Destici'den İsveç'in NATO üyeliğiyle ilgili net tavır

İsveç'in NATO'ya üyelik süreciyle ilgili açıklama yapan Büyük Bİrlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, "İsveç'in NATO'ya üyeliği meclis tarafından onaylanmamalıdır" dedi.

Destici'den İsveç'in NATO üyeliğiyle ilgili net tavır
Destici'den İsveç'in NATO üyeliğiyle ilgili net tavır
GİRİŞ 01.11.2023 16:06 GÜNCELLEME 01.11.2023 16:06
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

BÜYÜK Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, “NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in, 'İsrail-Filistin çatışmasında aktif bir rol üstlenmemeliyiz' açıklaması, bir uluslararası güvenlik kuruluşunun iflasını itiraf etmesidir. Türkiye, İsveç'in NATO üyeliği ile ilgili NATO'nun İsrail konusundaki tavrını dikkate alarak adım atmalıdır. İsveç'in, İslam'ın ve Müslümanların kutsallarını yapılan saldırılar durmadan ve bunları önleyici yasal tedbirler alınmadan, özellikle terör örgütleri ile ilgili Türkiye'ye verdiği sözler ve iadeler eksiksiz yerine getirilmeden, NATO'ya üyeliği asla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından onaylanmamalıdır" dedi. 

BBP lideri Mustafa Destici, partisinin genel merkez binasında düzenlediği basın toplantısında konuştu. Destici, Gazze'de yaşananları savaş olarak adlandırmanın gerçeklere, tarihe ve insanlığa bir ihanet olduğunu söyleyerek “Savaşın da kuralları vardır. Daha önemlisi savaşın da hukuku olmalıdır. Bebekleri, çocukları, kadınları, yaşlıları; bombalarla parçalamak, yıkılan binaların enkazların altında öldürmek; hastaneleri bombalamak, suyu, elektriği, gıda ve ilaç ulaşımını keserek bombalardan kurtulanları katletmeye devam etmek; insanlık suçudur, savaş suçudur. Soykırıma dönüşen cinayetlere, katliamlara sessiz ve tepkisiz kalmadık, kalmayacağız. Bugün, İsrail'in bir terör örgütü niteliğinde yürüttüğü saldırılara sessiz kalmak, İsrail'in suç ortağı olmaktır. Batılı ülkelerin, İsrail'in katliamlarına verdiği desteği, nefretle kınıyorum, lanetliyorum. Uluslararası kuruluşların İsrail'e verdiği doğrudan ve dolaylı desteği kınıyorum, lanetliyorum. Dün sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı, 'yeni bir güvenlik mekanizmasının tesis edilmesini gerekli görüyoruz' açıklamasını, bütün bu yaşananlardan sonra son derece değerli buluyorum. 2,5 milyona yakın sivilin, bir aya yaklaşan süredir ateş altında olmasına rağmen, Avrupa Birliği'nin, NATO'nun, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin, ateşkesi sağlama gayreti göstermek, işlenen insanlık suçlarına karşı tavır almak bir yana, soykırımın devamını sağlayan tavırları ayrıca bir insanlık suçudur" diye konuştu.

'LANETLEDİKLERİMİZE BENZEMEYECEĞİZ'

