Diplomatik kaynaklar: Libya ile Mısır, deniz yan sınırını müzakere etmeli

Diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin, Libya ile Mısır'ın ülke sınırlarının uluslararası hukuka uygun olarak tespiti için Kahire ve Trablus'un bir an evvel diyalog ve müzakere başlatmasını teşvik ettiğini belirtti.

GİRİŞ 18.12.2022 11:01 GÜNCELLEME 18.12.2022 12:23
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Diplomatik kaynaklar, Mısır’ın 11 Aralık 2022'de 9 coğrafi koordinatla tek taraflı olarak belirlediği Libya’yla deniz yan sınırının Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki kıta sahanlığına girmediğini ifade etti. 

Mısır, Akdeniz'de büyük bir doğal gaz rezervi bulduMısır, Akdeniz'de büyük bir doğal gaz rezervi buldu

Kaynaklar, söz konusu deniz yan sınırının hangi sınırlandırma metoduyla belirlendiğinin, özel/ilgili coğrafi koşulların dikkate alınıp alınmadığının ve hakkaniyet ilkesine tümüyle riayet edilip edilmediğinin belli olmadığını vurguladı.

Söz konusu deniz yan sınırı çizgisinin iki ülke ana karaları arasındaki ortay hattın batısında çizildiği için Libya’nın kıta sahanlığı haklarını ihlal ettiğini dile getiren kaynaklar, Libya tarafının Mısır’ın yayımladığı bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile haklarının ihlal edildiği yönünde 16 Aralık 2022'te bir açıklamada bulunduğunu anımsattı.

Kaynaklar, açıklamaya konu olan sınır çizgisinin Libya ile Mısır arasında ikili bir müzakere neticesinde belirlenmediğine vurgu yaparak "Türkiye’nin iki ülkenin sınırlarının uluslararası hukuka uygun olarak tespiti için Libya ve Mısır’ın bir an evvel diyalog ve müzakere başlatmasını ve bu bağlamda karşılıklı mutabakat temelinde Birleşmiş Milletler Şartı’nın 33. maddesinde kayıtlı, Uluslararası Adalet Divanı dahil, barışçı yöntemlere başvurulmasını teşvik ettiklerini dile getirmiştir." ifadelerini kullandı.

Libya'dan Mısır'ın 'deniz sınırı' kararına retLibya'dan Mısır'ın "deniz sınırı" kararına ret

KAYNAK: AA
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 37
  • ertuğrul baloğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    mısır yunanistanla deniz komşusu olmayı ne kadar da çok istiyor. güya denizaltında enerji engelini ortadan kaldırmak istiyorlar. artık çok geç. tüm enerjiler Türkiye üzerinden geçecek. yani kazan kazan. yoksa enerji ellerinde kalır ki, bu boşluğu da türkmenistandan, azerbeycandan, rusyadan, musul ve kerkükten temin edilir.
    Cevapla
  • Cengiz 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah yardımcımız olsun
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    bu firavun yapili sisiyi indirecek .misirda hic bir musluman general yokmu hepsi öldumu
    Cevapla
  • Fetih Fetih 1 yıl önce Şikayet Et
    İhvan hareketi masonik hareket olmasın teslim etti sisiye tahrir meydanında kurşunlattı halkı mursiyi yedirdi..
    Cevapla
  • Osman Şahin 1 yıl önce Şikayet Et
    Mısır halkının bedeli ne olursa olsun Sisiyi devirmesi lâzım. Bu Fravun hiç huzur vermeyecek.
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Müslüman Türkler varken , Yunan'ın neyini seviyorlar ki , İslam da hakkı gasb etmek var mı ! Ne kadar haram , orası Libya MEB'i dir .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meteoroloji'den çok sayıda ile sarı kodlu uyarı: Yeni harita yayımlandı!
Beşiktaş gol düellosunda 3 puanı 90+7'de kurtardı