Dışişleri'nden Suriye açıklaması: Rejim ayak sürüdüğü için süreç ilerlemiyor

Suriye'de provokatör bir grubun Türk bayrağını yakması tepki çekti. Dışişleri Bakanlığı, Esad rejiminin ayak sürüdüğünü kaydetti. Suriyeli muhalif gruplar da provokasyona tepki gösterdi.

GİRİŞ 12.08.2022 17:04 GÜNCELLEME 12.08.2022 17:09
Bu Habere 172 Yorum Yapılmış
  • Suriye'de Azez ve Cerablus bölgelerinde provokasyona imza atıldı. Bir grup gösterici Türk bayrağını yaktı. 
  • Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Esad rejiminin bu zamana kadar olan tavrına tepki gösterdi, "Ayak sürüyor" dedi. 
  • Gaziantep Valisi Gül, protesto eden gruba TSK tarafından herhangi bir müdahale olmadığını açıkladı.
  • Suriye içinden de provokasyonlara tepki gösterildi, siyasi muhaliflerin çatı kuruluşları ve birçok yerel askeri yetkili olayları lanetledi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Suriye'de Esad rejimiyle muhaliflerin anlaştırılması gerektiğini söylemişti. Çavuşoğlu'nun açıklamalarını bahane eden provokatör bir grup Türk bayrağını yaktı. Çıkan olaylar sonrasında hem Suriye'den hem de Türkiye'den açıklamalar yapıldı.

"ESAD REJİMİ AYAK SÜRÜYOR"

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Türkiye'nin Suriye ihtilafına yaklaşımına ilişkin basında yer alan haberler hakkında açıklama yaptı. Bilgiç, "Türkiye (Suriye'de) muhalefete ve Müzakere Heyetine tam destek vermiştir. Rejimin ayak sürümesi nedeniyle süreç ilerlememektedir" dedi.

Bilgiç'in açıklaması şöyle:

"Türkiye, Suriye ihtilafının başından beri bu ülkedeki krize halkın meşru beklentileri doğrultusunda çözüm bulunması için en çok çaba harcayan ülke olmuştur.

Çavuşoğlu'ndan son dakika Suriye açıklaması: Anlaştırmamız lazım!Çavuşoğlu'ndan Suriye açıklaması: Esad rejimiyle muhalifleri anlaştırmamız lazım

Suriye'de Türk bayrağını yaktılar! SMO: Bunun hesabını soracağızSuriye'de Türk bayrağını yaktılar! SMO: Bunun hesabını soracağız

Bu çerçevede, Türkiye sahada ateşkesin muhafaza edilmesinde ve Astana ve Cenevre süreçleri vasıtasıyla Anayasa Komitesi’nin kurulmasında öncü rol oynamış, muhalefete ve Müzakere Heyetine siyasi süreçte tam destek vermiştir. Halihazırda, rejimin ayak sürümesi nedeniyle bu süreç ilerlememektedir. Sayın Bakanımızın dün ifade ettiği hususlar da buna işaret etmektedir.

Milyonlarca Suriyeliye geçici koruma sağlayan Türkiye, mültecilerin gönüllü ve güvenli geri dönüşleri için uygun şartların hazırlanması ve ihtilafa BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararında ortaya konulan yol haritası uyarınca çözüm bulunması yönündeki çabalara aktif katkısını sürdürmektedir.

Türkiye, uluslararası toplumun tüm paydaşlarıyla işbirliği içinde bu ihtilafa Suriye halkının beklentileri doğrultusunda kalıcı bir çözüm bulunmasına yönelik çabalara güçlü katkı sağlamaya devam edecektir.

Suriye halkıyla dayanışmamız sürecektir."

