim miktarını doğru ayarlamak oldukça önemli. İşte fazla tuz tüketiminin bilinmeyen zararları

Fazla tuz tüketiminin zararları! Günlük tüketilmesi gereken tuz oranı
Fazla tuz tüketiminin zararları! Günlük tüketilmesi gereken tuz oranı
GİRİŞ 10.05.2023 09:15 GÜNCELLEME 10.05.2023 09:15
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Uzmanlar fazla tuz tüketiminin insan sağlığı açısından birçok zararının olduğunu ve hayat standartlarını önemli ölçüde düşürecek çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığını belirtiyor. Özellikle dünya çapında hipertansiyon hastalarının sayısının artması ile birlikte, tuz tüketimi ile ilgili kronik rahatsızlığı olan bireylerin daha dikkatli olması bekleniyor.

150 yılı aşkın köklü geçmişiyle müşterilerine hizmet veren Generali Sigorta, fazla tuz tüketiminin insan sağlığına verdiği zararlarını detayları ile açıkladı. 

GÜNLÜK NE KADAR TUZ TÜKETİLMELİ?

Uzmanlar günlük ihtiyaçtan daha fazla tuz tüketilmesi halinde birçok farklı sağlık sorununun ortaya çıkabileceğini ve günlük hayat kalitesinin de buna bağlı olarak düşebileceğini belirtiyor. Dünya Sağlık Örgütü; hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını olumsuz etkilememek amacıyla günlük olarak tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram olarak öneriyor. 

FAZLA TUZ TÜKETMENİN ZARARLARI

İşte fazla tuz tüketmenin bilinmeyen zararları...

HİPERTANSİYON HASTALARININ SAYISI ARTIYOR

Kalpten vücuda taşınan kanın atardamar duvarlarına uyguladığı kuvvetin, kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarına neden olabilecek kadar yüksek olduğu tıbbi durum hipertansiyon olarak adlandırılıyor. Dünya çapında hipertansiyon hastalarının sayısı son dönemlerde giderek artıyor. Hipertansiyon hastalarının fazla tuz tüketmesi vücuttaki sıvı miktarının artmasına ve kan basıncının yükselmesine neden olabiliyor. Bu durum ciddi tansiyon sorunlarının yanı sıra birtakım kronik hastalıklara da zemin hazırlıyor.  

BESLENME TARZI BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Günümüzde birçok birey tuz miktarının yüksek olduğu fast food, hazır gıda ve işlenmiş gıdaları sıklıkla tercih ediyor. Bu tarz gıdaların tüketilmesi tuz miktarının yanı sıra içerisinde yer alan trans yağlar, korucuyu maddeler ve yüksek şeker miktarı açısından da oldukça zararlıdır. Ayrıca evde yemek yaparken de fazla tuz kullanmak sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bu noktada tuz tüketimini azaltmak için evde yemek yaparken baharatlardan yararlanabilirsiniz.  

BÖBREK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

Fazla tuz tüketimi böbrek sağlığını büyük ölçüde tehdit ediyor ve böbreklerin normal fonksiyonlarını bozabiliyor. Böbreklerin tuz düzenleme işlevi bozulduğunda veya işlevini tam manasıyla yerine getiremediği takdirde vücudun sıvı dengesinin bozulmasına zemin hazırlıyor. Bu durum böbreklerin işlevselliğini etkileyerek böbrek yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.  

KEMİK SAĞLIĞINA ZARAR VERİYOR

Tuz kullanım oranlarının artması kemik sağlığını da olumsuz etkileyebiliyor. Fazla tuz tüketimine bağlı olarak vücuttaki kalsiyum dengesi bozulabilir ve bu durum kemiklerin zayıflamasına neden olabilmektedir. Dolayısıyla fazla tuz tüketen bireylerin osteoporoz gibi çeşitli kemik hastalıklarına yakalanması olasılığı artmaktadır. 

MİDE VE BAĞIRSAK SORUNLARINA YOL AÇIYOR

Tuz tüketiminin artması mide ve bağırsak sağlığına da büyük ölçüde zarar verebilmektedir. Tuz tüketiminin artmasına bağlı olarak mide ve bağırsaklardaki asit miktarı artabilir ve bu durum mide yanması, reflü, huzursuz bağırsak sendromu ve buna benzer birçok sağlık probleminin yaşanmasına neden olabilmektedir. Özellikle kronik mide ve bağırsak sorunları yaşayan bireylerin tuz tüketimini minimuma indirmesi gerektiği uzmanlar tarafından öneriliyor.  

VÜCUT SIVI DENGESİNİ BOZUYOR

Dolaşım sistemi dahilinde vücudumuzda dolaşan sıvıların damar dışına çıkara doku veya cilt aralarındaki boşluklarda birikmesi su tutulması, halk arasındaki adıyla da ödem olarak adlandırılıyor. Fazla tuz tüketimi vücudun sıvı dengesini bozarak özellikle bacaklarda, ayaklarda ve ellerde ödem oluşmasına neden olabiliyor. Bu durum hareket kısıtlanmalarına ve birçok farklı rahatsızlıklara yol açabilir.  

 

Rabia Şekerci Güler Haber7.com - SEO Haber Editörü
Haber 7 - Rabia Şekerci Güler

Editör Hakkında

1995'te Konya'da dünyaya geldi. Elazığ Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünden derece ile mezun oldu. Ardından Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalında yüksek lisans yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda edebiyat dergilerinde deneme ve metin yazarlığı yaptı. Yine aynı dönemde, yerel televizyon kanalında program sunuculuğu yaparak mesleki kariyerine ilk adımını attı. 2016'da başladığı internet gazeteciliği serüveninde birçok haber portalında editör olarak yer aldı. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır. Diğer yandan İnsicam Dergisi'nde yazmaktadır.
YORUMLAR 10
  • Eren 1 yıl önce Şikayet Et
    Kral kızına evladım seni bir tuz zerresi kadar seviyorum evlat alınır gel zaman git zaman ülkelerinde tuz kıtlığı başgösterir yemeklerde tat yok lezzet yok ozaman babasının sevgisinin kıymetini önemini kavrıyor.Ölçüsünde tüketilirse beyaz altın aşırısı beyaz zehir olarak tanımlanmakta sağlık mazereti varsa dikkatedilmeli enteresan bir husus vücutta oranı düştümüde dert fazlasıda.
    Cevapla
  • bekir 1 yıl önce Şikayet Et
    kaya tuzunun zararı yok kullanılması gerekir. ancak her şeyin fazlası da ihtiyaçtan azı da zarardır.
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Tuz tüketmeyin derken şöyle yazın "Rafine Tuz Tüketmeyin". Yoksa tuz sağlık için çok faydalı, ben kendimde olan bir kaç rahatsızlığa işlenmemiş tuz ile şifa buldum Allah'ın izniyle. Bahsettiğim rahatsızlıklar için millet torba torba ilaç tüketiyor, doktor doktor geziyor.
    Cevapla
  • Gerçekler 1 yıl önce Şikayet Et
    Her şeyin fazlasıda azıda zarar. Böyle lüzumsuz ikazlar yapılırken başka daha tehlikeli zararlar gözden kaçıyor.Mesela medyanın ahlak dışı içi senaryosu suçla donatılmış dizileri filimleri herşeyi 85 milyona haykıran programları ve sonuç tuz tüketende tüketmeyende hedef...
    Cevapla
  • abdullah 1 yıl önce Şikayet Et
    tansiyonun en büyük düşmanı şekerdir. canan karatay boşuna 'şeker zehirdir' demiyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Prof. Dr. Okan Tüysüz'den büyük deprem uyarısı: Dört kent sıralandı!
Son ses PKK propaganda şarkısı açarak yolda ilerleyen kadına tepki