Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan işçi ve işverene çağrı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uluslararası 8. İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı'nda önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan işçi ve işverene çağrı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan işçi ve işverene çağrı
GİRİŞ 08.05.2016 15:34 GÜNCELLEME 08.05.2016 17:09
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin 13 yılda çok önemli reformları hayata geçirdiğinin altını çizen Erdoğan, yapılan reformların değerli olduğunu ancak yeterli olmadığını bunun için de  işçi ve işverenin ortak hareket etmesi gerektiğini söyledi. Güvenli ve huzurlu bir çalışma ortamı için insan kavramının önemini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Kar marjlarını artırmak için insan hayatını tehlikeye atarak kazanılan para bizim için haramdır. Üretim sürecinde makine ile insanı eş değer gören anlayışı kesinlikle kabul etmiyorum.Biz insana makine gibi bakamayız. " dedi.

İşte o konuşmadan satır başları

Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanımızı, ekibini, akademisyenlerimizi ve öğrencilerimizi bir araya getiren bu programı düzenledikleri için tebrik ediyorum. Tüm katılımcılara şimdiden tebrik ediyorum. İş kazalarında hayatını kaybeden tüm işçilerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Tüm kadınların anneler gününü tebrik ediyorum. Bu güzel günün tüm kadınlar için hayırlara temenni olmasını diliyorum.

"BİZİM İÇİN HER AN ANNELER GÜNÜ"

Az önce İbrahim kardeşimizin okuduğu şiir özellikle annesi olmayanları çok başka bir yere taşıdı. Biz anneleri ayaklarının altı öpülesi olarak bildik ve öyle yaşadık.Anne faklı bir varlıktır. Bizler onların eseriyiz. Onlar bizler için çok çileler çekti, ne kadar çile çektiklerini kendi kızlarımda da görüyorum. Bizim için her an, her gün anneler günüdür. Annelerin ellerinden öpüyorum.

"HER GÜN 6 BİN İŞÇİ ÖLÜYOR"

Şüphesiz sağlıklı ve değerli bir ortamda çalışma hakkı insanın en temel haklarından biridir. İLO rakamlarına göre dünyada 1.2 milyarı kadın olmak üzere 3 milyar civarında iş gücü bulunuyor. Her 15 saniyede bin, her gün 6 bin işçi iş kazaları ya da meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor. Her yıl 360 bin kişi iş kazası, 2 milyon meslek hastalıkları nedeniyle aramızdan ayrılıyor. Her yıl 160 milyon işçinin meslek hastalıklarına yakalandığına şahit oluyoruz. Ben burada meselenin teknoloji veya imkan eksikliği olduğunu düşünmüyorum. Bunların tek sebebi insana yönelik çarpık bakış açısıdır. Kar marjlarını artırmak için insan hayatını tehlikeye atarak kazanılan para bizim için haramdır.Üretim sürecinde makine ile insanı eş değer gören anlayışı kesinlikle kabul etmiyorum.Biz insana makine gibi bakamayız. 

"İŞÇİ ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ YERİNE GETİRMELİ"

İş kazalarının azaltılması için öncelikle bu konuda kendimizi düzeltmeli ve insanı merkeze alan bir anlayışı yürürlüğe sokmalıyız. İşçilerimizin de bu konuda dikkatli olması gerekir. Günlük hayatımızda şu manzaralarla çok karşılaşıyoruz. Hükumet önlemi almış, kuralı koymuş ama işçimiz bana bir  şey olmaz diye bu kurallara uymuyor. Hava sıcak diye bareti takmıyor, acelem var diye güvenlik kıyafetini giymiyor. İşçilerimizin son derece dikkatli olması verilen imkanları kullanması, eksiklik olduğunda da işvereni uyarması gerekir.

"BUNLARIN 1 MAYIS'LA NE ALAKASI VAR"

Ülkemizde yaşanan elim kazaları dahi istismar etmekten çekinmeyen bir kesimle karşılaşıyoruz. Emekçi kardeşlerimizin fedakarlıklarının gününü, terör propagandası yapmak için fırsat olarak görmek isteyenler var. 1 Mayıs'ta emekçilerimizi kendilerine kalkan olarak kullandılar. Terör örgütü flamaları ile yola dökülmenin işçi bayramı ile ne ilgisi olabilir. Bu ilk önce emekçi kardeşlerimize yapılan bir haksızlıktır. 