GAZİANTEP VALİSİ: TSK'NIN MÜDAHALESİ OLMADI

Gaziantep Valisi Davut Gül, Cerablus'ta yaşanan olaylarla ilgili açıklama yaptı. Protesto gösterilerine TSK tarafından herhangi bir müdahale olmadığını kaydeden Gül, şu ifadeleri kullandı: 

"Cerablus'ta 200 kişinin katıldığı protesto gösterilerine Türk Silahlı Kuvvetlerinin herhangi bir müdahalesi olmamıştır. Suriye Milli Ordusu karargahına yaklaşıldığı için kendi unsurları tarafından havaya ateş edilerek gösteri sonlandırılmıştır."

PROVOKASYONLARA KARŞI SURİYELİ MUHALİFLERDEN KINAMA MESAJLARI 

Suriye’nin Azez bölgelerinde provokatör bir grubun Türk bayrağına yönelik çirkin saldırısı; Özgür Suriye Ordusu'nun yaptığı resmi açıklamanın yanı sıra Suriye Geçici Hükümeti Savunma Bakanlığı, SMDK gibi Suriyeli siyasi muhaliflerin çatı kuruluşları ve birçok yerel askeri yetkili tarafından lanetlendi. 

İLK AÇIKLAMA ÖSO’DAN

Suriye’de gerçekleştirilmek istenen provokasyonlara karşı bölgeden ilk açıklama Suriye Milli Ordusu tarafından yapıldı. "Türkiye Cumhuriyeti bayrağı, Suriye devriminin bayrağı gibi, gururun simgesi, zaferin unvanı, büyük bir halkın amblemidir ve yeri kahramanların başlarının ve şehitlerin bedenlerinin üzerindedir. Haddi aşanlardan hesap sorulacak" açıklaması yapıldı. 

Suriye Geçici Savunma Bakanlığı, “Türk bayrağına saygı gösterilmesini isterken “Türk bayrağı, toprağımız üzerinde kanı dökülen Türk halkı ve ordusu için bir kutsal bir semboldür. Bu nedenle devrimin değerlerini temsil etmeyen bazı önyargılı ve cahil insanların saldırdığı bu kutsal sembole ve mahremiyete saygı göstermeliyiz. Bazı kesimler, Suriye ve Türk halkları arasındaki kardeşlik ve kan bağını düşmanların çıkarları uğruna istikrarsızlaştırmayı hedeflemektedir” açıklamada bulundu.  

SURİYE’DEN TÜRKİYE’YE DESTEK MESAJLARI

Diğer yandan Suriyeli siyasi muhaliflerin çatı örgütü SMDK’ ve diğer yerel komutanlardan da provokasyona karşı kınama mesajları geldi. Bölgeden birçok yetkili, muhalif ve komutan Türkiye’ye sosyal medya üzerinden destek verdi. 

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu da konuyla ilgili yaptığı açıklamada yapılan eylemleri kabul etmediklerini ifade etti. “Protestolar esnasında meydana gelen bazı ihlalleri ve teröre karşı mücadelede kanları kanlarımıza karışmış, yaklaşık 4 milyon Suriyeli koruyan kardeş bir ülkenin bayrağının yakılmasını kesinlikle tasvip etmediğimizi ve bu tasarrufları reddettiğimizi ifade etmek istiyoruz” denildi.

Suriye Milli Ordusu, 2. Kolordu Hamza Özel Kuvvetler Genel Komutanı Seyf Ebubekir, “Türk bayrağı mukaddestir. Ona el uzatan kişiler cezalandırılacaktır. Türk kardeşlerimizle kardeşlik zamanla değil, ortak fedakarlıklarla ölçülür, şehitlerimizin kanına bulanmış devrimimizin bayrağı altında, bayrakları şehitlerimizin kanına bulanmış, omuz omuza savaştık. Bizim ülkemiz” dedi. 

Sultan Süleyman Şah Tümeni Başkomutanı Abu Amsha da “Türk bayrağı, sadece Türk kardeşler için değil, İslam alemindeki tüm Müslümanlar için kutsal bir bayraktır. Kırmızı renk Malazgirt Savaşı'ndan Çanakkale'ye, Barış Pınarı'na, Zeytin Dalı'na, Fırat Kalkanı'na kadar yüz binlerce Arap, Türk ve Kürt şehidinin kanının rengidir” ifadelerini kullandı. 

