Yatak odanızı zehirli ürünlerden arındırın

Farkında olmasak da yatak odamız kansere yol açabilen zararlı ürünlerle dolu.

Yatak odanızı zehirli ürünlerden arındırın
Yatak odanızı zehirli ürünlerden arındırın
GİRİŞ 30.04.2016 11:24 GÜNCELLEME 30.04.2016 11:24

Uygun fiyatlı ve dekoratif görünüme sahip olduğu için tercih ettiğimiz bazı ev eşyaları sağlığımızı tehdit ediyor. Özellikle yatak odamızdakiler! Temiz ve anti-toksik bir yatak odası yaratmak isterseniz, bunun biraz bütçenizi zorlayabileceğini bilmelisiniz, bu yüzden minik adımlarla başlamak en iyi çözüm. 

1. Yastık ve yastık kılıflarınızı organik olanlarla değiştirin.

Konu çarşaf, nevresim, yastık, yastık kılıfı, yatak ya da yatak başlığı olunca sağlığa zararlı maddelerle üretilmiş olanlardan uzak durmak gerekiyor fakat herkesin yaptığı önemli bir hata var: Genellikle insanlar pamuklu kumaşların sağlıklı olduğunu düşünüyor ama pamuk dünyada en çok tarım ilacı kullanılan ürün. Eğer ekonomik olarak imkanınız varsa tüm bu ürünlerin yüzde 100 organik olanlarını satın alın. 

2. Yatak odanızdaki ve gardırobunuzdaki tüm yapay ürünleri atın.

Naylon, polyester ve akrilik gibi tüm sentetik ürünler termoplastikten yapılıyor. Yani bu ürünler ne zaman ısıyla temas etseler plastik molekülleri yayıyorlar ve bu maddelerden yapılmış bir kıyafeti giydiğinizde de cilt yoluyla zararlı molekülleri absorbe ediyorsunuz. Odanızda bu materyallerden yapılmış ürünler varsa atın.

3. Gardırobunuzdaki tüm yapay giysileri atın.

Sentetik kumaşlar kömür, yağ ve doğal gaz içeren bir sıvı maddeden üretiliyor. Bu kumaşları daha dayanıklı hale getirmek için Perfluorokimyasal adı verilen içinde teflon da bulunan bir madde ekleniyor. Bu şekilde kumaşlar daha az kırışıyor ve leke tutmuyor. Fakat bu ürünler insan sağlığı açısından oldukça zararlı. Bu materyalleri içeren kıyafetlerinizi doğal ve organik maddelerden üretilmiş kıyafetlerle değiştirin. 

4. Yapay mobilyalarınızı atın.

Örneğin, yatak odanızda yapay deriden imal edilmiş herhangi bir sandalye varsa bunu atın. Böyle ürünlerin hem yatak odanızda hem de evinizin herhangi bir yerinde olması oldukça tehlikeli. Yapay deri ürünlerde PVC adı verilen madde kullanılıyor. PVC genel olarak plastikler arasında en tehlikelilerinden biri olarak biliniyor. Aynı şekilde suya dayanıklı yastık ve diğer mobilyalar da oldukça tehlikeli. Suya dayanıklı ürünler zehirli bir maddeyle spreyleniyor. Bu tür ürünleri ve mobilyaları da organik olanlarla değiştirin. 

5. Sıkıştırılmış ağaçtan üretilmiş eşyaları atın.

Melamin içeren ya da MDF adı verilen, sıkıştırılmış ağaç talaşından elde edilmiş mobilyaları kullanmayın. Ağaç talaşlarının preslenmesi ve yapışması için birçok kimyasal kullanılıyor, özellikle bunların arasında bulunan formaldehit isimli kimyasal astım ve başka ciğer hastalıklarına yol açıyor. Bunların yerine katı ve gerçek ahşaptan imal edilmiş ürünleri tercih edin. İkinci el eşya satan dükkanlarda eski ama daha kaliteli ürünler bulmak mümkün.
 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi