Azerbaycan'ın ulusal lideri Aliyev doğumunun 100. yılında İstanbul'da anıldı

Azerbaycan'ın ulusal lideri Haydar Aliyev, doğumunun 100. yılında İbn Haldun Üniversitesinde düzenlenen "Türkiye-Azerbaycan İlişkilerinde Haydar Aliyev'in Mirası Konferası"nda anıldı.

GİRİŞ 26.04.2023 16:41 GÜNCELLEME 26.04.2023 16:41
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile Azerbaycan milli marşının okunmasıyla başlayan programda konuşan Azerbaycan'ın İstanbul Başkonsolosu Nermine Mustafayeva, Haydar Aliyev'in büyük siyasetçi olmasının yanı sıra çağdaş Azerbaycan'ın kurucusu ve mimarı olduğunu söyledi.

Aliyev'in kendi ülkesini sınırlarından çok uzaklarda tanıtmış bir insan olduğunu belirten Mustafayeva, "Azerbaycan'a çok büyük sevgi ve sadakatle bağlıydı. Azerbaycan milleti ve halkı ona çok güvendi." dedi.

Mustafayeva, Aliyev'in tüm hayatını milletinin refahı ve güçlü Azerbaycan devletinin kurulmasına adadığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Azerbaycan adına gerçekleştirdiği her projede hem kendi ülkesinde hem de Türk devletlerinde büyük saygı gördü. Haydar Aliyev'in öngörüsü, attığı adımlar... Onun politikası sayesinde Azerbaycan devletçiliğinin esasları koyuldu. Bu sağlam devletçiliğin temelleri sayesinde bugünkü güçlü, bağımsız ve gelişmiş Azerbaycanımız var."

Nermine Mustafayeva

İBN Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Arkan ise 1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan'ın çok zorlu aşamalardan geçtiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Arkan, üniversitenin iki kardeş ülke, Avrasya, Türk ve dost toplumlar üzerindeki konular ile sorunlarda çalışmalar yapmaya devam edeceğini kaydetti.

İBN Haldun Üniversitesi Mütevelli Heyeti Prof. Dr. İrfan Gündüz:


Bizim İBN-i Haldun Üniversitesi çiçeği burnunda bir üniversite. Ama bu çiçeği burnunda bir üniversitenin ilk açılan araştırma merkezi 'Haydar Aliyev  Avrasya Çalışmaları, Araştırmaları ve Uygulama Merkezi.'  Bugünde belki de ilk uluslararası toplantıyı hayata geçiriyoruz.  'Türkiye-Azerbaycan İlişkilerinde Haydar Aliyev'in Mirası Konferası.' Haydar Aliyev'in vasiyeti mirasa dönüşmüş, mirası da deniz fenerine dönüşmüş ve tüm Türk dünyasının önünü aydınlatan bir meşaledir.  Dolayısıyla Haydar Aliyev çok önemli bir isim.  Kafkasya enerji kaynaklarının merkezi olduğu için başı hiçbir zaman beladan kurtulmaz.  Ama bu kadar sancılı bir coğrafyada, derin dalgalı enerji okyanusta sörf yaparak Azerbaycan'ı o günden bugüne getiren Haydar Aliyev'dir.  İşte bir millet iki devlet anlayışı, bugün bir millet 8 devlet anlayışına dönüştü.  Türk dünyası her anlamda kendini geliştirerek bir dayanışmaya doğru gidiyor.  Buna Türk dünyasının dünden çok bugün ihtiyacı var. 


Konferans konuşmaların ardından yapılan oturumlarla devam etti.

Prof. Dr. irfan Gündüz

KAYNAK: HABER7
Yavuz Selvi Haber7.com - Muhabir editör
Haber 7 - Yavuz Selvi

Editör Hakkında

İstanbul Medipol Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Daha sonra aynı bölüm ve üniversitede yüksek lisansa başladı. 6 ay Haberler.com'da gündem editörü olarak çalıştı. Mart 2023'ten itibaren ise Haber7.com'da muhabir olarak çalışmasına devam etmektedir.
YORUMLAR 15
  • Dertli2 1 yıl önce Şikayet Et
    Buna göre boyutları 4x5x6 metre olan bir tankı bu sıvı ile doldurmak isteyen bir Avrupa ülkesi kaç milyon Avro ödeme yapmak zorundadır? Bu tank kaç kişinin 1 yıllık ihtiyacıdır? Eğer bu ülkenin nüfusu 16 milyon ise bir yılda kaç tank hayat sıvısı almalıdır?
    Cevapla
  • Dertli1 1 yıl önce Şikayet Et
    Sene 2050, 1 BTCB lirası 5,17 Avro etmektedir. Artık yeme içme yerine yoğunluğu 2,16 g/mL olan "hayat sıvısı" içilecek ve tüm vitamin, mineral, protein vb ihtiyaçlar sağlanmış olacaktır. Bu sıvının gramı 0,85 BTCB Lirasıdır ve sadece TR de üretilmektedir. Bir kişinin tüm enerjisi için 100 mL bu sıvı yeterli gelmektedir.
    Cevapla
  • Recep 1 yıl önce Şikayet Et
    Hocam soruda eksik var. Bir kisinin günlük ihtiyacı 100 mL sanırım.
    Cevapla
  • Dertli 1 yıl önce Şikayet Et
    Birleşik Türk Cumhuriyetler Birliği. Yıllar önceki rüyam ve BTCB Lirası ile ilgili sınav sorumu bilen öğrencilerim hatırlayacaktır. O zaman içinde çok sayıda çevirim faktörü içeren sorumu garipseyenler yavaş yavaş bunun gerçekleştiğini görmektedirler. Peki soru ne idi?
    Cevapla
  • Ferhat34 1 yıl önce Şikayet Et
    Çoğalmalı nüfus çok az.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    azerbaycani seviyoruz....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kredi notu kararı sonrası çarpıcı yorum: Türkiye tehlikeyi atlattı
MİT teröristlere göz açtırmadı: 9 terörist yakalandı, 16 terörist etkisiz hale getirildi