Suriyeli Siyasetçi Astana Konferansı sözcüsü Yaser Abdulrahim de “Halkların bayrağı, toprağa ait olmayı temsil eden semboldür. Onurlu devrimci halkımıza da devrimci hareketlerinde Türk devletinin kutsal bayrağına saygı duymaya davet ediyoruz” açıklamasında bulundu.

KAYNAK: HABER7
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 172
  • ali 1 yıl önce Şikayet Et
    bu suriyelileri içimize sokmayın iş işten geçmeden gönderin gitsinler bunlar yıllar sonra sayıca dahada çoğalacaklar herbir ailenin en az üç çocuğu var kültür ve yaşam tarzları bize uymuyor yere düşen bir çöpü bile almıyorlar,dahada çoğalıp yaş ortalamaları yükselince ana dilde eğitim,vatandaşlık,iş,toprak isteyecekler vermeyince ayaklanacaklar yada ülkemiz üzerinde kötü emelleri olan ülkeler bunları kışkırtacak bu suriye meselesi yumuşak karnımız olacak bu suriye meselesi milli bir meseledir bir kişinin ağzına bakarak karar verilemez bunları göndermek için referandum yapın mecliste tüm partilerin katılımı ile bir çözüm yolu bulun ülkemizde mülteci istemiyoruz
    Cevapla
  • Musa 1 yıl önce Şikayet Et
    İçerden ve dışardan düğmeye basılmış, önce kpss, sonra bu olay seçime kadar saldırılar sürecek bunları kullanan hainler ve bunlara inanan aptallar da olacaktır
    Cevapla
  • ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Keşke tezkerede Mehmet Şandır'ın Korutürk'ün konuşmaları dinlenseydi. Ne düğmesi ne aptalı
    Cevapla
  • ..... 1 yıl önce Şikayet Et
    Tarih tekerrürden ibarettir. Bunun nedeni ders almamaktır. Sırtımızdan vuran hainleri hâlâ kardeş diye kucaklarsak bu tekerrür kendini yineler. haydi ülkenize deme vakti çoktan geldi de geçiyor bile.
    Cevapla
  • Hüseyin 1 yıl önce Şikayet Et
    İstesen de istemesen de onlar bizim kardeşimiz ama ülkelerine dönmelerini biz de isteriz kardeşimiz olmayan sensin
    Cevapla
  • Bir bilen 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu adamlar kaç yıldır bizimle birlikte yaşıyorlar. Esat rejimini pkk/pyd olarak görüyorlar. Şimdi siz bu adamları barıştıralım derseniz bunların eli silah tutanlarının pkk/pyd ile iş birliğine gitme ihtimalini de unutmayacaksınız. Ya bunları geldikleri yere gönderin ya da Avrupa ya transit gönderin. Biz ülke olarak manevi değerlere büyük önem veren bir milletiz. Bugün bayrak yakan yarın molotof atmaya başlarsa ülkede iç savaş çıkar
    Cevapla
  • osman 1 yıl önce Şikayet Et
    Gaziantep'te Suriyeli kardeşlerimiz Türkiye'nin Esad ile görüşmesini protesto etmek için yürüyüşe geçmiş. Türkiye'de, rahat koltuklarında oturarak ve ellerinde çekirdek önlerinde çay ile televizyon karşısında oturdukları yerden Esad rejimini devireceklermiş. Bu protestolu provokasyonu yapan Suriyeli kardeşlerimiz Türkiye'yi karıştırmaktan başka hiçbir gaye gütmüyor diye düşünüyorum. Bence o yürüyüşe katılan herkesi Suriye'ye göndermek gerekir ki Suriyelilere karşı hiçbir şey yapamayız diyen can kardeşlerimize de güzel bir cevap olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
“AK Parti’ye ders vermek” iyi bir fikir miydi?
IMF'den küresel ekonomi açıklaması: Endişelenecek çok şey var