CHP'deki 'balya balya para' skandalını deşifre edecek 4 soru! '15 milyon TL neyin parası?'

Kılıçdaroğlu’nun devrildiği olaylı kurultaydan bu yana kirli para iddialarıyla çalkalanan CHP’de patlak veren video görüntüsüyle ilgili ilk resmi açıklama gelirken, skandalı aydınlatacak sorular da peş peşe sıralandı.

GİRİŞ 12.03.2024 12:30 GÜNCELLEME 15.03.2024 11:37
Bu Habere 43 Yorum Yapılmış

CHP’deki kirli para trafiği iddiasına ilişkin para sayma görüntülerinin yankıları sürüyor.

İBB Spor Kulübü Başkanı ve Ekrem İmamoğlu’nun danışmanı Fatih Keleş’in deste deste saydığı paraların nereden geldiği, kime gittiği ve nereye harcandığı soruları gündemdeki yerini koruyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma başlattığı görüntülerle ilgili İBB Spor Başkanı Fatih Keleş suskunluğunu korurken, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan tuhaf bir açıklama geldi.

CHP İstanbul İl Başkanlığında çekildiği iddia edilen video kaydıyla ilgili CHP kanadından ilk açıklama ise CHP İstanbul İl Başkanlığı tarafından yapıldı.

İmamoğlu'nun danışmanı, deste deste para sayarken görüntülendiİmamoğlu'nun danışmanı, deste deste para sayarken görüntülendi

“O PARALARLA BİNA ALDIK”

İstanbul İl Başkanlığından yapılan açıklamada, söz konusu paranın Sarıyer ilçesindeki il binasının satın alınma sürecinde kayda alındığı, görüntülerin kendi binalarında değil mal sahibinin avukatı Gökhan Taşkapan’ın ofisinde kaydedildiği iddia edildi. Görüntülerin 2019 yılına ait olduğu öne sürülürken olaya ilişkin bir tesellüm tutanağı da paylaşıldı.

CHP İl Başkanlığı’nda çekildiği iddia edilen görüntülerle ilgili soruşturma başlatıldıCHP İl Başkanlığı’nda çekildiği iddia edilen görüntülerle ilgili soruşturma başlatıldı

İMAMOĞLU'NDAN 'AÇIKLAMAMA': 5 YIL ÖNCEKİ SEÇİM İPTALİNİ ANLATTI

İddiaların hedefindeki Ekrem İmamoğlu, CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği öne sürülen ve sosyal medyada paylaşılan para sayma görüntülerine ilişkin ilk açıklamasını yaptı

Şile Endüstriyel Atık Yakma Tesisi açılışında konuşan İmamoğlu, görüntülerde yer alanların siyasi yol arkadaşları olduğunu ifade ederek 2019'daki hileli seçimin yenilenmesine ilişkin karardan bahsetti.

Görüntülerdeki paraları değil 5 yıl önceki seçim sürecini kendi görüşleriyle anlatyan İmamoğlu şunları söyledi: 

"Seçime 20 gün kala İstanbul CHP İl Başkanlığı'nın satın alma sürecindeki bir hukuk ofisinde yapılan bir işlemin, ki orada benim çok değer verdiğim siyasi yol arkadaşlarım var o görüntüde... O görüntü üzerinden siyasi yaygara çıkarmaya çalışanların kötülükçü akılları var. Bu yaygara ile servis edilmesi... Bunu tabii birkaç meczubun 'buradan Ekrem'e ne sıçratır nasıl bir leke, iz bırakırız' anlayışıyla koca koca kanallarda bir yerinden 'Ekrem'e çamur sıçratma' çabası içinde oldular. Bunlar alıştığımız şeyler...

