TBMM'de Semra Güzel hamlesi! Vekilliği düşecek

PKK’lı terörist Volkan Bora ile fotoğrafları ortaya çıkan ve dokunulmazlığı kaldırılarak hakkında yakalama kararı çıkarılan HDP’li Semra Güzel’in milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik süreç başlatıldı.

GİRİŞ 01.06.2022 06:55 GÜNCELLEME 01.06.2022 09:42
Bu Habere 134 Yorum Yapılmış

Edinilen bilgiye göre Meclis, bu sene gündemindeki önemli yasa tekliflerini görüştükten sonra Kurban Bayramı öncesi 7 Temmuz'da son birleşimini yaparak kapanacak.

Bu hafta Meclis'te görüşülecek Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birlikleri'nin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifinin ardından Avukatlık Yasası, Müsilaj Yasası, Dezenformasyon Yasası, İstanbul Finans Merkezi ve 6. Yargı Paketi tekliflerinin Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesi bekleniyor.

KRİTİK HAMLE

Meclis kapanmadan hemen önce Cumhur İttifakı'nın aldığı kritik bir karar ise bugünkü birleşimde ilk kez uygulandı. 27. Dönem'de Genel Kurul birleşimlerinin, yoklama yerine "müşahede" ile açılması defacto bir uygulama olarak öne çıkmıştı. Alınan yeni kararla 7 Temmuz'a kadar tüm birleşimlerin "yoklama" ile açılması kararlaştırıldı.

Meclis İçtüzüğü'ne göre bir milletvekili Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içinde beş birleşime katılmazsa üyeliği düşüyor. 7 Temmuz'a kadar Meclis Genel Kurulu 18 birleşim yapacak. Bu durumda önümüzdeki 18 birleşimin 5'ine mazeretsiz katılmayan milletvekilinin vekilliği düşürülecek.

"SEMRA GÜZEL" ADIMI

Karar, PKK'lı bir teröristle fotoğrafları ortaya çıkan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in milletvekilliğinin bu dönem içinde Meclis İçtüzüğü'nün ilgili hükmü uyarınca düşürülmesi ve Meclis çalışmalarına katılma konusunda "isteksiz" davranan milletvekillerine uyarı niteliğinde bir hamle olduğu şeklinde yorumlandı.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

İçtüzüğe göre bir milletvekili Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içinde toplam beş birleşim günü katılmazsa devamsızlığı Başkanlık Divanınca tespit ediliyor ve Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon'a gönderiliyor. Karma Komisyon, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasındaki hükümlere göre durumu inceliyor ve bir raporu hazırlıyor. Bu raporu görüşen Genel Kurul devamsızlık sebebiyle milletvekilliğinin düşmesi gerektiğine üye tamsayısının salt çoğunluğu ile karar verirse, milletvekilinin üyeliği düşüyor. Üyeliğinin düşmesi istenen milletvekili isterse Karma Komisyon'da ve Genel Kurul'da kendisini savunabiliyor veya bir üyeye savundurtabiliyor. Oylama, Karma Komisyon raporu üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasından itibaren 24 saat geçmeden yapılamıyor.

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 134
  • Diyarbekri 1 yıl önce Şikayet Et
    Yuh artık. Daha düşmedi mi? Hantal bir süreç var. İnşallah maaşınıda almıyordur.
    Cevapla
  • duran 1 yıl önce Şikayet Et
    düşmedi mi daha besleyin biraz daha bakalım
    Cevapla
  • mert 1 yıl önce Şikayet Et
    vah vah vah vah halimize izinsiz simit satan garibanimin el arabasini acilen KIRARLAR ,para cezasi verirler üstelik birde dayak atarlar amma TBMM icnde tescillenmis bir terörüste elliyemiyorlar halen devleten maas aliyor yaziklar olsun yaziklar
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu süreç ne süreci ne kadar yavaş işliyor.
    Cevapla
  • Ahoh 1 yıl önce Şikayet Et
    Tereristen millet vekili olan bir ülke (mecliste terörist olunca)nasıl terörle mücadele etsin önce bunları bi bitirin dışardaki kolay gordunmu indirsin ama bunları hergun mecliste gidiyon bizim paramızla semirtiyon mücadeleye takas oluyorlar btererislere bilgi haber veriyorlar içeriyi terorediyorlar mali destek sağlıyorlar belediyelerin kaynağını teröre aktarıp kamuya kadar girip devletin kaynaklarını teröre aktarıyorlar eyvah ki ne eyvah ondan sonra soylu bakanımız cirpinsin terori bitirmek için Hulusi paşam uğraşsın yedi duvelle terörle bu mu dur bunlara birgece neden yapılmıyor bunlardanmi korkuluyor kimki bunlar (evliyami)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sahipsiz köpekten kaçarken düşen genç kızın ayağı kırıldı
Sürpriz gelişme: Hamas silah bırakma şartını açıkladı