Türk devletlerinden kritik dönemde mesaj gibi toplantı! Sürpriz kararlar çıkabilir...

TDT Devlet Başkanları, yarın Astana'da “Türk Devri” ilkesiyle bir araya gelecek. Filistin'deki katliamların ve ikili ilişkilerin toplantının ana gündem maddelerini oluşturması beklenirken zirveden sürpriz kararların çıkması bekliyor.

Türk devletlerinden kritik dönemde mesaj gibi toplantı! Sürpriz kararlar çıkabilir...
Türk devletlerinden kritik dönemde mesaj gibi toplantı! Sürpriz kararlar çıkabilir...
GİRİŞ 02.11.2023 08:06 GÜNCELLEME 02.11.2023 08:14
Bu Habere 88 Yorum Yapılmış

Küresel ticaret hatları savaşlarla sekteye uğrarken, Türk devletleri tedarik zincirlerinin anahtarını elinde tutmaya hazırlanıyor. Bu doğrultuda Türk devletlerinin liderleri “Türk Devri” ilkesiyle bir araya geliyor.

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanlarının 10. Zirvesi yarın Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılacak. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in ev sahipliğinde gerçekleşecek zirveye Türkiye, Azerbaycan,Kırgızistan ve Özbekistan Cumhurbaşkanlarının yanı sıra sıra aralarında KKTC’nin de bulunduğu gözlemci ülkelerin devlet veya hükûmet başkanları ile TDT Genel Sekreteri katılacak.

ERDOĞAN BUGÜN GİDİYOR

Bugün Kazakistan’a gidecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımcılara hitap edeceği, liderlerle ikili görüşmeler gerçekleştireceği belirtildi.

Küresel ekonominin ve ticaretin ana gündem maddeleri arasında yer aldığı zirvede İsrail-Filistin arasında yaşanan savaş da masada olacak. Gazze’de yaşanan insanlık dramını görüşecek olan liderler, ateşkesin bir an önce sağlanması konusunu değerlendirecek. Zirvede, liderler bir dizi önemli konuda karar alacak. Ekonomi, ticaret, ulaştırma ve gümrük alanlarındaki TDT projeleriyle ilgili çeşitli anlaşmaların ve resmî belgelerin karara bağlanacağı üst düzey bir platform oluşturacak.

Liderler ayrıca, üye ve gözlemci devletler arasında çeşitli alanlardaki çok taraflı iş birliğini ele alarak, siyasi ve ekonomik gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunacak. Teşkilatın Dönem Başkanlığının Özbekistan’dan Kazakistan’a geçeceği zirve programının kapanışında liderler, Astana Senedi’ni ve Astana Zirve Bildirisi’ni imzalayacak.

YİRMİDEN FAZLA PROJE

Teşkilat çerçevesinde ekonomiden ulaştırmaya, turizmden eğitime, gençlik ve spordan sağlığa 20’den fazla farklı alanda çok yönlü çalışma ve projeye imza atıyor. Liderler zirvesi öncesinde TDT Dışişleri Bakanları Konseyi, zirvenin gündem maddeleri ve devlet başkanları tarafından imzalanacak belgeler üzerinde nihai çalışmaları yürütmek üzeere Astana’da bir araya gelecek.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 88
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    TÜRKİYE YÜZYILI BAŞLADI VE İLK İCRAAT ise kktc yi birliğe ALAMAMAMAK oldu!!!! Gördüğünüz gibi Türkiye yüzyılı bu utanç verici şeyle başladı!!! Gerçekten inanılmaz bir şey!!! Duyunca inanamadim
    Cevapla
  • Goca GONYALI 5 ay önce Şikayet Et
    Rabbimin izniyle TÜRK İSLAM BİRLİĞİ kurulacak, Buna canı gönülden inanıyorum
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Haaa, toplanın bakalım...Patron Siyonist Emperialın yeni planı neymiş öğrenin.
    Cevapla
  • Yeni Dünya 5 ay önce Şikayet Et
    Emperyalist ülkeler ve onlarin kuklalari haricinde Emperyalizme karsi olan her ülke ile birlikte yeni bir dünya ordusu kurulmali.
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    adım adım turana doğru haydi bismillah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Beyaz Saray'dan Refah operasyonu duyurusu! İsrail resmen geri adım attı
Çin lideri Cinping'den ABD Dışişleri Bakanı Blinken hakkında olay sözler