Konunun İsrail-Filistin çatışması olarak değerlendirilmemesi gerektiğini savunan BBP lideri Destici, şunları söyledi: “Konu Müslüman Yahudi çatışması olarak da değerlendirilemez. Katledilenler başka bir coğrafyada yaşasalardı, katledilenler başka bir dinin ya da inanç grubunun mensubu olsalardı, yine yanlarında olacaktık. Bir cümleyle, bir hassasiyetimizi ifade edeceğim. Konunun, Türkiye'de ve dünyanın herhangi bir yerinde yaşayan Yahudi kökenli sivilleri hedef alacak bir zemine taşınmaması önemlidir. Hamas'ın saldırıları bahane edilerek Filistin'deki sivillerin katledilmesi vahşettir, insanlık suçudur. Lanetlediklerimize benzemeyeceğiz. Lanetlediğimiz eylemlere tevessül ve tenezzül etmeyeceğiz. Tepkilerimizi hukuk içinde, hukuk yoluyla, inançlarımızın bize emrettiklerinden ve hukuktan ayrılmadan göstereceğiz. Yaşananlar, bizim o coğrafyayla tarihi bağlarımızın, bölgenin kendine has itikadi ve etnik geçmişinin ya da günümüz jeopolitiğinin bağlamından tamamen kopmuştur. Hastanelerin bombalandığı, okulların bombalandığı, tartışmaların hiçbir yerinde olmayan masum sivillerin evlerinin bombalandığı, binlerce çocuğun yanarak, enkazların altında ezilerek can verdiği, binlerce çocuğun hala enkaz altında bulunduğu, yaşayanların, açlığa, susuzluğa, ilaçsızlığa soğuğa mahkûm edilerek ölümden beter bir akıbete sürüklendiği saldırıların bahanesi olamaz, gerekçesi olamaz, açıklaması olamaz. Bütün dünyaya sesleniyoruz; bu soykırımı durdurun. Bütün İslam dünyasına sesleniyoruz; sessiz kalmayın. Pazar günü, cinayetlere, katliamlara, soykırıma karşı tepkilerimizi, Filistin'deki mazlumlara desteğimizi dile getirmek için Sivas'ta, 'Hür ve Bağımsız Filistin Mitingi' yapacağız. Bütün vatandaşlarımızı pazar günü Sivas'ta bizimle İsrail'i telin etmeye ve Filistinli mazlumlara sahip çıkmaya davet ediyorum."

'TBMM TARAFINDAN ONAYLANMAMALI'

Destici, sözlerini şöyle sürdürdü;

 “NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in, Ortadoğu'da, sivilleri hedef alan, sadece bölgeyi değil, dünya barışını da tehdit eden bir katliam yaşanırken sessiz kalıp, Türkiye'ye İsveç'in NATO'ya üyeliği konusunda akıl vermesi hadsizliktir, utanmazlıktır. Avrupa'nın ortasında devam eden, yeni bir dünya savaşının tetikleyicisi olabilecek savaşı sona erdirmeye gayret göstermek yerine Ukrayna'ya silah yardımının artırılması çağrısı yapması, NATO'nun varlık gerekçesini inkâr etmektir. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in, 'İsrail-Filistin çatışmasında aktif bir rol üstlenmemeliyiz' açıklaması, bir uluslararası güvenlik kuruluşunun, iflasını itiraf etmesidir. İsveç'in NATO üyeliği ile ilgili, Türkiye, NATO'nun İsrail konusundaki tavrını dikkate alarak adım atmalıdır. Ayrıca İsveç'in, İslam'ın ve Müslümanların kutsallarını yapılan saldırılar durmadan ve bunları önleyici yasal tedbirler alınmadan, özellikle terör örgütleri ile ilgili Türkiye'ye verdiği sözler ve iadeler eksiksiz yerine getirilmeden, NATO'ya üyeliği asla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından onaylanmamalıdır." 

KAYNAK: DHA
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 15
  • DOBRA 5 ay önce Şikayet Et
    Kesinlikle onaylanmamalı, terör örgütüne desteği devam eden isveç'te hiçbir değişim olmadığı halde nato'ya girişine onay vermek büyük hata olur. Bu hatayı hiçbir parti yapmamalı. kim onay verirse halkımız bunu unutmaz
    Cevapla
  • yaman 5 ay önce Şikayet Et
    Chp oyları ile kabul olacaktır
    Cevapla
  • Suat 5 ay önce Şikayet Et
    Zaten onaylanırsa kanınızdan şüphe ederim tabii oyunun parçası değilse
    Cevapla
  • Arif 5 ay önce Şikayet Et
    Helal olsun başkan
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Türkiye Cumhuriyeti Milleti olarak ASLA ASLA ASLA İsveç e onay VER Mİ YO RUZ.. Verecek olanı da İS TE Mİ YO RUZ..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Samsun'da başıboş köpekler ahırdaki 12 buzağı ile 1 oğlağı boğarak öldürdü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üsküdar'da akaryakıt istasyonu çalışanlarını ziyaret etti