"BURADAN İŞVERENLERE SESLENİYORUM"

Son 13 yılda Türkiye işçi hakları konusunda çok ciddi reformlara imza attık.. İnsanla barışık bir büyümeyi kendimize rehber ettik. Ekonomimizi büyütürken milli gelirin eşit şekilde dağıtılmasına özen gösterdik. İşçilerimizin hakkını kısmadık.Hak ve adaleti gözetmeyen hiç bir ideoloji fayda sağlayamaz. En düşük memur maaşı 392 lirayken bugün en düşük memur maaşı 2 bin 395 liraya ulaştı. Bunlar idealdir demiyorum, sadece bir kıyaslama yapıyorum. Bundan önceki dönemlere baktığım zaman artan değil sürekli enflasyonun bitirdiği maaşlar varken, şimdi devamlı enflasyonun üzerinde maaşın olduğunu görüyorum. Buradan iş verenlerimizi sesleniyorum: İşçinin alın terinden sömürerek kazanç elde etme anlayışından vazgeçin. İşçinin alın terinin hakkını vermek sizi daha kazançlı kılacaktır. 

"YAPILANLAR DEĞERLİ AMA YETERLİ DEĞİL"

Artan iş gücüne rağmen istihdam artışı devam ediyor. 2002 yılında sadece 125 bin kişiyi istihdam eden İŞKUR bu sene 8920 bin kişiye iş buldu. Tüm vatandaşlarımızı genel sağlık sigortasından faydalanır hale getirdik. Şüphesiz bu yapılanlar önemlidir, değerlidir ama yeterli değildir. Biz sürekli kendimizi yenilemeye devam edeceğiz. Sağlıklı ve güvenli iş yerlerinin oluşması ve iş kazalarının önlenmesi için hepimize düşen görevler var. 8. İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansının bu bağlamda çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bütün katılımcılara teşekkür ediyorum.

YORUMLAR 26
  • aktif 7 yıl önce Şikayet Et
    12 senedir bddk denen yerde taşeron olarak çalışıyoruz şimdi yeni yerine taşınıyor fakat bizlere kapıyı gösteriyorlar sen daha kendi kamu için çalışan işçine sahip çıkamıyorsun ki kaldıki dışarıdaki adama laf söylüyorsun .
    Cevapla
  • Asena 7 yıl önce Şikayet Et
    Burada Anneler günü bahis konusu olunca Ben de bir ANNEYİM Ancak; Batı düzenbazının Anneler, Babalar, Sevgililer, ıvır zıvır günlerini ASLA Kutlamayalım. Haramdır, Günahtır, Onlara benzemedir. Bizim için HERGÜN Anneler, Babalar, Sevgililer günüdür. Biz onlar gibi it kopuk bağları zayıf değiliz. Biz İSLAM terbiyesindeyiz.
    Cevapla
  • hakka hak 7 yıl önce Şikayet Et
    Yasalarla işçiyi perişan et sonrada İşçi dostu görün hani Taşerona kadro nerde kiralik işçiyi neden çıkardın 4b 4c kimin mirası biraz halka hizmet et yollarla değil insanca bir yaşamla halkına hizmet et
    Cevapla
  • ahmet 7 yıl önce Şikayet Et
    gelir adaletsizliği her geçen gün artıyor üreten insanlar bu ülkede ne zaman hakkini alacak bunu düzenleyecek bir kurum yokmu?
    Cevapla
  • ahmet 7 yıl önce Şikayet Et
    çalışma bakanı ülkede olan biteni seyirci gibi izliyor maalesef
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Arda Güler gol sevincinin anlamını açıkladı! İslam alemini gururlandıran mesaj
Taceddin Kutay ve küçük kızına Kadıköy'de saldırı! 28 Şubat yeniden hortladı