Uzmanı uyardı: “Basit şişlikleri ciddiye alın şah damarı tümörü olabilir!”

Boyun kitleleri, genellikle basit şişlikler olarak görülse de, fark edildiklerinde ciddi sağlık risklerini işaret edebilir. Kitlelerin altında yatan sorunlar arasında özellikle şah damarı tümörleri gibi hayati risk taşıyan durumlar bulunabilir.

Uzmanı uyardı: “Basit şişlikleri ciddiye alın şah damarı tümörü olabilir!”
Uzmanı uyardı: “Basit şişlikleri ciddiye alın şah damarı tümörü olabilir!”
GİRİŞ 28.12.2023 11:35 GÜNCELLEME 28.12.2023 11:35

KBB Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ozan Seymen Sezen, konuyla ilgili önemli uyarılarda bulundu. Boynumuzun ön ve yan tarafında oluşan basit şişlikler olarak adlandırdığımız kitleler ciddi sağlık problemleri oluşturabilir.

Çoğu zaman kendiliğinden geçse de nadir olarak kritik hastalık riski taşıyan bu kitleleri doktora göstermekte fayda var. Boyunda nohut büyüklüğünde şişlik neyin habercisi?

Kan gruplarına göre beslenme listeleri! Kan grubu özellikleri nelerdir?Kan gruplarına göre beslenme listeleri! Kan grubu özellikleri nelerdir?

Bilim insanlarından tehlike alarmı! Zombi geyik hastalığı yayılıyor!Bilim insanlarından tehlike alarmı! Zombi geyik hastalığı yayılıyor!

Uzmanlar uyarıda bulundu: Vücudumuzda üretilemediği için takviye alınması gerek!Uzmanlar uyarıda bulundu: Vücudumuzda üretilemediği için takviye alınması gerek!

BOYUNDAKİ SERT KİTLE NEDİR?

Kitlelerin oluşum süresi, genellikle enfeksiyonlara bağlıdır. Ancak bir aydan uzun süre boyunca var olan kitlelerin incelenmesi gereklidir. Özellikle 2-3 yıldan beri var olan kitlenin incelenmesi önemlidir, ancak genellikle iyi huylu karakterdedir.

AĞRISIZ KİTLELERE ÖZELLİKLE DİKKAT!

Ağrısız, sert, çevre dokulara yapışık ve hareket ettirilmesi zor kitlelere dikkat edilmelidir. Bu tür kitleler daha detaylı incelenmeyi gerektirebilir.

LENFOMA RİSKİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMALI!

Boynunda kitle bulunan kişilerin yaşları, tedavi sürecinde önem taşır. Özellikle 40 yaş üzerindeki hastalarda kötü huylu kitleler daha sık görülür. Lenfoma gibi hastalıkların düşünülmesi gereken durumlar arasında yer alır.

BOYUNDAKİ KİTLE NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Boynundaki kitleleri fark eden kişilerin endişelenmemeleri, ancak durumu ihmal etmemeleri önemlidir. KBB uzmanına başvurulduğunda, detaylı bir muayene yapılır ve gerekirse görüntüleme incelemeleri ve kan tahlilleri istenir. İnce iğne aspirasyon biyopsisi gibi yöntemlerle tanı konabilir.

ŞAH DAMARI TÜMÖRÜ

Şah damarı tümörleri, hormonal dengesizliklere neden olabilir ve zorlu bir ameliyat gerektirebilir. Bu tür tümörlerin nadir görülmesine rağmen, dikkatlice incelenmeleri ve cerrahi olarak çıkarılmaları önemlidir.

Ameliyat öncesinde yapılan anjiyografi ile kanama riski azaltılabilir. Unutulmamalıdır ki, şah damarı tümörleri nadir görülen durumlar arasında yer alsa da, ciddi sonuçlara neden olabilirler. Bu nedenle, erken teşhis ve uygun tedavi önemlidir.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Milli Muharip Uçak KAAN bir kez daha başardı
Bölgeden son dakika haberi geldi! İsrail boşaltmaya başladı...