Akdeniz’deki 'Kent uzlaşısı' 'APO’ya özgürlük için toplandı

DEM Parti’nin CHP ile uzlaştıklarını bildirdiği Mersin’in Akdeniz ilçesinde, DEM Parti adaylarının seçim bürosu açılışında terörist başı Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı.

GİRİŞ 24.02.2024 17:44 GÜNCELLEME 24.02.2024 17:44
Bu Habere 101 Yorum Yapılmış

Mersin’in Akdeniz ilçesinde DEM Parti adaylarının seçim bürosu açılışında Kürtçe “Yaşasın hapishane direnişi”, “Yaşasın Başkan Apo” sloganları atıldı. CHP ve DEM Parti’nin “kent uzlaşısı” adı altında ittifak yaptığı seçim bölgelerinden biri de Mersin. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, 17 Şubat günü partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında Mersin, Akdeniz ve Esenyurt için anlaştıklarını açıklamış, Adana ve İstanbul'un bazı ilçelerinde de görüşmelerin sürdüğünü belirtmişti. CHP’nin Akdeniz’de DEM Parti adayı Hoşyar Sarıyıldız’ı destekleyeceği belirtiliyor. CHP Akdeniz’de Nesibe Teker Hazim’i aday gösterdi. CHP’ye yakın, Aydınlık’a konuşan kaynaklar CHP’nin Akdeniz adayı için “göstermelik” tabirini kullandı. Akdeniz ilçesinde DEM Parti sahada ancak CHP sahada yok.

‘CHP BUNLARA ALAN AÇIYOR’

Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Vakfı Genel Başkanı Gazi Lokman Aylar, CHP DEM ittifakına tepki gösterdi. Bu ittifakı millet olarak herkesin bildiğini belirten Aylar, ”Daha önce kapalı kapılar arkasında anlaşma yapıyorlardı. Yeni genel başkanları Özel, bunun göz önünde yapılacağını söyledi. Gelen gideni aratmadı. Alelade terörle ittifak yapmaya başladılar. Bu, bedel ödeyen şehit ve gazi ailelerimizi çok rahatsız ediyor. Atatürk’ün kurucusu olduğu bir partinin, terör partisinin çizgisine gelmesi, onlara alan açması son derece üzücü.” dedi.

‘HENDEK OLAYLARININ HORTLAMASINI İSTEMİYORSAK’

Mersin’de DEM Parti seçim bürosu açılışındaki ‘Apo’ya özgürlük’ sloganlarına da değinen Aylar, şunları söyledi: “Apo denen bebek katiline karşı dizilen methiyeleri lanetliyoruz. Bunu halkımızın da görmesini istiyoruz. HDP’nin aldığı belediyelerdeki yıkımı, oralarda döşenen mayınları daha önce gördük. Hendek olayları da böyle seçimlerden sonra başladı. Yine böyle bir sürecin başlamasını istemiyorsak, millet olarak hepimizin uyanık olması lazım. Nasıl ki dağda teröristlere fırsat vermiyorsak, şehirlerimizde, sokaklarımızda da bu terör yandaşlarına fırsat vermeyip seçimlerde iyi çalışıp bunların terör örgütü olan ittifakını çok iyi anlatmamız gerekiyor.”

‘MERSİN KRİTİK BİR YER’

2022 Mersin’de PKK’nın yaptığı karakol baskınına da dikkat çeken Aylar şöyle devam etti: “Mersin Akdeniz'in en büyük limanı. Orta Doğu’ya açılan bir kapı, kritik bir yer. Burası sadece DEM Parti’nin projesi değil. Bu durum, DEM Parti’nin akıl babalarının da Mersin’e verdikleri önemi gösteriyor. Bunlar Mersin’i alarak oradan tekrar hem limandan Orta Doğu'ya açılmak hem de terörist yandaşlarının çok daha rahat ülkeye girip çıkışlarının ve eylem yapmasının önünü açmak istiyorlar. Bunun için Mersin halkı da akıllanmalı.”

‘ALLAH CHP’YE AKIL VERSİN’

Konuyla ilgili konuşan eski Mersin milletvekili ve Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, “Mersin kritik bir yer. CHP bunlara buralarda alan açıyor. Allah CHP’ye akıl versin. Daha evvelki seçimlerde de böyle oldu ve görüldü; Mersin’de PKK yandaşları CHP’ye oy vermez. CHP ne zaman aklını başına alacak.” sözlerini kullandı.

‘MERSİN’İ EMPERYALİSTLERE PEŞKEŞ ÇEKTİLER’

Dört dönem CHP’den Mersin milletvekili seçilen ve Kültür Bakanlığı yapan İstemihan Talay, CHP’nin Mersin’i DEM Parti’ye peşkeş çektiğini vurguladı. Talay, iki parti arasındaki ilişkiyi sert sözlerle eleştirdi. Akdeniz ve Toroslar ilçelerinin DEM Parti’ye bırakılmasına veryansın eden Talay, “CHP’nin bugünkü yöneticilerinin koltuk uğruna bu iki ilçemizi DEM’e peşkeş çekme kararı almaları ve Mersin’i emperyalist hayallere teslim etmeleridir.” dedi.