Ramazan'ın ilk gününde seçimi iptal ederek tarihe geçen, o dönemin içinde olan herkes... Çaldılar diyen, hırsız diyen, Sayın Cumhurbaşkanı da dahil olmak üzere, aday da dahil olmak üzere, benim bu anlamda dilimin kemiği yok. Sonra bu kararı alanlar demokrasi tarihine kara bir leke olarak kaydolmuşlardır. İzlerini o şekilde bırakmışlardır. O izi silemeyecekler. Ben de o akşam 'hakkımı yedirmem hak da yemem' diyerek tarihe geçmenin onurunu ve gururunu yaşıyorum.

Bunlar kul hakkı yemekten imtina etmeyen, kumpasla seçim kazanmaya çalışanlar. Allah memleketimizi de, beni de bu insanlardan korusun. Zannediyorlar ki, Ekrem yılacak. Yılmaz. O, bir avuç insanı süründüre süründüre yıldıracak, göreceksiniz..."

CHP'NİN O DÖNEMDEKİ AVUKAT YALANLADI

Fakat bu açıklama skandala yeni bir boyut kazandırdı.

CHP’nin eski avukatlarından Mustafa Kemal Çiçek, Aralık 2019 tarihinde il binasının satın alımında bizzat yer aldığını, 30 milyon TL’nin üzerindeki bedelin Genel Merkez marifeti ile gönderildiğini, kalan ödemenin Ocak 2020’de hazine yardımının gelmesi ile ikmal edildiğini belirtti. İl başkanlığının iddia ettiği boyutta haricen bir rakamın söz konusu olmadığını kaydeden avukat Çiçek, bütün işlemlerin banka üzerinden yapıldığını söyledi.

CHP'nin eski avukatı İl Başkanlığını yalanladı: Paçavradan ibaretCHP'nin eski avukatı İl Başkanlığını yalanladı: Paçavradan ibaret

BAĞIŞ İDDİASI YALAN MI?

CHP İstanbul İl Başkanlığının açıklamasındaki maddi hataya ilişkin AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili ve Avukat Ali Özkaya’dan çarpıcı bir tespit geldi. Hukukçu Özkaya, CHP’nin açıklamasının yalan olduğunu, siyasi partilere şahıs bazında yapılacak en yüksek bağışın 54 bin 566 TL olabileceğini hatırlattı. CHP’nin yayınladığı belgeyi “A4 kağıda çiziktirilmiş müsvedde”  olarak yorumlayan Özkaya, şunları söyledi:

“Hay yalanınız batsın; sizin içinizde hiç mi Siyasi Partiler Kanunu bilen hukukçu ve mali müşavir yok. 2820 sayılı SPK’nun 66/2.maddesi gereğince 2019 yılında YDO ile artırılmış haliyle bir kişinin siyasi partiye yapacağı bağışın en üst sınırı 54.566,27 TL’dir. Bu miktarın üstü bağış yasaktır. Bağışlar mutlaka onaylanmış makbuz mukabilinde olur.

Yine aynı Kanunun 116/1.maddesi gereğince Kanuna aykırı bağışta bulunan kişi ve bağışı kabul eden parti yetkilisi 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılır. Bu durumda söylediğiniz miktarlar için böyle A4 kağıda çiziktirilmiş müsvetteler değil, doğru dürüst onaylı makbuzlar ve banka dekontları sunmanız gerekiyor, aksi halde ilgili herkes yasal olarak sorumlu olacaktır…”

İMAMOĞLU NEDEN SUSKUN?

Konuya ilişkin yorum yapan gazeteci Nedim Şener, belge ve tapudaki tarih farklarına dikkat çekti. Şener, “CHP il başkanlığı için bağış olduğu söylenen balya balya paraların Tesellüm Tutanağı tarihi 9 Aralık 2019, Tapu düzenleme tarihi ise 1 Ağustos 2019… Neden? Ya satıcı tapuyu erken devretti ya da …. Neyse soruşturma gerçeği ortaya çıkaracaktır.” sözlerini sarf etti.

