Cumhurbaşkanı Erdoğan neden sık sık Afrika'ya gidiyor?

Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 Yazarı Mehmet Acet bugünkü yazısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrika ziyaretinin önemini kaleme aldı. "Erdoğan neden sık sık Afrika'ya gidiyor?" diye soran Acet dikkat çeken ifadeler kullandı.

GİRİŞ 20.10.2021 10:05 GÜNCELLEME 20.10.2021 10:05
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 Yazarı Mehmet Acet, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Afrika ziyaretlerinin kritik önemlerini yazdı. Acet'in bugünkü yazısı şöyle:

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dünyanın geri kalan ülkelerinin liderleri arasında Afrika’ya en fazla önem veren isim olarak öne çıkıyor.

Pazar günü çıktığı Angola, Togo ve Nijerya gezileri bittiğinde Afrika’da bulunan 30 ülkenin tamamına gitmiş olacak.

Tabi bu ülkelerin birçoğunu da birden fazla kere ziyaret ettiğini hatırlatalım.

Bu son gezinin öncesinde de tanık olduğumuz gibi, Afrika gezilerini lüzumsuz yere masraf yapmak olarak gören bir anlayış da var ülkemizde.

Afrika’yı yamyamların yaşadığı, timsah yiyen insanların bulunduğu bir coğrafya olarak tasavvur edenler için söylenebilecek bir şey yok.

Onların algılarını biraz daha zorlasanız, Afrika’ya gittiğinde Erdoğan’ın uçağının normal bir piste değil de, çöl ortasındaki kumların üzerine, ya da aslanların şaşkın bakışları arasında doğal bir safari parkına indiğini düşünüyor bile olabilirler.

Ama işin gerçeği tabi ki çok farklı.

Bazı rakamlar verelim:

Türkiye’nin Afrika’ya olan ilgisi sayesinde karşılıklı ticaret hacmi 20 yıl içerisinde 4 milyar dolardan 25 milyar dolara kadar yükseldi.

Bu süre zarfında Türkiye’nin Afrika’daki büyükelçilik sayısı 9’dan 43’e, Türk Hava Yolları’nın Afrika destinasyonu 60’a çıktı.

TÜRKİYE’NİN SAVUNMA SANAYİİNE AFRİKA İLGİSİ

Ağustos ayında İstanbul’da yapılan İDEF 2021 Savunma Fuarı’na en büyük ilgi Afrika ülkelerinden gelmişti.

O günlerde fuar alanında konuştuğumuz üst düzey bir Türk yetkili, “Bir görseniz nasıl da mutlu oluyorlar Türkiye’nin bu alandaki başarısını gördükçe” ifadesini kullanmıştı.

Fuar programı sırasında ikili görüşmelerin çoğu Afrika ülkelerinden gelen devlet/hükümet başkanları, ya da bakanlar ile yapılmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: İHA ve SİHA'nın ardından şimdi de...Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: İHA ve SİHA'nın ardından şimdi de...

Yukarıda aktardığım ifadeler de o görüşmelerden yansıyan ifadelerdi.

Yenilerde bir başka bilgi daha aldım.

Türkiye’ye gelen Afrika ülkelerinin liderleri, Ankara’daki Savunma Sanayii Başkanlığı’nı da ziyaret programlarına eklemişler.

Bu yakın ilginin sonucunu önümüzdeki süreç içerisinde, SİHA’lar başta olmak üzere pek çok savunma sanayii ürününün ihracı olarak görebileceğiz.

Ama ben Erdoğan’ın Afrika ilgisinin öznesinde sadece bu türden ticari konuların olduğunu düşünmüyorum.

ERDOĞAN’IN KURULU DÜZENE OLAN İTİRAZLARI AFRİKA’DA DESTEK BULUYOR

Bana kalırsa cumhurbaşkanı, insani ve siyasi duruşuna en fazla cevap aldığı coğrafyalardan biri olduğu için Afrika ile yakından ilgileniyor, bu seyahatleri yapıyor.

Erdoğan’ın önceki gün Angola Parlamentosu’nda yaptığı konuşmadan bir alıntı yapalım:

"Türkiye olarak, Afrika kıtasına yönelik Batı merkezli oryantalist yaklaşımları reddediyoruz. Afrika kıtasındaki halkları, ayrım yapmadan bağrımıza basıyoruz.”