Talay yaptığı yazılı açıklamada emperyalist devletlerin PKK’ya yüklediği dört önemli görevi şöyle sıraladı: “Kuzey Irak’tan ve Suriye’den uzanan bir koridoru ele geçirmek, Akdeniz’e açılmak, bu bölgede kendileri için terör üretecek bir garnizon devletçik oluşturmak, başta Türkiye olmak üzere bölge ülkelerini taciz etmek, mümkünse de parçalayıp bölerek küçültmek.”

DİLİNDE ‘KÜRDİSTAN’ VAR

Sarıyıldız, KCK başta olmak üzere birçok terör sanığının avukatlığını yaptı. Sarıyıldız, 2016’daki 15 Temmuz Darbe girişiminden sonra kapatılan Özgürlükçü Hukukçular Derneği’nin de 2 dönem eşbaşkanlığı görevini yürüttü. Ayrıca hakkında kapatma davası görülen HDP’nin genel merkez hukuk komisyonlarında yer almış bir isim. 2022’de HDP Mersin il başkanlığına seçilen Sarıyıldız, “Kongremizde halkımızın teveccühü ve partimizin icazetiyle Türkiye ve Kürdistan’ın en genç İl Eş Başkanlarından biri olarak göreve geldim.” sözleriyle Mersin’i sözde ‘Kürdistan’ın bir ili olarak tarif ediyor.

CHP ile DEM Parti’nin İstanbul’un Esenyurt ilçesindeki ortak adayı Prof. Dr. Ahmet Özer’in Kürt meselesiyle ilgili görüşleri de dikkat çekiyor. 2015 yılında DEM Parti’den (o dönemki adı HDP) milletvekili aday adayı olan Özer’in konu hakkında pek çok makalesi ve kitabı bulunuyor. Özer, Kürtçe anadilde eğitimi ve eyalet sistemini savunuyor. Anayasa’nın ilk dört maddesiyle 66. maddesinin değiştirilmesini işaret ederek vatandaşlık tanımının yeniden yazılmasını istiyor. Atatürk’ün Türk ve Sünni olmayanları zorla asimile ettiğini belirtiyor. “Andımız” olarak bilinen öğrenci yeminini “ırkçı” ve “baskıcı” olarak niteliyor. Öte yandan CHP’nin bu partiyle uzlaştığı İstanbul’un Esenyurt ilçesinde de, DEM Parti ‘Özgürlük Mitingi’ne hazırlanıyor. 25 Şubat’ta yapılacak miting için Partililer kentte broşürler dağıtarak mitinge katılım çağrısı yaptı.

KAYNAK: AYDINLIK
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 101
  • Yeniden refah 2 ay önce Şikayet Et
    Sayın Öcalan lafını kim suç olmaktan çıkardı?
    Cevapla
  • Vatandaş 2 ay önce Şikayet Et
    Erbakanı hapisten kim kurtardıysa O.
    Cevapla
  • antep2701 2 ay önce Şikayet Et
    yahu bu Mersin batı da yer alan Deniz kenti bir şehir..Dem li PKK lıların ne işi var burada . Burası coğrafyasında da değil? ne zaman geldiler,ne zaman toplandılar... önce bunu bir araştırın, bunların kökeni neresi... bu demografik yapı ne zaman, nasıl, niye değişti... mersin' sanki Hakkari olmuş
    Cevapla
  • DİLGEŞ 2 ay önce Şikayet Et
    1985 ile 1995 yılları arasinda yakılan ve boşaltılan köyler vardı o dönemden beridir Mersin Hakkari gibi özellikle Akdeniz ilçesi. 1999 sevimlerinden bu yana hep Akdenizi kazandılar. Gecmisten bugüne uzanıyor. Arkadaşlar ayrıca siyasi bir parti Ekp de görüştü yıllarca, şimdi de CHaPe görüşüyor herkes işine geldiği gibi davranıyor siyaset bu işte. Bizde ancak böyle züğürt züğürt izleriz
    Cevapla
  • gerçek bilgi sah6 2 ay önce Şikayet Et
    Kaya mutlu döneminde Tunceli ve doğudan Pkk dan kaçan ve devletin zorunlu göçe tabi tuttuğu doğu ve güneydoğudan gelen aileler Mersin Adana buralar yerleştiler halkı terör korkusuyla sindirerek masum halkın elinden kumar ile fuhuşa batağı ile ve benzeri hareketler ile sindirerek toprağına malına dükkanına el koydular kısaca kendi mahallesinden kendi semtinde sürdüler şehiriçi ulaşımı müt
    Cevapla
  • Selami 2 ay önce Şikayet Et
    Mevlam sizleri kahrı perişan eylesin inşallah. Ülke düşmanları. Siz nasıl bir akıl tutulması yaşıyorsunuz anlamak mümkün değil.
    Cevapla
  • Yörük vatansever 2 ay önce Şikayet Et
    Bşran önce vatandaşlıktan çıkarma yasası çıkarılmalı..
    Cevapla
  • Mersinli mimar 2 ay önce Şikayet Et
    Chp nin çoğunluğu sebateis torunlarıdır. Mersini yörükler kurtatır kurtarırsa..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kız kardeşiyle ayrı düşen küçük Kerem'in duygulandığı anlar yürekleri dağladı...
Türkiye'nin kuruyemiş haritası belli oldu! İşte en çok tüketilenler...