Devlet Bahçeli müdahale etti! Saadet Partisi krizi çözüldü

TBMM’de 1 Ekim’den bu yana yaşanan, ‘sıra krizi’, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin müdahalesi ile çözüldü. MHP, Genel Kurul salonundaki bir sırasından feragat etti. O sıralara artık Saadet Partili milletvekilleri oturacak.

GİRİŞ 10.10.2023 20:35 GÜNCELLEME 11.10.2023 10:23
Bu Habere 133 Yorum Yapılmış

1 Ekim’te Meclis’in açılması ile birlikte, Meclis’in 6. Grubu SP, kendilerine Genel Kurul’da yer tahsil edilmediği için, geçen hafta komisyon sıralarına oturarak protesto başlattı.

Gelecek Partisi ile birleşerek grup kuran Saadet Partisi Genel Kurul sıralarında kendilerine yer verilmemesini protesto ederek Meclis çalışmalarını kilitledi. TBMM Başkanlık Divanı da bir komisyon kurarak SP’ye genel kurulun ön sıralarında yer bulmak için toplantı üzerine toplantı yapıldı. Ancak, hiçbir siyasi parti kendi sıralarını vermek istemedi.

TBMM Genel Kurulu’nun açılışında da yine aynı kriz yaşandı. Gündem dışı söz alan SP’li milletvekilleri genel kurul salonunda kendilerine yer verilmemesini yeniden gündeme getirerek tartışma başlattı.

Birleşimi yöneten Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, sık sık oturuma ara verdi.

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş oturuma ara verilmesiyle, Genel Kurul’da Divanın Arkasına geldi. Mecliste grup kuran SP, CHP,  İYİ Parti ve YSP ile sıra konusu görüşüldü. Partiler, SP’ye sıralarından yer vermediklerini bildirdi.

Divan arkasında yapılan toplantının ardından, Genel Kurul yeniden açıldı. Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, "Danışma Kurulumuzun Saadet Partisi'nin Türkiye Büyük Millet Meclisindeki yeri konusundaki toplantıda uzlaşı sağlanmış olup Saadet Partisi Grubu'nun Milliyetçi Hareket Partisi Grubu'nun yanındaki sıradan itibaren Türkiye Büyük Millet Meclisinde yeri uzlaşıyla tespit edilmiştir" dedi.

DEVLET BAHÇELİ’YE TEŞEKKÜR

SP Grup Başkanvekili Bülent Kaya söz alarak, sıra krizinin nasıl çözüldüğünü anlattı:

"Meclis Genel Kurulunda ön tarafta 12 sırası, 12 koltuğu bulunan Adalet ve Kalkınma Partisinden bir anlayış bekliyorduk çünkü diğer bütün partilerin ön tarafta sadece 4 koltuğu var ve Grup Başkan ve Başkan Vekillerinin ancak oturabileceği bir düzendi. Bu krizle ilgili bugün bir toplantı icra edilmiş oldu, orada Milliyetçi Hareket Partimizin Grup Başkan Vekili Erkan Bey şunu ifade ettiler; Sayın Devlet Bahçeli, ‘bu sorun madem çözülemiyorsa Milliyetçi Hareket Partisi olarak kendilerine düşen ön taraftaki 4 koltuktan 2 tanesini Saadet Partisine rızalarıyla verebileceklerini’ ifade ettiler. Biz de Genel Başkan Sayın Devlet Bahçeli’ye, Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkan ve Başkan Vekillerine ve değerli milletvekillerine göstermiş oldukları bu nezaket ve anlayıştan dolayı çok teşekkür ediyoruz ve bunu da Adalet ve Kalkınma Partisi'ndeki arkadaşlarımızın bir not olarak almasını rica ediyoruz" açıklamasında bulundu.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay’da söz alarak, "Gelinen son aşamada yine karşılıklı anlayış ve rıza çerçevesinde Milliyetçi Hareket Partisi Grubu olarak burada yan yana, birlikte, yine hiçbir şarta tabi olmaksızın karşılıklı anlayış, rıza ve demokratik düşünce itibarıyla Saadet Partisi Grubu'na mensup arkadaşlarımıza da konuyu arz ettik. Sayın Genel Başkanımızın bu sorunu bir an evvel çözme noktasında talimat verdi. Bunun gerçekleşmesinden dolayı biz de Milliyetçi Hareket Partisi olarak gayet mutluyuz, memnunuz ve Saadet Partisi Grubuna bundan sonraki yapacakları çalışmalar için de başarılar, kolaylıklar diliyorum" ifadelerini kullandı.

DAVUTOĞLU'NDAN BAHÇELİ'YE TEŞEKKÜR TELEFONU

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Saadet-Gelecek Grubu'nun TBMM Genel Kurulu'nda oturma düzeni ile ilgili talebinin MHP Grubu'nun sıralarından feragat etmesi ile çözülmesi dolayısıyla MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi arayarak teşekkürlerini iletti.

Görüşmeye ilişkin, Gelecek Partisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Sayın Davutoğlu Sayın Bahçeli’ye Saadet-Gelecek Meclis Grubunun TBMM Genel Kurulu'nda oturma düzeni ile ilgili eşitlik ilkesine dayalı haklı talebinin yerine getirilmemesi dolayısıyla ortaya çıkan sorunun MHP sıralarından feragat ederek yer vermek suretiyle aşılmasında gösterdiği siyasi olgunluk ve nezaket için teşekkürlerini iletmiş, MHP lideri Sayın Bahçeli ise görüşmeden duyduğu memnuniyeti ifade ederek MHP grubunun TBMM bünyesinde Gelecek-Saadet Grubu ile temas ve işbirliği içinde olacağını vurgulamıştır" denildi.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 133
  • Fatih Ahmet 6 ay önce Şikayet Et
    hayır siz CHP vekili olarak meclise girmediniz mi? Neden CHP vermiyor? Neden oylarını bölmek istediğiniz Akparti yerini size versin?
    Cevapla
  • CEMAL 6 ay önce Şikayet Et
    Altılı masadaki dostlarınızdan niye beklemediniz ki?
    Cevapla
  • Emekli 6 ay önce Şikayet Et
    CHP nin kıçından ayrilmiyorsunuz reziller ,CHP size neden 3 tane masa vermedi. Demek ki seçim bitti sizinde adamliginiz bitti.
    Cevapla
  • misafir 6 ay önce Şikayet Et
    herkes laik oldugu yere gitsin onlar CHP den gelmedilermi CHP sıralarından yer verselerdi ya
    Cevapla
  • Doğrucu Davut 6 ay önce Şikayet Et
    Niye cumhur ittifakından talep ediliyor yada bekleniyor anlamadım. Halbuki chdpkk yada ip’ten yer isteyebilirlerdi. Hem bunların yeri onların yanı olmalı. Seçime beraber girmediler mi?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Özgür Özel bir araya geliyor
Saraçhane'de 1 Mayıs provokasyonu: 210 şahıs gözaltına alındı