Öncesinde Angola Devlet Başkanı ile basının karşısına çıktığında da şöyle bir açıklama yaptı Erdoğan:

"Adil bir dünya için de el ele vermemiz lazım. Korkmamak gerekiyor. Korktukça bu zulüm Afrika'yı kuşatacaktır. Ayağa kalkmak gerekiyor, haklarımıza sahip çıkmamız gerekiyor."

Afrika gezisi sırasında Angola ve Togo caddelerinden Erdoğan’ın “Daha adil bir dünya mümkün” adını taşıyan kitabının afişlerini gösteren fotoğraflar yansıdı.

Kitabın başında Erdoğan, 5 ülkenin oyuncağı haline gelen Birleşmiş Milletler’in ciddi bir reforma tabi tutulmasını öneriyor.

Afrika gezisinde de bu bahse önemli bir yer ayırmış olması, kurulu düzene itiraz anlamında bu sesin Afrika’da karşılık bulduğu anlamına geliyor.

Bazı Avrupa ülkelerinin, özellikle de uyguladığı sömürü ve asimilasyon politikalarıyla Afrika’nın üzerinden buldozer gibi geçen Fransa’nın Türkiye’nin Afrika yöneliminden duyduğu rahatsızlık çok aleni hale gelmiş durumda.

Afrika’yı yakından izleyen uzmanlar, bu ülkelerin çoğunda, bu sömürge tarihine dair ciddi bir farkındalığın oluşmaya başladığını dile getiriyorlar.

Fransa’nın Türkiye’nin Afrika ilgisinden duyduğu rahatsızlığın bir ayağında da, bu ‘bilinçlenmeye’ yaptığımız katkı olabilir mi?

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 28
  • Nazif İlyas 2 yıl önce Şikayet Et
    Erdoğan güzel hamle yapıyor bence.makronun küstah çıkışları ve Afrika'yi sömürmesine karşı oraları ziyaret edip gerekli mesajı zaten vermiş oldu.anlamak isteyen anlar sadece.bazi kesimler kafasını yormasin anlayamazlar.idrak edemezler
    Cevapla
  • Ahmed 2 yıl önce Şikayet Et
    Reis bravo. Doğru yolda reis. İşte tam da korktukları şey; ittihatı islamiye. Harika .... tek kelime ile harika. İnanın bu adam dünyadaki dengeleri alt üst etti. Yıllardır ülkemize saldırıyorlar. Sırf bu adamı indirip,yerine bir kukla getirelim diye. Dikkatli bakarsanız artık içimizdeki hainler bile dışarıya çıktı. Hayır pardon,çıkmak zorunda kaldı. Ama Allah onları alim bırakacak. Dik dur Reis eğilme....
    Cevapla
  • 2023 Seçimleri 2 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar 2023 seçimleri çok önemli. Tehlike çok büyük. Seçim zamanı gelmeden içeride kaos çıkarmak isteyenler var çünkü Doğu Akdeniz'de, Suriye'de, Kuzey Irak'ta, Libya'da, Somali'de, Katar'da, Balkanlar'da ve Kafkasya'da hakimiyet kuran bir Türkiye var, Türkiye özellikle 2016 yılından beri Siyonist-Vatikan ittifakının planlarına büyük darbeler vurdu, vurmaya devam ediyor, işte Türk devletine yapılan iç ve dış operasyonların özeti bu. Herkes Sabır Meşhurun "10 Aralık Hareketi" adlı videosunu izleyip etrafına yaysın, o videoda her şeyin özeti var. Kuru slogan atmakla olmuyor arkadaşlar icraat lazım, tek yapmamız gereken 2-3 tıklama, ortamı Bizans artıklarına bırakmayalım.
    Cevapla
  • Erol Karakaya 2 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar Suriye’de dedeağçda İran ve Akdeniz’de Türkiye’ye karşı yapılan hamlelerin Türkiye’de konu olmaması tartışılmamalı içler acısı
    Cevapla
  • sertas 2 yıl önce Şikayet Et
    paraları oraya saklamıs bence :) saymaya gitti
    Cevapla
  • HOCAAA 2 yıl önce Şikayet Et
    Espiri mi yaptın?
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Sen öyle düşünmeye devam et kardeşim 2023 e gelince bu düşüncelerin de değişecek
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Çaldıkları motor başka hırsızlar tarafından çalındı!
Türk SİHA'lar başrolde: Türkiye, Afrika ülkelerinin devlet gücünü artırıyor!