Başörtüsüne güvence, Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi

Son dakika haberine göre başörtüsüne anayasal güvence getiren ve evlilik birliğini tanımlayan Anayasa değişikliği teklifi TBMM Anayasa Komisyonunda kabul edildi

Başörtüsüne güvence, Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi
Başörtüsüne güvence, Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi
GİRİŞ 24.01.2023 18:50 GÜNCELLEME 25.01.2023 09:47
Bu Habere 200 Yorum Yapılmış

AK Parti ve MHP ile BBP ortak başörtüsü ile ilgili teklifi Anayasa Komisyonu’nda görüşmeleri devam ediyor. Teklifin başörtüsüne ilişkin birinci maddesi kabul edildi.

Cumhuriyet gazetesinin saklamaya çalıştığı gerçek: Başörtüsü teklifi CHP'yi böldüCumhuriyet gazetesinin saklamaya çalıştığı gerçek: Başörtüsü teklifi CHP'yi böldü

CHP VE İYİ PARTİLİLER SALDAN AYRILDI

CHP ve İYİ Parti’nin başörtüsü ile ilgili verdikleri değişiklik ortak önerge AK Parti ve MHP'li üyelerin oylarıyla reddedildi.

Önergeleri reddedilen CHP ve İYİ Partili milletvekilleri tepki gösterdi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, "Sizin amacınız farklı. Biz destek vermek istiyoruz, siz reddediyorsunuz" diyerek toplu halde komisyonu terk ettiler. Ardından, CHP'li milletvekilleri de tepkilerini dile getirdikten sonra, komisyonu terk ettiler. Bunun üzerine ise AK Parti'li üyeler; CHP ve İYİ Parti milletvekillerinin komisyonu terk etmelerini, 'şov' olarak yorumladı.

Başörtüsüne anayasal güvence getiren 1'inci maddenin kabul edilmesi sonrası, aile bütünlüğünün korunmasına ilişkin, Anayasa’nın 41'nci maddesinde değişiklik öngören maddenin görüşmelerine geçildi.

400 OY GEREKİYOR

Teklif komisyon mesaisinin ardından genel kurula gelecek.

360-400 aralığında oy çıkarsa anayasa değişikliği referanduma gidecek.

Cumhur İttifakı ortağı AK Parti ve MHP'nin oyları bu sayıya yetmiyor.

400 üzerinde oy çıkarsa teklif kabul edilmiş olacak.

CHP'NİN İTİRAZI

CHP’liler özellikle ailenin tarif edildiği maddede yer alan ‘Evlilik birliği ancak kadın ile erkeğin evlenmesiyle kurulabilir’ ifadesine itiraz ediyor. AK Parti ve MHP ise hem başörtüsü, hem de aile kurumuna yönelik kendi tekliflerinin esasını değiştirecek önerilere sıcak bakmıyor.

İyi Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Anayasa Komisyonunda kendi önerilerinin kabul edilmesi için ısrarcı olacaklarını açıklamıştı. AK Parti kaynakları ise, teklif üzerinde çok hassas bir çalışma yürütüldüğünü, her kelimesi üzerinde uzun değerlendirmeler yapıldığını hatırlatarak “Muhalefetin önerilerini değerlendiririz, ama bizim teklifimiz üzerinde bir değişiklik yapılması şimdilik planlanmıyor” değerlendirmesini yaptı.  

AKŞENER: MEVCUT YASA YETERLİ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener partisinin grup toplantısında konuştu. Başörtüsü tartışmalarına değinen Akşener “Bu mesele esasında kapanmış bir yaradır. İnancı doğrultusunda hür bir şekilde yaşamak, evrensel olarak bireyin hakkıdır. Hâlihazırda yürürlükte olan mevzuat da bunun için yeterlidir. Ne yasal ne de anayasal düzenlemeye ihtiyaç vardır. Milletimizin tamamını kapsayacak, Gazi Meclis’imizin bütün olarak arkasında dimdik duracağı Türkiye’ye yakışır düzenleme yapalım” dedi.

TEKLİF NE GETİRİYOR?

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile Anayasa'nın 24'üncü maddesine, başörtüsüne anayasal güvence getiren hükümler ekleniyor. Buna göre, temel hak ve hürriyetlerin kullanılması ile kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanılması, hiçbir kadının başının örtülü veya açık olması şartına bağlanamayacak. Hiçbir kadın; dini inancı sebebiyle başını örtmesi ve tercih ettiği kıyafetinden dolayı eğitim ve öğrenim, çalışma, seçme, seçilme, siyasi faaliyette bulunma, kamu hizmetlerine girme ile diğer herhangi bir temel hak ve hürriyeti kullanmaktan ya da kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanmaktan hiçbir surette yoksun bırakılamayacak, bu nedenle kınanamayacak, suçlanamayacak ve herhangi bir ayrımcılığa tabi tutulamayacak.

EVLİLİK BİRLİĞİ ŞARTI

Alınan veya verilen bir hizmetin gereği olan kıyafet söz konusu olduğunda devlet, ancak dini inancı sebebiyle kadının başını örtmesini ve tercih ettiği kıyafetini, hiçbir surette engellememek şartıyla gerekli tedbirleri alabilecek. Anayasa'nın 41'inci maddesinin, 'Ailenin korunması ve çocuk hakları' şeklindeki birinci kenar başlığı, 'Ailenin korunması, evlilik birliği ve çocuk hakları' olarak değiştiriliyor. Ailenin toplumun temeli olduğunu düzenleyen maddeye, evlilik birliği şartı da ekleniyor. (DHA)

Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 200
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    İnancından dolayı örtünen'e engel çıkarmak kadar aşağılık bir uygulama olmamalıdır. engelleyenleri şiddetle kınıyorum.
    Cevapla
  • Gani 1 yıl önce Şikayet Et
    Yapılmak istenen siyasi manevrayı kimse yemedi anlaşılan.Kılıçdaroğlu çok zeki bir insan.Bunun seçim öncesine getirilmesi,yirmisenedir çözülmemesi beni düşündürüyor samimi bulmuyorum bir vatandaş olarak.
    Cevapla
  • Ts61 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne komik Kiliçdaroğlu çok zeki bir insan yazdın ya la.
    Cevapla
  • Muhammed Kaya 1 yıl önce Şikayet Et
    Düzenlemeye çok ihtiyaç var. Zira CHP şu an güçsüz olduğu için İslam düşmanlığı yapamıyor. İleride güçlü olurlarsa yine Allah demenin yasak olduğu yıllara dönebiliriz.
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    İyi parti başta olmak üzere bu ittifaka destek verenler gayri müslüm olduklarını islamın tek düşmanı ona savaş açtıklarını aleni ilan etmişlerdir bunların alayı lafta müslüman kimlikte Türk Gerçekte Ermeni yahudi Rum lardan oluşan bu milleti dinen temsil yetkisi olmıyan neydiübelirsizler topluluğudurlar
    Cevapla
  • Vatandas 1 yıl önce Şikayet Et
    28 subatta kin nerede duruyorsa yine ayni yerdeler. Imkan ellerine gectiginde yine aynisini belki daha da beterini yapacaklar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakanlıktan yeni tereyağı kararı! En az yüzde 82 olacak
En sevilen serilerden biriydi: Tamamen elektrikli oldu! İşte fiyatı ve özellikleri...