Şener, “İlginçtir, CHP sayfasından İstanbul İl Başkanlığı açıklamasını paylaşmıyor, neden? Ya CHP İstanbul İl Başkanlığı’nın açıklaması CHP Genel Merkezi’nin kayıtlarıyla örtüşmüyor ya da...” ifadelerini kullandı.

Şener, ilgili şahısların konuşmamakta ısrar ettiğine değindiği açıklamasında ise, “İşin ilginç yanı; İBB başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kasası Fatih Keleş’in sayımı 4 saat süren ve nereden geldiği nereye gittiği meçhul paralarla ilgili İmamoğlu suskun, Fatih Keleş suskun, avukatlık bürosu suskun.” diye konuştu.

15 MİLYON NEYİN PARASI?

Gazeteci Zafer Şahin ise CHP’nin açıklamasına istinaden 4 kritik soruyu gündeme taşıdı. Zafer Şahin’in sözleri şöyle:

Paradan kule yapan arkadaşlar meğer yardım parası toplamışlar, o parayla da CHP’ye İl Binası almışlar!

Soru1- İl binası tapuda 25 milyon lira olarak görünüyor. Ve o para Siyasi Partiler Kanununa göre Genel Merkez tarafından ödenmek zorunda.

Genel merkez o ödemeyi banka üzerinden ödediğine göre bu saydıkları  ve 15 milyon dedikleri para ne parası?

Soru2..Yardım kampanyası hesabı İş Bankasında açılmış. Neden o kampanyada ne kadar toplandığını açıklamıyorsunuz? Tartışma şak diye kapanır!

Soru3.Diyelim ki elden de yardım parası topladınız. Olmaz ya… Makbuz kesmeden koca CHP’ye elden para mı topladınız? O paralar görüntülerdeki gibi deste deste hale nasıl ve nerede getirildi?

Soru4.Bu paralar o ofise getirilmeden önce nerede bekletildi? Bankadan çekildiyse makbuzu -dekontu nerede?

Siyasi Partiler Sayıştay tarafından denetlenir. Eğer CHP’nin il binası kayıt dışı parayla alınmışsa bu iş çok farklı yerlere gider.CHP’yi böyle bir işe bulaştıranlar bunun açıklamasını yapmak zorunda.

 

CHP'deki skandalın yeni görüntüleri ortaya çıktı: Paralar nereden geldi, kime gitti?CHP'deki skandalın yeni görüntüleri ortaya çıktı: Paralar nereden geldi, kime gitti?


Zafer Şahin, sorularını şöyle sürdürdü:

Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 43
  • 43.5 moymul 1 ay önce Şikayet Et
    alım satım tarihleri incelensin.. savcıların yapması gereken leri biz soylemeyelim ayıp oluyor
    Cevapla
  • Farklı bakis 1 ay önce Şikayet Et
    Turkiyede yaşıyorsak kendimiz yapmadı istekte bir akraba arkadaş yapmıştır duymusuz gormusuzdur toplumumuzda yaygın uygulama tapu harcı yüksek çıkmasın diye resmi kayıtta satış fiyatı düşük gösterilir gerçek değer farkı elden ödenir. Yasal mı değil etik mi değil kul hakkına girer mi girer ama ilk defa duymuş gibide yorumlamayin siyasi korlukle neyse sorusturulsun ortaya çıkar gercek
    Cevapla
  • Gültepeli bjk 1 ay önce Şikayet Et
    Kim bilir nereleri sattılar kime nereyi peşkeş çek tiler bunun arkasından sadet zinciride çıkabilir örgüt sever kadrocu bağaşlarıda bavulbavul çuval çuval yaa
    Cevapla
  • +ekrem+ 1 ay önce Şikayet Et
    c h p için bu kadar miktarın lafımı olur akşamdan kalmaların
    Cevapla
  • misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Chp nin olduğu yerde rüşvet, yolsuzluk ve hırsızlık olmazsa olmaz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye Kupası'nda finalin adı belli oldu!
7 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak! Yeni otomobillerde satış için bu şartlar aranacak